Koninklijke Roeivereniging Sport Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninklijke Roeivereniging Sport Gent
Roeibladmotief
Opgericht 1883
Plaats Gent
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Koninklijke Roeivereniging Sport Gent (KRSG) of "Sport Gent" is een Vlaamse koninklijke roeivereniging in de Belgische stad Gent, gelegen aan de Watersportbaan. Ze is de hoofdorganisator van het Internationaal Roeikampioenschap van België.

Wereld Roeitop[bewerken | brontekst bewerken]

Eveline Peleman behaalde op de wereldkampioenschappen roeien 2014 goud in de skiff.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

De club won in 1906 met het duo Guillaume Visser en Urbain Molmans, in een Gentse mix en daarna ook homogeen de Grand Challenge Cup op de Henley Royal Regatta op de Theems in het Verenigd Koninkrijk. Ook Rita Defauw roeide tijdens haar internationale jaren voor deze club. Tijdens het WK Junioren in Tokyo 2019 wist een duo een finaleplaats te behalen in de ongestuurde twee.

Veelzijdig[bewerken | brontekst bewerken]

Deze club heeft naast jeugdroeien en volwassenencompetitie ook een ontwikkeld eigen recreatief - en een mastersdepartement. Er werd in 2020 een tweede plaats behaald in de transatlantische roei-overtocht door de Van Durme Brothers.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Huidig voorzitter Patrick Rombaut is lid van de raad van bestuur van de FISA. . De club is op drie na de oudste roeiclub uit deze stad. Ze is na de Koninklijke Roeivereniging Club Gent de oudste van de 5 plaatselijke roeiverenigingen. Ondervoorzitter en ex -jeugdtrainster Gwenda Stevens is sinds 2013 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond. Zij is ook Voorzitter van de officials commissie van het BOIC, Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comitee.

Ghent May Regatta[bewerken | brontekst bewerken]

De club is ook de organisator van de als Ghent May Regatta bekende internationale roeiwedstrijd Internationale Regatta van Sport Gent met aansluitend daarop, samen met de Roeibond en de regionale Liga medeorganisator de Belgian Open Niet . te verwarren met de Regatta van hun overbuur KRCG , die vroeger May Regatta heette omdat die samen met Sport Gent werd georganiseerd op Hemelvaartsdag.

Students[bewerken | brontekst bewerken]

Ze ondersteunde in 2008 samen met oud - rector magnificus Paul Van Cauwenberge en StudentenRoeien Gent ook de eerste Ghent Student Regatta. Een van hun coaches was de oprichter van wat later Studentenroeien Gent is geworden.

Azuurblauw[bewerken | brontekst bewerken]

Het roeibladmotief van 'Sport Nautique' zijn ongeveer dezelfde als het nationaal roeiblad van Argentinië. Dwarsgestreept azuurblauw - wit - azuurblauw.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]