Koning Hollewijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Hollewijn
Model van de kroon van Koning Hollewijn zoals voorkomt in onder meer het verhaal Het S-Spel
Model van de kroon van Koning Hollewijn zoals voorkomt in onder meer het verhaal Het S-Spel
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Oorspronkelijke taal Nederlands
Creatieteam
Schrijver(s) Marten Toonder
Eiso Toonder
Andries Brandt
Harry van de Eerenbeemt
Lo Hartog van Banda
Tekenaar(s) Marten Toonder
Ben van Voorn
Ton Beek
Ben van 't Klooster
Jan Wesseling
Fred Julsing
Thé Tjong-Khing
Piet Wijn
Publicatie
Syndicatie Toonder Studio's
Uitgever Van Dishoeck/De Telegraaf (1954-1956)
Andries Blitz (1962-1964)
Stichting Stripschrift (1969)
Wolters/Noordhoff (1972)
Skarabee (1973)
Panda (1976, 2012)
Mondria (1981-1991)
De Vijver (1998-1999)
Publicatie 73 verhalen
Publicatiemedia Kranten
Stripalbums
Huidige status Inactief
Eerste publicatie 20 maart 1954
Laatste publicatie 26 juni 1971
Portaal  Portaalicoon   Strip

Koning Hollewijn is een Nederlandse stripreeks, geschreven door onder andere Marten Toonder, die handelt over een wat filosofisch ingestelde beschouwende koning in een fictief land gemodelleerd naar het Nederland van de jaren vijftig en zestig, die vanuit zijn paleis Koudewater als bejaarde vorst zonder macht toch poogt inhoud en zin aan zijn leven te geven. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn secretaresse, de wat vrijgevochten onconventionele jonge Wiebeline Wip.

Naast Toonder werd de strip getekend en geschreven door andere medewerkers van Toonder Studio's zoals Lo Hartog van Banda en Piet Wijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De tekststrip (een opzet met drie plaatjes en daaronder een tekstgedeelte in dezelfde vormgeving als de andere stripreeksen van Toonder) verscheen van 20 maart 1954 tot 26 juni 1971 als dagelijkse strip in het dagblad De Telegraaf. Het dagblad kreeg na de Tweede Wereldoorlog een verschijningsverbod omdat de krant in de oorlog "fout" was geweest en onder controle van de Duitse bezetter had gestaan. Toen de krant in 1947 weer mocht uitkomen was de strip die men daarvóór had, Tom Poes, inmiddels in andere kranten verschenen. De Telegraaf wilde van Toonder daarom een nieuwe stripreeks en dat werd in 1954 Koning Hollewijn.

De verhalen werden getekend in een semi-realistische inkttechniek geënt op de spotprenten die Marten Toonder tijdens en na de oorlog had vervaardigd. De eerste scenario's waren van hemzelf en zijn zoon Eiso. De setting was geen fantasiewereld, maar ontleend aan de Nederlandse actualiteit, die van een vorst die geen politieke bevoegdheden meer bezit of bestuurlijke taken uitvoert, maar enkel nog een symboolfunctie heeft. Als kompaan en tegenpool kreeg hij een secretaresse, Wiebeline Wip, een vrijgevochten vlotte teenager, die hem toch tot activiteiten en daden bracht door hem te wijzen op misstanden en actuele gebeurtenissen zowel in binnen- als buitenland. Zo werd de strip een milde satire op het Nederland van de jaren vijftig en zestig. De stripserie werd door Toonder uiteindelijk stopgezet, omdat de hoofdpersoon door zijn functie hem tal van beperkingen oplegde en lang niet zo interessant was in te vullen als de verhalen van Heer Bommel en Tom Poes. Ook was de serie commercieel minder interessant omdat de invulling zeer geënt was op Nederland waardoor er amper vraag was van buitenlandse kranten naar de verhalen van Koning Hollewijn. Tom Poes, Panda en Kappie waren veel makkelijker in het buitenland te verkopen en zijn onder andere in de Scandinavische landen populair geworden. Uiteindelijk verscheen Hollewijn enkel in twee landen waar men een vergelijkbare constitutionele monarchie en samenleving kende, Denemarken en Zweden, in de dagbladen Berlingske Tidende en Sydsvenska Dagbladet onder de titel Kong Holrik. Van 2008 tot en met 2014 was er nog een reprise toen het Nederlands Dagblad een aantal verhalen plaatste.[1]

Hoewel de focus op de jaren vijftig en zestig was, hebben de verhalen door hun universele licht ironische weergave van menselijke zwakheden in het omgaan met macht en menselijke eigenschappen veel van hun zeggingskracht behouden en bleven door de jaren heen een publiek aanspreken.

Serie en personages[bewerken | brontekst bewerken]

Paviljoen De Loofert, model voor Paleis Koudewater

De complete serie verhalen bestaat uit 73 afleveringen. Analoog aan de series van Olivier Bommel en Tom Poes en Panda bestaat ook deze reeks uit twee hoofdpersonen, de wijze ironische en filosofisch ingestelde Koning Hollewijn en zijn persoonlijke assistente Wiebeline Wip, beiden wonend in Paleis Koudewater. Het paleis is gemodelleerd naar het damespaviljoen De Loofert, in neorenaissancestijl gebouwd in 1903 en behorend bij het toenmalige psychiatrisch complex Coudewater in Rosmalen. Een vrij kleine groep vast terugkerende personages maakt verder deel uit van de stripverhalen. Er wordt verondersteld dat deze serie een mirror is met menselijke karakters in plaats van dierfiguren van de reeks rond Bommel. Veel bijfiguren zijn makkelijk te voorzien van een "Bommels" equivalent: Hollewijn en Wiebeline Wip - Bommel en Tom Poes; Prof. Kerndrayer - Dr. Sickbock; Troubelle en Alexander Solouche - Bul Super en Hiep Hieper; Pieter Plichtpleger - Joost en Drs. Dreutel - Burgemeester Dickerdack. Een aantal personages keert met enige regelmaat terug in de series of verschijnt in praktisch elk verhaal:

 • Magnus D. Daalder, een zakenman die overal een slaatje uit wil slaan en geld wil verdienen.
 • Minister-president Dreutel, duidelijk geënt op de toenmalige Nederlandse premier Willem Drees qua uiterlijk. Zit soms in de oppositie. Ook zijn vrouw, Mevrouw Dreutel, figureert.
 • Hofdetective Euvel, de politieman die aangesteld is om Hollewijn te behoeden voor problemen. Woont in Koudewater. Komt voor in de meeste verhalen. Zijn uiterlijk was dat van Dirk Huizinga, een van de auteurs van de Toonderstudio's.
 • Halbo Hoep, een jonge kunstenaar die met zijn creaties voor onrust zorgt omdat mensen er denken geld mee te kunnen verdienen of er door in de war worden gebracht.
 • Generaal Hoetentoeter, hoofd van het leger dat behalve hem enkel nog bestaat uit een enkele soldaat ("het Manschap") en een kazerne, legerkamp Horrelhoef.
 • Dr. Kerndrayer, wetenschapper die met zijn uitvindingen voor ontwikkelingen zorgt in de maatschappij maar die ook soms problemen veroorzaken.
 • Inspecteur Knerpslijper, hoofd van de politie.
 • Zwederik Loser, een anarchist.
 • Anna Mork en Coba Mork - twee spirituele heksachtige zusters die in diverse verhalen pogen om met behulp van magische voorwerpen personen en het verloop van gebeurtenissen te beïnvloeden.
 • Pieter Plichtpleger - de persoonlijk bediende en butler van Hollewijn.
 • Alexander en Troubelle Solouche - een jong crimineel stel.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

De stripreeks werd voor het eerst gepubliceerd in het dagblad De Telegraaf en diens dochter het Nieuws van de Dag. Hieronder staan de originele publicatiedata en verdere gegevens inclusief het Mondria Verzeichnisnummer.[2] Aan de serie is door verschillende medewerkers van de Toonder Studio's bijgedragen. In de beginperiode waren dit naast Marten Toonder (tekeningen en tekst) en Eiso Toonder (tekst) Andries Brandt (tekst), Ben van Voorn (achtergronden),[3] Ton Beek (tekeningen), Ben van 't Klooster (figuren), Jan Wesseling (tekeningen),[4] Harry van de Eerenbeemt (tekst en inktwerk), Fred Julsing (tekeningen),[5] Thé Tjong-Khing (tekeningen) en voor het inktwerk Frits Godhelp en Richard Klokkers. Tot 1966 bedacht Lo Hartog van Banda[6] alle plots. Piet Wijn tekende de strip vanaf 1964 helemaal, daarvóór grotendeels.[7] Omdat Toonder niet precies documenteerde wie er wat aan de strips heeft bijgedragen en zijn tekenaars vaak niet de credits gaf die ze verdienden is niet precies na te gaan wie waaraan heeft bijgedragen.[8] Waar mogelijk is hieronder aangegeven wie in ieder geval hebben bijgedragen aan een bepaald verhaal.[9]

MV Titel Publicatiedatum in krant Stripnummers Auteur(s) Tekenaar(s)
HV1 De holle appel 22 april 1954 - 24 mei 1954 1 - 54 Marten Toonder
Eiso Toonder
Marten Toonder
De zeggenschap van Hollewijn wordt ingeperkt door zijn eerste minister Dreutel.
HV2 De worteltrekker 25 mei 1954 - 19 juli 1954 55 - 100
HV3 De rechten van de mens
boektitel: De zoekgeraakte rechten
20 juli 1954 - 17 oktober 1954 101 - 169
Hollewijn gaat op zoek naar de verklaring van de rechten van de mens nadat deze verdwenen blijkt te zijn uit zijn paleis. De op schrift gestelde rechten horen onder een stolp te liggen in een kamer in Koudewater maar zijn weg en niemand lijkt ze te missen. Omdat Hollewijn zich zorgen maakt en het belang er van inziet voor al zijn onderdanen trekt hij met Wiebel Wip eropuit om ze op te sporen. Zijn speurtocht brengt hem in allerlei verschillende situaties en leidt uiteindelijk op een andere manier tot resultaat.
HV4 De kroonjagers 8 oktober 1954 - 23 december 1954 170 - 235
HV5 De steen der wijzen 24 december 1954 - 7 mei 1955 236 - 347
HV6 De flutters 9 mei 1955 - 11 juli 1955 348 - 401
Kunstenaar Halbo Hoep zorgt door zijn creatie van Flutters, zingende sprinkhanen voor onrust en verwarring. Zakenman Magnus D. Daalder ziet er winst in en haalt Koning Hollewijn over in de onderneming te stappen. Omdat minister-president Dreutel hem net verteld heeft dat de schatkist leeg is gaat Hollewijn akkoord. Uiteindelijk blijkt het windhandel en blijft iedereen blut achter. Maar aangezien het verdiende geld door Hollewijn in de staatskas is gestort juist op tijd voor het instorten van de markt en het verdwijnen van de flutters is de maatschappij gered.
HV7 De lorrocraat 12 juli 1955 - 4 oktober 1955 402 - 472 Eiso Toonder Marten Toonder
HV8 Het dubbele leven 5 oktober 1955 - 31 december 1955 475 - 549
HV9 Zoekt (een) iemand 2 januari 1956 - 17 april 1956 550 - 640
HV10 De korstheuvel 18 april 1956 - 25 augustus 1956 641 - 751
HV11 De anti-wielbeweging 27 augustus 1956 - 16 november 1956 752 - 820
HV12 (Zoekt) de levensvreugde 17 november 1956 - 1 februari 1957 821 - 883
HV13 (Bezoekt) een bevriende mogendheid 2 februari 1957 - 10 april 1957 884 - 942
HV14 De Thesaurier 11 april 1957 - 9 augustus 1957 943 - 1017
HV15 Zoekt de cultuur 10 augustus 1957 - 31 oktober 1957 1018 - 1088
HV16 Als gezant 1 november 1957 - 14 februari 1958 1089 - 1175 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV17 De terugkeer van de oude garde 15 februari 1958 - 19 april 1958 1176 - 1229 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV18 Bezoekt Voorland (en Holward) 21 april 1958 - 29 augustus 1958 1230 - 1340 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV19 De poppenmaker 30 augustus 1958 - 3 november 1958 1341 - 1396 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV20 Het Anders-wezen 4 november 1958 - 30 januari 1959 1397 - 1469 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
Door een onweersstorm materialiseert een vormloos wezen uit een andere dimensie in paleis Koudewater. Hollewijn en Wiebel Wip pogen hem aan het normale leven te laten wennen maar dat is gezien zijn bijzondere vermogens een moeizame taak. Uiteindelijk verkiest Anders elders heen te gaan.
HV21 De vriend 31 januari 1959 - 20 april 1959 1469A - 1535
HV22 De tijdreiziger 21 april 1959 - 30 juni 1959 1536 - 1593 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV23 De nieuwe wind 1 juli 1959 - 7 oktober 1959 1594 - 1677 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV24 De ronde tafel 8 oktober 1959 - 14 januari 1960 1678 - 1759 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV25 De revolutie 15 januari 1960 - 24 maart 1960 1760 - 1819 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV26 De mensenhater 25-03-1960 - 10 juni 1960 1820-1882 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV27 Het rondkijkertje 11 juni 1960 - 25 augustus 1960 1883-1947 Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
HV28 De stuwdam 26 augustus 1960 - 16 november 1960 1948 - 2018 Lo Hartog van Banda Thé Tjong-Khing
Jan Wesseling
HV29 De hoedenzaak 17 november 1960 - 8 februari 1961 2019 - 2089 Lo Hartog van Banda Thé Tjong-Khing
Jan Wesseling
De gezusters Mork hebben een hoedenzaak waar magische hoeden verkocht worden aan mensen om zo hun eigenschappen te versterken en ze uiteindelijk tot rust te laten komen door ze terug te brengen in hun verleden. Minister Dreutel wordt door een pet een socialistische activist van de oude stempel, Wiebel Wip wordt met een hoed uitgerangeerd want het hoofddoel van de gezusters is Koning Hollewijn te behoeden voor de problemen van de oude dag. Helaas lukt dat niet met de kroon die ze hem pogen aan te smeren en dan besluiten ze hem in een kelder tot eeuwige rust te brengen. Wiebel Wip slaagt er net op tijd in om samen met hofdetective Euvel Hollewijn te redden. De hoedenwinkel wordt verwoest door brand en de zusters verdwijnen in de kelder en worden niet meer teruggevonden in de asresten.
HV30 De knijstijd 9 februari 1961 - 22 april 1961 2090 - 2151 Lo Hartog van Banda Thé Tjong-Khing
Jan Wesseling
De jonge archeoloog Jorgen Naas doet opgravingen in het bos achter het paleis Koudewater en vindt restanten van een oude beschaving. Dit wordt commercieel meteen uitgebuit door zakenman Daalder die hier een slaatje uit wil slaan en een hele hype begint met Knijstijd-prullaria en kleding en hiertoe de archeoloog in dienst neemt om mee te helpen met de promotie. Wiebel Wip vindt dit niet kunnen en komt in actie. Door het vinden van een Knijstijdharp in een grot, de Zevenklank, komt de hele hectische maatschappij tot stilstand doordat iedereen in een zalig nietsdoen vervalt. Uiteindelijk stopt Hollewijn het geluid van de harp waardoor de maatschappij weer naar zijn normale bestaan terugkeert.
HV31 De Groot-Salische beweging 24 april 1961 - 25 juli 1961 2152 - 2229 Lo Hartog van Banda Thé Tjong-Khing
Jan Wesseling
Hollewijn gaat met Wiebel Wip op informeel bezoek in het land van zijn nicht hertogin Adelheid waar een patriarchale maatschappij bestaat. Vooral Wip loopt aan tegen allemaal ouderwetse zaken omdat vrouwen geen rechten hebben. Oud-minister Dreutel is nu oppositieleider en gaat in Groot-Salië actievoeren voor de emancipatie van de vrouw en dreigt uitgezet te worden, waardoor een diplomatiek incident dreigt. Adelheid brengt een tegenbezoek aan het land van Hollewijn en voert met de vrouw van Dreutel actie voor het herstel van de rechten voor moeders en kinderen en loopt tegen problemen aan. Uiteindelijk bedaren in beide landen de gemoederen en worden de goede verhoudingen hersteld.
HV32 Het kerntal 26 juli 1961 - 22 september 1961 2230 - 2286 Lo Hartog van Banda Ben van Voorn
Ben van 't Klooster
Piet Wijn
HV33 De roof van de tanteschilderijen 30 september 1961 - 27 december 1961 2287 - 2360 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV34 De onthulling 28 december 1961 - 21 maart 1962 2361 - 2431 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV35 De onbomvogel 22 maart 1962 - 23 juni 1962 2432 - 2508 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV36 Het Warrewoud 25 juni 1962 - 8 september 1962 2509 - 2574 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
Hollewijn gaat met Wiebel Wip, Plichtpleger en Euvel naar het Warrewoud om de plaatselijke bevolking te winnen voor Staatsbosbeheer. De expeditie veroorzaakt echter alleen maar vechtpartijen tussen de plaatselijke jongeren Jil en Jul en Pieper uit het nabijgelegen Korstheuvel, die alle drie hun zinnen hebben gezet op het ‘wijfje’ Wiebel. Zij moet van geen van drieën iets hebben. Als de expeditie veilig is teruggekeerd, besluiten de autoriteiten Staatsbosbeheer te ontheffen van het beheer over het Warrewoud en een bemiddelaar aan te stellen, die zal inventariseren wat er met het woud moet gebeuren.
HV37 De watertoorn 10 september 1962 - 27 november 1962 2575 - 2642 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV38 In Halloa 28 november 1962 - 25 februari 1963 2643 - 2716 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
Koning Hollewijn krijgt de opdracht van de regering om naar het eiland Halloa te gaan voor handelscontacten en ontwikkelingshulp. Zakenman Daalder en politicus Dreutel gaan mee. Aangekomen blijken de inwoners vanwege voorondersteld gewin hem plotseling te benoemen tot kolonisator. Een verwarrend verhaal volgt waarin Hollewijn poogt om helderheid te krijgen over welke belangen wel en niet valide zijn. Uiteindelijk hakt Wiebeline Wip een aantal knopen door en blijft de situatie op Halloa ongewijzigd vooral nadat Daalder inziet dat handelswinsten niet te behalen zijn en Dreutel dat mensen liever hun eigen maatschappij willen kunnen inrichten zonder ongevraagd advies.
HV39 Op glad ijs 26 februari 1963 - 29 april 1963 2717 - 2768 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
De zee waaraan het rijk van Koning Hollewijn ligt, is dichtgevroren. Dat betekent gebiedsuitbreiding. Bovendien blijkt op de ijsvlakte een Eskimofamilie te wonen. Dat betekent ook bevolkingsuitbreiding. De autoriteiten richten daarom op de ijsvlakte een compleet ambtelijk apparaat in. Niet dat de Eskimo's daar veel mee opschieten. Hun iglo wordt afgebroken. Geen bouwvergunning. Maar een woonvergunning kunnen ze niet aanvragen. Geen geboortebewijs. Vis vangen om in leven te blijven mag ook al niet. Geen visvergunning. Wiebel Wip lost het probleem voor ze op door een zaagmachine te ‘lenen’ van Daalder en daarmee de ijsvlakte van het vasteland te scheiden. Daarmee is de gebiedsuitbreiding ongedaan gemaakt.
HV40 Het S-spel 30 april 1963 - 23 juli 1963 2769 - 2839 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
De gezusters Mork brengen voorwerpen met het merkteken S in omloop die van de bezitter een dienstklopper maken. Eerste minister Dreutel werkt dankzij zijn aktetas met een S een nacht over om een stapel Koninklijke Besluiten op te stellen, hofdetective Euvel begint dankzij zijn politiepenning met een S de antecedenten van bediende Plichtpleger na te trekken. Plichtpleger zelf wijst dankzij zijn livrei met een S alle bezoekers van het paleis op de protocollen die zij in acht dienen te nemen. Wiebel Wip gaat dankzij haar tennisracket met een S helemaal op in het tennisspel en probeert kampioen te worden. Bij Hollewijn zorgt de kroon met een S echter alleen maar dat hij in diepe slaap raakt. De gezusters Mork weten dan geen andere oplossing meer dan hem te ontvoeren en in een spiegeldoolhof te zetten, waar een verstikkende atmosfeer hangt. Dankzij Wiebel, wier loyaliteit jegens de koning toch net iets zwaarder weegt dan de invloed van de tennisracket, wordt Hollewijn net op tijd bevrijd. Zoals in andere verhalen waarin de zussen optreden, zijn die daarna onvindbaar.
HV41 De superbolt 24 juli 1963 - 24 november 1963 2840-2903 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV42 De Lorreleider 11 november 1963 - 23 december 1963 2904 - 2964 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
De Lorreleider, een raadselachtige figuur die zaken probeert op te kopen die voor de bezitter waarde hebben, krijgt het pijpenrekje van minister-president Dreutel in handen. Om het terug te krijgen is Dreutel bereid de Lorreleider toestemming te geven om de open haard van koning Hollewijn af te breken. Ineens verandert het karakter van de koning en wordt hij assertief. Om de schandalen die dit veroorzaakt af te dekken, begaat Dreutel steeds meer blunders tot hij ten slotte zelfs de koning met de Lorreleider meegeeft. Hollewijn komt terecht in een prettige omgeving, waar hij omringd is door voorwerpen die hij zich van vroeger herinnert. Wiebel Wip slaagt erin hem een krant in handen te spelen waarin wordt aangekondigd dat generaal Hoetentoeter een staatsgreep heeft gepleegd. Hollewijn beseft dat hij als koning nog steeds een functie heeft en keert terug naar het paleis, van waaruit hij orde op zaken stelt. Dreutel is weer minister-president, maar moet wel definitief zijn pijpenrekje afstaan aan de Lorreleider.
HV43 De Heppings 24 december 1963 - 22 februari 1964 2965 - 3014 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV44 Het rakettenmysterie 24 februari 1964 - 4 juni 1964 3015 - 3098 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV45 De zuiveraars 4 juni 1964 - 5 september 1964 3099 - 3178 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV46 De landloper 7 september 1964 - 12 november 1964 3179 - 3236 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV47 De snoepers 13 november 1964 - 9 januari 1965 3237 - 3291 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV48 Het gewichtverlies 20 januari 1965 - 9 april 1965 3292-3360 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV49 De gasbel 10 april 1965 - 21 juni 1965 3361 - 3419 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV50 Het regeringsapparaat 23 juni 1965 - 23 augustus 1965 3420 - 3473 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV51 De anarchist 24 augustus 1965 - 13 november 1965 3474 - 3544 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV52 De voorvader-scepter 15 november 1965 - 4 februari 1966 3545 - 3612 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV53 De drummel 5 februari 1966 - 2 mei 1966 3613 - 3685 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV54 De marsmannetjes 3 mei 1966 - 26 juli 1966 3686-3756 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV55 De ontwoording 27 juli 1966 - 27 oktober 1966 3757 - 3835 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV56 De wetgever 28 oktober 1966 - 31 januari 1967 3836 - 3918 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV57 De zwaardridder 1 februari 1967 - 16 mei 1967 3919 - 4005 Lo Hartog van Banda Piet Wijn
HV58 De djinn Harawar 17 mei 1967 - 25 juli 1967 4006 - 4065 Eiso Toonder Piet Wijn
HV59 Daalder op Korstheuvel
boektitel: De verkeerde bril
26 juli 1967 - 18 oktober 1967 4066 - 4138 Eiso Toonder Piet Wijn
HV60 Het wereldeinde 19 oktober 1967 -25 januari 1968 4139 - 4220 Eiso Toonder Piet Wijn
HV61 De gouddorst 26 januari 1968 - 6 mei 1968 4221 - 4306 Eiso Toonder Piet Wijn
HV62 De strijd om de korstheuvel 7 mei 1968 - 26 juli 1968 4307 - 4373 Eiso Toonder Piet Wijn
HV63 De (ver)jongingskuur 27 juli 1968 - 11 november 1968 4374 - 4465 Eiso Toonder Piet Wijn
HV64 De miljoenen 12 november 1968 - 14 maart 1969 4466 - 4568 Eiso Toonder Piet Wijn
HV65 De kultuur 15 maart 1969 - 1 juli 1969 4569 - 4659 Eiso Toonder Piet Wijn
Hollewijn ontdekt dat een bestofte nis in het paleismuseum leeg blijkt. Er staat het "Kultuur" onder. Om uit te vinden wat die zoekgeraakte cultuur nu inhoudt gaat hij met Wiebel Wip op onderzoek uit door zijn rijk en belandt in contact met diverse instellingen en personen in wisselende situaties. In een geheim rijkslaboratorium wordt een chemisch wapen (een "kulture") gemaakt tegen de vijand wat door Wip wordt losgelaten doordat zij de reageerbuisjes met vluchtige oplossing uit woede hierover laat vallen. Hierdoor worden de inwoners van het land dociel en gebeurt er weinig meer. Met een tegenmiddel in de waterleiding weet ze dit later weer op te lossen. Uiteindelijk is alles weer bij het oude en constateert Hollewijn dat er in de huidige tijd geen ruimte meer lijkt voor cultuur.
HV66 De hofkampioen 2 juli 1969 - 3 oktober 1969 4660 - 4740 Eiso Toonder Piet Wijn
HV67 Het filmwezen 4 oktober 1969 - 11 december 1969 4741 - 4798 Eiso Toonder Piet Wijn
HV68 De verdwenen scepter 12 december 1969 - 5 maart 1970 4799 - 4867 Eiso Toonder Piet Wijn
HV69 De welvaart 6 maart 1970 - 11 augustus 1970 4868 - 4999 Eiso Toonder Piet Wijn
HV70 De aanslager 12 augustus 1970 - 21 november 1970 5000 - 5087 Eiso Toonder Piet Wijn
HV71 De ontwikkelsteun 23 november 1970 - 18 februari 1971 5088 - 5158 Eiso Toonder Piet Wijn
HV72 De futuroloog 17 februari 1971 - 8 mei 1971 5159 - 5227 Eiso Toonder Piet Wijn
HV73 Het einde van Koudewater 10 mei 1971 - 26 juni 1971 5228 - 5266 Eiso Toonder Piet Wijn
Daalder verandert met toestemming van het kabinet-Dreutel de paleistuin in een bungalowpark. Dit gaat zelfs Hollewijn te ver en hij besluit af te treden. Wiebel Wip neemt contact op met Hollewijns nicht hertogin Adelheid van Groot-Salië, die weet te achterhalen wie Hollewijns wettige opvolger is. Dat blijkt Balthazar (Bas) van Natteveen te zijn, een beeldhouwer die bekendstaat om zijn tegendraadse opvattingen. Bas heeft helemaal geen trek in het koningschap, maar stemt aarzelend toe als Wiebel haar diensten als secretaresse aanbiedt. Hollewijn stapt met een gerust hart in de zeilboot die hem naar de ‘eilanden in het Westen’ zal brengen.

Boekuitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

De verhalen zijn sinds de publicatie in de krant diverse malen uitgegeven door verschillende uitgeverijen; meestal in pocketboekbundels die meestal twee en soms een of drie verhalen bevatten. De vroegste uitgaven hebben geen ISBN-nummer.[10]

Uitgeverij Van Dishoeck/De Telegraaf, Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1a Koning Hollewijn en de holle appel, 1955, 104 pagina's, 2 drukken
 • 2a Koning Hollewijn en de rechten van de mens, 1956, 2 drukken

Uitgeverij Andries Blitz, Laren[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1a Koning Hollewijn en de flutters / en de Lorrocraat, 1962, 100 pagina's, pocket, 1962
 • 2a Koning Hollewijn en de Steen der Wijzen, 1964, 107 pagina's, pocket, 1962

Stichting Uitgeverij Stripschrift, Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

 • Koning Hollewijn en de mensenhater, 1969, 36 pagina's, bijlage bij Stripschrift nummer 12

Uitgeverij Wolters/Noordhoff, Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Koning Hollewijn - De hoedenzaak / Het Anderswezen, 1972, oblong pocket, 152 pagina's, ISBN 90 01 86990 4

Uitgeverij Skarabee, Laren[bewerken | brontekst bewerken]

 • Koning Hollewijn 1 - De holle appel / De worteltrekker / De zoekgeraakte rechten, 178 pagina's, 1973, ISBN 90 6071 063 0
 • Koning Hollewijn 2 - De kroonjagers / De steen der wijzen, 1973, 184 pagina's, ISBN 90 6071 064 9
 • Koning Hollewijn 3 - De Flutters / De Lorrocraat / Het dubbele leven, 1973, 208 pagina's, ISBN 90 6071 065 7
 • Koning Hollewijn 4 - Zoekt een iemand / De Korstheuvel, 1973, 212 pagina's, ISBN 90 6071 067 3
 • Koning Hollewijn 5 - De anti-wielbeweging / De levensvreugde / Bezoekt een bevriende mogendheid, 198 pagina's, 1973, ISBN 90 6071 052 5
 • Koning Hollewijn 6 - De thesauriër / Zoekt de Kultuur, 155 pagina's, 1973, ISBN 90 6071 113 0

Uitgeverij Panda[bewerken | brontekst bewerken]

 • De stripkunst van Marten Toonder bevat het verhaal Koning Hollewijn en het regeringsapparaat, 1976, 136 pagina's, ISBN 90 7010 605 1

Uitgeverij Mondria, Hazerswoude[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgeverij De Vijver, Afferden[bewerken | brontekst bewerken]

 • De rechten van de mens: een fragment uit het leven van Koning Hollewijn, 1998, 96 pagina's, ISBN 90 7622 401 3
 • De holle appel: een fragment uit het leven van Koning Hollewijn, 1998, 103 pagina's, ISBN 90 7622 408 0
 • De Lorrocraat: een fragment uit het leven van Koning Hollewijn, 1999, 72 pagina's, ISBN 90 7622 412 9

Uitgeverij Cliché, Maarssen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 is uitgeverij Panda gestart met deze reeks, maar na 2 delen is de serie overgenomen in 2018 door uitgeverij Cliché. [11]

 • Band 1 - De holle appel / De worteltrekker / De zoekgeraakte rechten / De holle appel (geïllustreerd) / De rechten van de mens (geïllustreerd), mei 2012
 • Band 2 - De kroonjagers / De Steen der Wijzen / De flutters / De lorrocraat
 • Band 3 - Het dubbele leven van koning Hollewijn / Zoekt een Iemand / De Korstheuvel
 • Band 4 - De Anti-wielbeweging / Zoekt de levensvreugde / Bezoekt een bevriende mogendheid / De thesauriër
 • Band 5 - Zoekt de cultuur / Als gezant / De terugkeer van de oude garde / Bezoekt Voorland
 • Band 6 - De poppenmaker / Het Anders-wezen / De Vriend / De tijdreiziger
 • Band 7 - De nieuwe wind / De ronde tafel / De revolutie / De mensenhater
 • Band 8 - Het rondkijkertje / De stuwdam / De hoedenzaak / De Knijstijd
 • Band 9 - De Groot-Salische Beweging / Het kerntal / De roof van de tanteschilderijen / De onthulling
 • Band 10 - De onbomvogel / Het Warrewoud / De watertoorn / In Halloa
 • Band 11 - Op glad ijs / Het S-spel / De Super Bolt / De Lorreleider
 • Band 12 - De heppings / Het rakettenmysterie / De zuiveraars / De landloper
 • Band 13 - De snoepers / Het gewichtsverlies / De gasbel / Het regeringsapparaat / De anarchist
 • Band 14 - De voorvader-scepter / De drummel / De marsmannetjes / De ontwoording
 • Band 15 - De Wetgever / De zwaardridder / De dzjin Harrawar / Daalder op Korstheuvel
 • Band 16 - Het einde van de wereld / De goudmaakmethode / De Radijs-Rubarberse twisten / De verjongingskuur
 • Band 17 - De miljoenen / De cultuur / De hofkampioen
 • Band 18 - Het filmwezen / De verdwenen scepter / De welvaart
 • Band 19 - De aanslager / De ontwikkel-steun / De futuroloog / Het einde van Koudewater

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de jaren nul van de eenentwintigste eeuw werd in Almere de Stripheldenbuurt gebouwd. Daarin bevindt zich ook de Koning Hollewijnstraat.[12]
 • In samenwerking met Amnesty International werden in 2003 door Uitgeverij De Vijver drie verhalen opnieuw uitgegeven ter herdenking van de strijd voor de mensenrechten.[13]