Kogelwerend vest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kogelwerend vest

Een kogelwerend vest (in de volksmond vaak enigszins misleidend aangeduid als kogelvrij vest) is een type vest, veelal uit Kevlar of Dyneema, dat als een soort pantser werkt om de schade door kogels van pistolen, jachtgeweren en gewone geweren te beperken. Kogelwerende vesten worden vaak door de politie, het leger en beveiligingsbedrijven en soms ook door burgers gedragen.

De naam kogelwerend is behoorlijk misleidend aangezien de vesten (afhankelijk van de kracht van het vest) vaak maar weinig bescherming kunnen bieden tegen geweerschoten of zelfs tegen sommige pistolen. De vesten beschermen eigenlijk alleen tegen munitie die bedoeld is voor handpistolen en daar ook daadwerkelijk mee afgeschoten wordt.

Vesten worden soms rond de vitale gebieden versterkt met metaal (staal of titanium), keramiek of polyetheen. Deze harde platen werken beter tegen alle soorten pistoolkogels en werken ook tegen sommige geweren. Deze vesten zijn de standaard geworden voor militair gebruik omdat de gewone vesten weinig verschil maken tegen militaire munitie.

Een modern basismateriaal voor kogelwerende vesten is tegenwoordig een door Koninklijke DSM NV ontwikkelde sterke vezel onder de naam Dyneema.

Een vest beschermt de drager niet door kogels af te weren. In plaats daarvan vangen verschillende lagen van het kogelwerende materiaal de kogel op en verspreiden de kracht over een groter deel van het lichaam, waardoor de energie sneller geabsorbeerd wordt en de kogel hopelijk gestopt. Dit zorgt ervoor dat de kogel vervormt waardoor deze nog minder goed in staat is binnen te dringen. Hoewel een kogelwerend vest schotwonden kan voorkomen neemt de gebruiker nog steeds de energie van de kogel op die onder meer interne bloedingen kan veroorzaken. Veel mensen hebben dit liever aangezien het waarschijnlijk lijkt dat kogels of scherven die het lichaam wel binnen dringen meer schade aanrichten. De meeste vesten geven weinig bescherming tegen pijlen, of steken met een ijspriem of een mes. Aangezien de kracht in deze gevallen meer op één punt gericht is, kan de punt in veel gevallen gewoon door het vest heen prikken. Er zijn speciaal ontworpen vesten beschikbaar die bescherming bieden tegen deze wapens; zij worden onder meer gebruikt door gevangenisbewaarders.