Kowloon Walled City

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kowloon Walled City
Kowloon Walled City
De ommuurde stad in 1989.
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 九龙城
Traditioneel 九龍城
Pinyin jiǔlóngchéng
Jyutping (Standaardkantonees) gau2 lung4 sing4
Engels Kowloon Walled City
Standaardkantonees Kǎuw Lòng Sìng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Kau Lung Shing
Yale (Standaardkantonees) gau2 lung4 sing4
Weitouhua gäu2 lung4 säng41
Dapenghua Kǎuw Lòng Sàang
Hongkong-Hakka giu3 lung2 sang2 ki1
Peng'im (Chaozhouhua) gao2 leng5 sian5
Letterlijke vertaling ommuurde stad van negen draken
Andere benamingen ommuurde stad Kowloon; 九龍城寨
De ommuurde stad in 1898.
Het Kowloon Walled City Park
Maquette
Buitenzijde van de ommuurde stad in 1991.

Kowloon Walled City (de ommuurde stad Kowloon) was een deel van Hongkong, in Kowloon City District, dat begin jaren 1990 werd gesloopt (enige jaren voor de overdracht van Hongkong aan de Volksrepubliek China). Het was ooit een toevluchtsoord geweest van maffiosi, prostituees, vluchtelingen en immigranten uit de Volksrepubliek China, communisten, antikolonialisten en arme mensen. De voornaamste reden hiervoor was de onduidelijke territoriale status van het gebied: de regering van de Volksrepubliek had er feitelijk geen gezag, maar het gebied was geen deel van het Britse Hongkong. De inwoners konden zich daardoor grotendeels onttrekken aan de wetten en regelgeving van Hongkong.

Geschiedenis[bewerken]

Ten tijde van de Qing-dynastie was het een ommuurd dorpje met een aantal torens eromheen. Het was een toevluchtsoord voor aanhangers van de Qing-dynastie in de Engelse kolonie. En stelde ook voor als een ambassade van het Chinese keizerrijk in Brits Hongkong. Het had verder een yamen (soort rechtbank en politie), een Tianhoutempel en een Tudigongtempel.

In de loop van de 20e eeuw werd het dorp een kleine stad die volgepakt was met flatgebouwen van wel 20 verdiepingen. Door het werk van missionarissen en zendelingen konden vele kinderen in de flats schrijven en lezen. Hun schoolgebouwtjes bevonden zich op het dak van de flats en soms ook op de begane grond. Het enige traditionele gebouw dat was overgebleven was een Chinese tempel. Op de begane grond van de gebouwen waren de winkels te vinden. Ook waren er vele (tand)artsen te vinden die gevlucht waren voor de communisten op het Chinese vasteland. Deze hadden hier hun intrek genomen, omdat ze een diploma van de Volksrepubliek China hadden en deze was niet geldig in Hongkong. In Kowloon Walled City werden deze medici gedoogd.

Het complex was de Brits-Hongkongse autoriteiten een doorn in het oog. De politie durfde niet naar binnen vanwege de openlijke anti-Britse sfeer. Ook werd binnentreden door de Hongkongse politie veelal gevolgd door luid diplomatiek protest van de regering van de Volksrepubliek China,[1] die het voormalige fort als onderdeel van haar territorium beschouwde. Daar kwam nog bij dat je in het doolhof van steegjes makkelijk kon verdwalen. Het dorp werd in Standaardkantonees vaak Wôong, Toow, Tok (黃,賭,毒) genoemd (prostitutie, gokken en drugs). Van de jaren vijftig tot de jaren zeventig van de 20e eeuw was de stad in handen van de Hongkong-Chinese maffia, de Triades, en was het een centrum van de internationale drugshandel.

Kowloon Walled City had in de jaren zestig en zeventig zeer veel Chaozhounezen, Dapengezen en andere Guangdongse migranten uit het Chinese vasteland.

Na de genoemde sloop werd op dezelfde plaats een groot park, Kowloon Walled City Park, neergezet.

Noten[bewerken]

  1. [1]