Naar inhoud springen

Kue lapis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee varianten kue lapis

Kue lapis of kwee lapis (kwee of koeé betekent "koek, gebak"; de Indonesiërs zelf spellen sinds 1972: kue; lapis betekent "laag(je)") is een Indonesische zoete lekkernij, vervaardigd van een gestoomd beslag van santen en tapioca of rijstmeel, waarmee het een beetje het midden houdt tussen koek en pudding. De benaming kue (糕) komt oorspronkelijk uit de Chinese Min Nan talen waar het koek of taart betekent.

Het gerecht bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om met een andere kleur. De gebruikelijkste varianten bevatten (naast de ongekleurde witte lagen) groene (pandan) of roze (rozensiroop) laagjes, of beide. Bij de bereiding begint men doorgaans met een ongekleurde laag die in de vorm gegoten wordt (ovenschaal of springvorm bijvoorbeeld) en gaar gestoomd, waarna een gekleurde laag erop wordt gegoten (gescheiden met wat olie) en ook weer wordt gaar gestoomd enzovoorts.

Als met erg dunne laagjes gewerkt wordt, heeft het eindproduct wel wat weg van de Indische spekkoek, maar die wordt uit totaal andere ingrediënten bereid en niet gestoomd, maar gebakken.

Dit gerecht is ook populair in Maleisië, Singapore en Thailand.