Naar inhoud springen

Koerdistan Regionale Overheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koerdistan Regionale Overheid
Basisgegevens
Talen Koerdisch
Hoofdstad Erbil (Koerdisch: Hewlêr)
Staatsvorm Constitutionele Federatie
Regeringsvorm Semipresidentieel systeem
Religie Islam, christendom
Overige
Munteenheid Iraakse dinar (IQD)
UTC +3
Web | Code | Tel. | KRG, KRD |
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Koerdistan Regionale Overheid (Engels: Kurdistan Regional Government, KRG) is een regionale autonome overheid die de erkende Koerdische Autonome Regio bestuurt. Deze regio beslaat een groot deel van het noorden van Irak, doch omvat het niet het gehele door Koerden als (Zuid-)Koerdistan geclaimde gebied. Sinds 2014 is Kirkoek ook toegevoegd aan het gebied van de KRG.[1]

Koerdistan is een samenvoeging van de woorden Koerden en 'stan', een Iraans woord dat land betekent. Koerdistan kan vertaald worden als land van de Koerden.

Al sinds 1992 zijn het de Koerden die het voor het zeggen hebben over een groot deel van het noorden van Irak. Doch sinds 1992 waren er wat onenigheden tussen de twee belangrijkste partijen in Zuid-Koerdistan (Iraaks-Koerdistan), de Koerdische Democratische Partij (KDP) en Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), die in de tweede helft van de jaren ’90 uiteindelijk ook leidden tot een burgeroorlog. Sinds 7 mei 2005 maken de twee partijen echter deel uit van een regeringscoalitie, waarbij er een verenigd parlement is en een verenigde regering die de regio bestuurt vanuit de zetelstad Erbil en het vertrouwen geniet van 104 leden van het 111 zetels tellende Koerdische parlement.

Bevolkingssamenstelling

[bewerken | brontekst bewerken]

De Koerden vormen de overgrote meerderheid in de KRG. Verder zijn er nog groepen minderheden, zoals Arabieren, Armeniërs, Assyriërs en Turkmenen.

Door de relatieve veiligheid van de Koerdische Autonome Regio ten opzichte van de rest van Irak, is de KRG een centrum geworden van culturele en etnische saamhorigheid, waarin etnische en religieuze minderheden, zoals de jezidi's en christenen, worden beschermd door de Koerdische overheid.

Het Koerdisch is de officiële taal binnenin de KRG. Verder wordt er Arabisch gesproken en spreken etnische minderheden onderling hun eigen taal.

De overgrote meerderheid van de inwoners in de KRG is islamitisch en hangt het soennisme aan.[2] Door de relatieve tolerantie van de Koerden ten opzichte van andere volkeren zijn er ook nog andere religieuze minderheden zoals de christenen die verschillende kerken hebben gevestigd in de KRG.[2] Ook de jezidi-minderheid heeft veel vrijheid om haar geloof in de KRG te praktiseren.[2]

Politieke structuur

[bewerken | brontekst bewerken]

De KRG hanteert een semipresidentieel systeem aan als regeringsvorm met de president als staatshoofd en opperbevelhebber. Momenteel is Nêçîrvan Barzanî de president van de KRG.

De grootste partijen in de regering zijn de Koerdische Democratische Partij (KDP) en Patriottische Unie van Koerdistan (PUK).

De wetten die door de Koerdische Regionale Regering opgesteld worden, staan boven de Iraakse grondwet. Alle wetten die sinds 1992 opgesteld zijn, blijven van kracht. Koerdisch is de officiële taal binnen het bestuursgebied van de Koerdische Regionale Overheid.[3]

Bestuurlijke indeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Koerdistan is wettelijk ingedeeld in drie provincies. Dit zijn Duhok, Erbil en Suleimaniya. De facto zijn ook Kirkoek, Sinjar en Khanaqin onderdeel van de KRG. Deze vallen in praktijk wel onder het gezag van de KRG en de Koerdische strijdkrachten van de Peshmerga, maar een referendum moet dit wettelijk nog vaststellen.

  1. Gearchiveerde kopie. Gearchiveerd op 24 september 2015. Geraadpleegd op 18 augustus 2023.
  2. a b c http://www.krgspain.org/english-religion/. Gearchiveerd op 6 maart 2023.
  3. Azady.nl - Nieuws: KRG houdt de tweede officiële zitting