Kongo (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een Bakongo-vrouwengips uit 1910 door Herbert Ward

Kongo (Bakongo) is een bevolkingsgroep in Afrika rond de benedenloop van de rivier de Kongo. De taal van de Kongo wordt eveneens Kongo (Kikongo) genoemd; het is een Bantoetaal.

Stamgebied van de Kongo[bewerken | brontekst bewerken]

Stamgebied van de Bakongo

De Kongo wonen verspreid over Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa en Angola. De verdeling van de Kongo over de diverse staten is ongeveer als volgt:

  • 1.600.000 in Congo-Brazzaville
  • 7.400.000 in Congo-Kinshasa
  • 2.000.000 in Angola

Daarnaast wonen er als gevolg van de trans-Atlantische slavenhandel veel afstammelingen van de Kongo in landen als Cuba, Brazilië en Jamaica, waardoor het aldaar gesproken lingua franca veel elementen bevat uit het Kongo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Kongo zijn waarschijnlijk voor 500 v.Chr. gearriveerd in het mondingsgebied van de Kongo, als onderdeel van de migratiegolf van de Bantoes in deze periode. In de 14e eeuw stichtten de Bakongo enkele koninkrijken, waarvan het Koninkrijk Kongo verreweg het machtigst was. Andere koninkrijken waren Ngoyo, Vungo, Kakongo en later ook Loango. In 1483 arriveerden de eerste Portugese ontdekkingsreizigers aan de Kongolese kust, waarna de Kongolese leiders zich lieten bekeren tot het christendom. Na de Conferentie van Berlijn in 1884 werd het gebied van de Kongo binnen een decennium opgedeeld en geannexeerd door Portugal (Angola), Frankrijk (Congo-Brazzaville) en de Onafhankelijke Congostaat van de Belgische koning Leopold II.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kongo people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.