Kraagtrap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraagtrap
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Houbara035.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Otidiformes
Familie:Otididae (Trappen)
Geslacht:Chlamydotis (Kraagtrappen)
Soort
Chlamydotis undulata
(Jacquin, 1784)
Afbeeldingen Kraagtrap op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kraagtrap op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kraagtrap (Chlamydotis undulata) is een grote vliegende vogel uit de familie der trappen (Otididae).

Kenmerken[bewerken]

Deze vogel heeft een zandkleurig verenkleed met bruine vlekken. De lichaamslengte bedraagt 65 tot 75 cm en het gewicht 1,5 tot 3 kg. Het verenkleed van beide geslachten is verschillend.

Baltsgedrag[bewerken]

In de paartijd proberen de mannetjes de aandacht te trekken van vrouwtjes door met opgezette kraag en kuif rond te stappen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in droge omgevingen en woestijnen op de Canarische Eilanden, Noord-Afrika en West- en Midden-Azië. Hun voedsel bestaat uit zaden, zachte scheuten, insecten en andere kleine dieren, zoals hagedissen. Ze kunnen vliegen, maar doen dit met tegenzin. Ze zijn goed aangepast aan een leven in de woestijn en ze hoeven zelfs nooit te drinken. Deze vogel is deels trekvogel.

De soort telt 2 ondersoorten:

  • C. u. fuertaventurae: de oostelijke Canarische Eilanden.
  • C. u. undulata: noordelijk Afrika.

Status[bewerken]

De grootte van de populatie wordt geschat op 106 tot 110 duizend individuen. De kraagtrap gaat in aantal achteruit. Vogels worden in Pakistan gevangen en geëxporteerd naar Arabische landen waar ze worden gebruikt voor de training van jachtvalken. De inheemse populaties in de Arabische landen hebben sterk te lijden onder deze valkenjacht. Daarnaast wordt overal hun leefgebied bedreigd door wegenaanleg, elektriciteitsmasten, voorzieningen voor toerisme, militaire oefenterreinen, overbegrazing en mogelijk ook predatie op hun eieren door ingevoerde zoogdieren. Om al deze redenen staat de kraagtrap als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]