Koninklijke Stallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninklijke Stallen
Koninklijke Stallen (voorgevel)
Koninklijke Stallen (voorgevel)
Locatie Hogewal, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 18′ OL
Bouw gereed 1876-1879
Bouwstijl eclectisch-renaissancistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 46629
Architect H.P. Vogel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Koninklijke Stallen aan de Hogewal maakt deel uit van een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag. Hiertoe behoren ook Paleis Noordeinde en de Paleistuin, waarin een pand staat met het Koninklijk Huisarchief. Het eclectisch-renaissancistische gebouw met stallen en koetshuizen rondom een rechthoekige binnenplaats werd ontworpen door H.P. Vogel en gerealiseerd in de periode 1876-1879. Voorontwerpen waren gemaakt door L.H. Eberson en J.P.C. Swijser. Het is een Rijksmonument dat in gebruik is door het Koninklijk Staldepartement en niet toegankelijk is voor publiek.

Beschrijving[bewerken]

De 110 meter brede voorgevel is grotendeels van rode baksteen, met een plint en banden van grijskleurig natuursteen. Aan de zijgevels is, in de plaats van een natuurstenen plint, gele baksteen aangebracht. Er zijn gebosseerde pilasters van natuursteen aangebracht, langs de hoeken van de gevel en in de middenpartij, waar zich de hoofdingang bevindt. Daarnaast zijn in de gevel smeedijzeren sierankers aangebracht. De middenpartij wordt bekroond door een ronde fronton, waarin het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden, waaboven een verhoogd dak, dat uitloopt in een naaldspits. Ook op de hoekpaviljoens een bekroning met een rond fronton, waarin echter een medaillon met een paardenhoofd.

Geschiedenis[bewerken]

Eerder stonden de paarden van het koninklijk huis onder andere in stallen achter het Pagehuis aan het Lange Voorhout, waar nu de Algemene Rekenkamer is. De huidige Koninklijke Stallen werden gebouwd op de hoek van de Hoge- en de Prinsessewal. Hier staan onder meer paarden en koetsen van de Koninklijke familie en (sinds 1898) de Gouden Koets. Hier staan ook de hofauto's en Wexy, het opgezette paard van de latere Koning Willem II, dat tijdens de Slag bij Waterloo door een schotwond sneuvelde.

Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft een eigen stallencomplex.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]