Kortschildkevers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kortschildkevers
Stinkende kortschildkever (Ocypus olens)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie
Staphylinidae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kortschildkevers op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Kortschildkevers (Staphylinidae) zijn een familie uit de orde Coleoptera Met 64.000 beschreven soorten [1] in ongeveer 3200 geslachten, behoren ze tot de grootste families van alle keverfamilies. Ze zijn gegroepeerd in 33 onderfamilies. Er zijn ongeveer 2000 soorten in Midden-Europa.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze 0,1- 3 cm grote kevers zijn glad en langwerpig en gemakkelijk te herkennen aan de sterk verkorte dekschilden, waardoor ze enigszins aan oorwormen doen denken. Ze missen echter de tangen (cerci) van de oorwormen aan het achterlijf. Onder de korte dekschilden (elytra) zitten sterk opgevouwen maar meestal wel functionele vleugels. Kortschildkevers zijn meestal zwart of donker gekleurd hoewel felle kleuren ook voorkomen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste kortschildkevers zijn felle jagers. Grote exemplaren kunnen met hun kaken de menselijke huid doorboren. Verder zijn ze niet schadelijk of gevaarlijk. De kleine soorten zijn meestal dagactief, de grotere soorten nachtactief. De meeste in agrarisch gebied voorkomende soorten voeden zich met insecten. Andere soorten nemen genoegen met verteerd organisch materiaal en schimmels. Sommige soorten leven parasitair in mierenkolonies.

De soorten, die zich voeden met insecten, kunnen slechts vloeibaar voedsel opzuigen, waarvoor ze eerst een gaatje in hun prooi moeten bijten. Met hun speeksel lossen ze de inhoud op. Hun prooien bestaan afhankelijk van de soort uit larven (maden) van vliegen (wortelvlieg), bladwespen en wantsen, springstaarten en andere primitieve ongewervelden, zoals rupsen, slakken, mijten en kleine wormen.

Zelf worden ze gegeten door spinnen, roofwantsen, loopkevers en roofvliegen, maar ook door amfibieën, vogels en vleermuizen. Ook parasitaire schimmels vormen de voornaamste belagers, maar in veel minder mate sluipwespen en nematoden. Ook kannibalisme komt voor.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De voortplanting is soortafhankelijk en geschiedt via een bevruchting ofwel door parthenogenese, meestal in het voorjaar of de herfst. De 0,5 mm lange, ovale eitjes zijn gelatineachtig en worden afgezet in de grond in de buurt van de wortel. Aanvankelijk zijn ze bleekgroen, maar na enkele dagen kleuren ze donkerder. Er worden dagelijks ongeveer 4 tot 10 eitjes afgezet, in totaal een honderdtal per vrouwtje.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op de grond, in aarde, paddenstoelen, strooisel, kadavers en mierennesten.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Determinatie is lastig door de grote aantallen soorten (enige honderden soorten in Nederland alleen al, wereldwijd 60.000 soorten.[2]) en de grote gelijkvormigheid binnen de familie. Een goede determinatie lukt alleen met determinatietabellen en een microscoop.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende taxa zijn bij de familie ingedeeld:[3][4][5]

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Beperkte lijst van geslachten: