Kruis van Verdienste (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kruis van Verdienste 1941 (Er zijn meerdere uitvoeringen)

Het Kruis van Verdienste is een Nederlandse onderscheiding voor Nederlanders en buitenlanders, die zich "in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden".

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Nederlandse Regering in Londen bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1941 enige nieuwe onderscheidingen ingesteld. Een daarvan is het Kruis van Verdienste. Aanwezigheid aan het werkelijke front is voor dit Kruis geen vereiste.

Een bijzondere bepaling in het Koninklijk Besluit is artikel 8: "In bijzondere gevallen is de Bevelhebber der Nederlandsche Strijdkrachten bevoegd het Kruis van Verdienste onmiddellijk toe te kennen aan een militair onder zijn bevel, indien deze militair zich op het slagveld in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden heeft onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk heeft gediend." Prins Bernhard der Nederlanden had dus het recht om deze onderscheiding te verlenen.

De onderscheiding is vaak verleend aan Engelandvaarders. 862 van hen kregen het Kruis van Verdienste, Ook leden van de Binnenlandse Strijdkrachten zijn met het Kruis van Verdienste onderscheiden.

Uitvoering[bewerken]

Het Kruis van Verdienste is een vierarmig rechthoekig bronzen kruis met daarop een gekroonde " W" binnen een [lauwerkrans]] die op de armen doorloopt. Op de keerzijde staat " voor verdienste" gegraveerd.

Het kruis is bevestigd aan een 37 millimeter breed lint van Nassaus blauw met in het midden een 6 millimeter brede verticale streep oranje. De bevestiging van het kruis aan het lint wijkt sterk af van alle andere onderscheidingen. Deze hangen aan een ring. Het Kruis van Verdienste hangt aan een zware beugel.

Wanneer het Kruis van Verdienste een tweede maal wordt toegekend,draagt men het metalen cijfer '2' als gouden gesp op het lint van het Kruis van Verdienste. Bij een derde verlening wordt het cijfer een '3' en zo verder.

21ste eeuw[bewerken]

Voordrachten voor het Kruis van Verdienste worden beoordeeld door de Commissie Dapperheidsonderscheidingen van het ministerie van Defensie. De minister van Defensie doet de voordracht aan de Koning, die het Kruis van Verdienste bij Koninklijk Besluit toekent.

De onderscheiding was al sinds de Korea-oorlog niet meer verleend, maar in 2007 werden voor het eerst weer 5 militairen onderscheiden.

Op 16 oktober 2008 decoreerde minister van defensie Eimert van Middelkoop zes militairen in Bronbeek met een Kruis van Verdienste. Allen hadden in Afghanistan gediend. Vijf militairen konden de ceremonie bijwonen, soldaat Wesley Schol werd postuum onderscheiden voor het redden van Korporaal Aldert Poortema[1]. Zijn ouders woonden de ceremonie bij.

Op 7 oktober 2009 decoreerde minister van defensie Eimert van Middelkoop zestien militairen met een dapperheidsmedaille, het betrof 2 maal de Bronzen Leeuw, 3 maal een Bronzen Kruis en 11 Kruizen van Verdienste. Acht van deze onderscheidingen werden op de KMA in Breda uitgereikt. Zeven commando's kregen hun onderscheiding achter gesloten deuren. Een Bronzen Leeuw werd postuum uitgereikt aan Björn Peterse, een commando die bij een oefening om het leven kwam.

Op 14 april 2010 werden 15 militairen onderscheiden vanwege hun acties in Afghanistan [2] Er werden 9 Kruizen van Verdienste en 6 Bronzen Kruizen uitgereikt, deels op het Plein, deels in de Julianakazerne. Op 3 juni 2010 werd een militair onderscheiden met het Kruis van Verdienste voor zijn daden in Srebrenica.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Portal.svg Portaal Ridderorden