Kwastvinnigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kwastvinnigen
Gewone coelacant (Latimeria chalumnae)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Onderstam:Vertebrata (Gewervelden)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse
Sarcopterygii
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kwastvinnigen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kwastvinnigen of spiervinnige vissen (Sarcopterygii) zijn binnen de beenvisachtigen (Osteichthyes) de zustergroep van de eigenlijke beenvissen, de straalvinnigen (Actinopterygii).

Naast twee groepen vissen, de longvissen (Dipnoi) en coelacanten (Latimeria), omvat de groep van de Kwastvinnigen volgens een cladistische indeling ook de viervoeters (Tetrapoda), waar amfibieën, reptielen (waaronder de dinosaurussen en vogels) en zoogdieren toe behoren.

Cladistische indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderstaande cladogram is gebaseerd op een studie door Philippe Janvier en anderen voor het "Tree of Life Web Project".[1]

Sarcopterygii

?†OnychodontiformesCoelacanthiformes (coelacantachtigen)


unnamed

PorolepimorphaDipnoi (Longvissen)unnamed

Rhizodontimorpha


unnamed

OsteolepimorphaTetrapoda (Viervoeters)

Ondanks de diversiteit binnen de Sarcopterygii is er toch een aantal kenmerken die zij gemeen hebben. Zo zijn zij allemaal in het bezit van een of twee longen, hoewel de coelacant, een dier van de diepzee, deze niet voor ademhaling gebruikt. Verder hebben hun ledematen een andere structuur en lijken in aanleg eerder op poten dan op vinnen. Bij sommigen (vogels) zijn de poten vleugels geworden en bij anderen verloren gegaan (bijvoorbeeld bij slangen).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tree of Life Web Project. 1995. Sarcopterygii. The lobe-finned fishes & terrestrial vertebrates. Version 01 January 1995 (temporary). http://tolweb.org/Sarcopterygii/14922/1995.01.01 in The Tree of Life Web Project, http://tolweb.org/. Gearchiveerd op 11 oktober 2022.