Léon Velge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jonkheer Léon Léandre Marie Raymond Velge (Brussel, 22 maart 1931 - Warcoing, 14 mei 2012) was een Belgische ondernemer, bestuurder en politicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Velge studeerde af als doctor in de rechten aan de Université catholique de Louvain. Hij was een kleinzoon van Leo Leander Bekaert. Hij werkte jarenlang als bestuurder bij Bekaert.

Velge was actief in de gemeentepolitiek in Warcoing, zetelde er in de gemeenteraad en werd er burgemeester. Hij was de laatste burgemeester van Warcoing, dat in 1977 een deelgemeente werd van Pecq.

Daarnaast was hij actief bij heel wat andere instellingen en verenigingen. Zo was hij bijna een kwarteeuw voorzitter van de Brusselse onderwijsinstelling IHECS (Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales). Ook in de VS zat hij in de beheerraad van enkele scholen. Hij was in 1971 mede-oprichter van de Golf & Country Club Oudenaarde en hij richtte voetbalclub Olympic de Warcoing op, waarvan het stadion naar hem werd genoemd. In 1959 en 1963 werd hij Belgisch kampioen golf (matchplay). Hij was ook lid van de prestigieuze Schotse golfclub The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews.

Hij overleed in 2012 aan de ziekte van Parkinson.