Kuru (ziekte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Kuru
ICD-10 A81.8
ICD-9 046.0
DiseasesDB 31861
MedlinePlus 001379
eMedicine med/1248
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Kuru is een prionziekte die ook wel trilziekte wordt genoemd. Deze ziekte is in 1959 ontdekt bij een Papoeastam, de Fore, op Nieuw-Guinea. De ontdekker van de oorzaak van deze ziekte, Carleton Gajdusek, kreeg in 1976 samen met Baruch Blumberg de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor het ontdekken van een nieuw mechanisme voor het overbrengen van infectieziekten.

De verschijnselen van deze ziekte zijn dat de mensen moeite hebben met lopen door ataxie en choreoathetose, last hebben van trillende spieren (tremor), een gestoorde evenwichtszin hebben, op jonge leeftijd dement worden, onmatige lachbuien hebben (dwanglachen) en incontinent kunnen worden. De meeste mensen die kuru kregen, overleden binnen 3 à 9 maanden.

Het werd een geheimzinnige ziekte genoemd, omdat alleen vrouwen en kinderen de ziekte kregen. Later werd ontdekt dat de Papoea's een ritueel hadden waarbij zij overleden familieleden opaten. Alleen vrouwen en kinderen aten de hersenen, de bron van de ziekte. Kuru is daarmee de eerste en enige ziekte waarvan aannemelijk is dat hij vooral overgebracht wordt door menselijk kannibalisme. Tijdens de Syrische burgeroorlog meldt de Syrische media dat zeker acht Syriërs Kuru hebben opgelopen.[1]

Kuru is een overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door prionen. De ziekte tast het centrale zenuwstelsel aan. Het is mogelijk dat de vatbaarheid voor kuru ook een erfelijke component heeft.

De gekkekoeienziekte of BSE is een verwante ziekte bij koeien. De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een andere verwante ziekte die bij mensen voorkomt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Syrian Muslims infected with Kuru, a disease of cannibals. The D.C. Clothesline. 13 november 2013