Kushinagara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kushinagara
Plaats in India Vlag van India
Kushinagara (India)
Kushinagara
Situering
Staat Uttar Pradesh
District Kushinagar
Coördinaten 26° 54′ NB, 83° 59′ OL
Algemeen
Inwoners (2001) 17.982
Detailkaart
Kushinagara (Uttar Pradesh)
Kushinagara
Locatie in Uttar Pradesh
Foto's
Kushinara1.jpg
Portaal  Portaalicoon   India

Kushinagara (ook wel Kushinagar of Kusinagar) is een plaats en een van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimageplaatsen, gesitueerd vlak bij de plaats Kasia in het (gelijknamige) district Kushinagar, in de staat Uttar Pradesh, 52 km van Gorakhpur, in het noorden van India. In de Pali Canon heet deze plaats "Kusinara".

Demografie[bewerken]

Volgens de Indiase volkstelling van 2001[1] wonen er 17.982 mensen in Kushinagar, waarvan 52% mannelijk en 48% vrouwelijk is. De plaats heeft een alfabetiseringsgraad van 62%.

Geschiedenis[bewerken]

Kushinagara was in zeer vroegere tijden het voornaamste centrum van het Malla koninkrijk in het antiek India. Later stond het bekend als Kushinagara, de plaats waar de Boeddha overleed en het Parinibbana bereikte. De precieze locatie is nabij de Hiranyavati rivier. Gautama Boeddha werd hier ook gecremeerd, en zijn relikwieën werden verdeeld tussen 8 verschillende koninkrijken, en verspreidden zich zo vanuit Kushinagara over de rest van India.

Veel van de ruïnes, stoepas en viharas zijn gebouwd in de periode tussen 3e eeuw voor Christus tot de 5e eeuw na Christus, toen het gebied relatief welvarend was. Ook de Mauryaanse koning Asoka heeft bijgedragen aan de gebouwen die in Kushinagara geconstrueerd zijn.

Vanaf de 13e eeuw tot de 19e eeuw was Kushinagara een verlaten en vergeten plaats, als gevolg van het bijna compleet verdwijnen van het boeddhisme uit India. De Boeddha Tempel was bedekt met een 12 meter hoge laag stenen, en gelegen in een dik bos. In 1854 werd Kushinagara voor het eerst weer geassocieerd met de ruïnes in de huidige plaats Kasia. Sir Alexander Cunningham, van de British Archaeological Society vond in 1861 bewijs dat het huidige Kushinagara de plaats was waar de Boeddha overleed en het Parinibbana behaalde.

Tegenwoordig in Kushinagara een welbezochte pelgrimsplaats, en de regeringen van de landen China, Sri Lanka, Thailand en Japan hebben hier tempels neer laten zetten in de eigen lokale stijl.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]