Kunstenaarskolonie Worpswede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Barkenhoff werd het middelpunt van de Worpsweder Kunstbeweging.

De kunstenaarskolonie Worpswede is een in 1889 opgerichte leef- en werkgemeenschap van kunstenaars in de gemeente Worpswede in Nedersaksen, gelegen in Teufelsmoor, 18 kilometer ten noordoosten van Bremen. Worpswede werd daardoor tot een thuishaven van belangrijke kunstenaars van het Duitse impressionisme en expressionisme.

De vlucht uit de stadse omgeving van de kunstenaars, kwam naast de interesse voor licht en landelijke motieven en markante landschappen ook voort uit heimwee naar de plattelandsdroom om eenvoudig en dicht bij de natuur te leven.

Bezoekers kunnen er tegenwoordig tentoonstellingen en galeries bekijken en workshops bijwonen.

Geschiedenis[bewerken]

1889 vestigden zich hier de kunstenaars Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn en richtten een kunstenaarskolonie op. In 1893 sloot Fritz Overbeck, in 1894 Heinrich Vogeler en Carl Vinnen uit Beverstedt zich bij de groep aan. Paula Becker, die 1901 met Otto Modersohn zou trouwen, kwam in 1898 bij de groep om schilderles bij Fritz Mackensen te nemen.

In 1895 verkreeg Heinrich Vogeler de Barkenhoff, die hij in Jugendstil-stijl verbouwde. De Barkenhoff werd het middelpunt van de Worpsweder kunstenaarsbeweging. Het landleven en het Noord-Duitse landschap inspireerden ook schrijvers als Rainer Maria Rilke, zijn latere vrouw de beeldhouwster Clara Westhoff en Manfred Hausmann.

Zeker Fritz Mackensen collaboreerde met het nazi-regiem. Echter wordt dit ter wille van voortgang van de bezoekersstroom niet vermeld.[bron?]

Persoonlijkheden[bewerken]

Schilderij Voorjaar in Worpswede, 1900, van Hans am Ende
Worpsweder landschap, ca. 1900, van Paula Modersohn-Becker
Worpswede: Bonze des Humors van Bernhard Hoetger, 1914 als kopie van een kleinplastiek (1912) ontstaan

Eerste generatie Worpsweder kunstenaars[bewerken]

Tweede generatie kunstenaars[bewerken]

Huidige kunstenaars in Worpswede[bewerken]

Externe links[bewerken]