Kurt Peiser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robotje (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2018 om 09:51.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Kurt Peiser (Antwerpen, 1887 - Ukkel, 1962) was een Antwerpse kunstenaar van Duitse origine. Hij was een schilder met grote sociale en humanitaire bewogenheid. Ook was hij tekenaar, aquarellist, lithograaf en etser. Zijn stijl is realistisch met impressionistische en expressionistische toets. Zijn opleiding genoot hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Peiser was een leerling van Gerard Jacobs. Tot Peisers leerlingen behoorden Rudolf Schönberg, Hermann Kosak en Jacob de Vries.

Hij schilderde zowel marines, het vissersleven, het leven in en rond de Antwerpse haven als meer emotioneel geladen beelden over armoede en ellende. In marines schildert hij het zeemansleven dat hij zelf gedurende tien jaar meemaakte. Op 4 juni 1914 kwam de kunstenaar voor de Antwerpse rechtbank nadat schilderijen uit een tentoonstelling werden verwijderd. Hij werd, wegens aanslag op de goede zeden, vervolgd.

Zijn grafisch oeuvre is, evenals zijn schilderwerk, zeer uitgebreid. Hij wijdde een serie etsen aan de Antwerpse haven. Peiser was lid van La Gravure Originale Belge.

In 1929 bracht de prestigieuze en toonaangevende Galerie Georges Giroux een belangrijke overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. Deze tentoonstelling was een grote erkenning, want Galerie Georges Giroux was een van de meest toonaangevende galeries in Brussel in de eerste helft van de 20ste eeuw. Zowel Wassily Kandinsky als Henri Evenepoel en de gebroeders Jespers kregen er hun tentoonstelling in de jaren 1910. In de jaren twintig volgden James Ensor, Georges Minne, Gustave De Smet en anderen.

Het Jakob Smitsmuseum in Mol wijdde in 2007 een tentoonstelling aan leven en werk van Kurt Peiser onder de titel Jood en Rood. Bij die gelegenheid werd een monografie uitgegeven, samengesteld door Ivo Verheyen van de Vrienden van het Jakob Smitsmuseum.

Tentoonstellingen

Externe link