La Pianiste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Pianiste
Regie Michael Haneke
Scenario Michael Haneke
Elfriede Jelinek (roman)
Hoofdrollen Isabelle Huppert
Annie Girardot
Benoît Magimel
Montage Monika Willi
Nadine Muse
Distributie Kino International
Première 2001
Speelduur 130 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La Pianiste is een Franse film van regisseur Michael Haneke uit 2001. De film is gebaseerd op het boek Die Klavierspielerin van schrijfster Elfriede Jelinek, die in 2004 de Nobelprijs voor de Literatuur won.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Erika Kohut is een gerenommeerde pianolerares aan het conservatorium van Wenen. Ze is genadeloos voor haar studenten en streeft naar perfectie. Erika woont samen met een bemoeizieke moeder, met wie ze zelfs in hetzelfde bed slaapt. Op een thuisconcert ontmoet ze Walter Klemmer bij wie ze meteen in de smaak valt. Ze vertelt hem over haar vader die geestesziek is en het verband met een werk van haar geliefde componist, Schubert.

Erika geeft vaak blijk van een ijzige onbewogenheid maar heeft verborgen kanten. Na de les huurt ze een hok in de videotheek om porno te bekijken waar ze aan de tissues ruikt die anderen er achterlaten. Ze begluurt vrijende koppels in de drive-in en schept genoegen in zelfverminking.

Walter Klemmer schrijft zich in voor Erika’s masterclass om bij haar te kunnen zijn. Na de toelatingsproef stemt ze negatief maar de andere professoren vinden dat Walter wel moet worden toegelaten. Erika is duidelijk geërgerd tijdens de eerste pianoles en steekt niet onder stoelen of banken dat ze een negatief advies heeft gegeven bij de toelatingsproef. Walter vraagt haar om hem een kans te geven en benadrukt dat hun ontmoeting een grote indruk op hem heeft nagelaten.

Tijdens een repetitie stelt Walter een jonge studente gerust door naast haar te gaan zitten aan de piano. De jaloezie neemt Erika in haar greep en ze glipt de zaal uit. Ze breekt een glas en laat de scherven in de jas van haar pianostudente glijden. Wanneer het meisje haar hand ernstig verwondt, laat ze haar jaloezie duidelijk blijken aan Walter en stuift weg naar de toiletten. Daar zoekt hij haar op: het begin van een moeilijke relatie.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Huppert, Isabelle Isabelle Huppert Erika Kohut
Girardot, Annie Annie Girardot de moeder
Magimel, Benoît Benoît Magimel Walter Klemmer
Lothar, Susanne Susanne Lothar Mevrouw Schober
Sigalevitch, Anna Anna Sigalevitch Anna Schober
Samel, Udo Udo Samel doctor Blonskij
Köndgen, Cornelia Cornelia Köndgen Madame Blonskij
Weinhappel, Thomas Thomas Weinhappel de bariton
Heiss, Philipp Philipp Heiss Naprawnik
Melichar, Rudolf Rudolf Melichar de directeur
Schuchter, Gabriele Gabriele Schuchter Margot
Friedrich, Georg Georg Friedrich de man in de drive-in

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Films onder regie van Michael Haneke

Der siebente Kontinent (1989) · Benny's Video (1992) · 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls (1994) · Lumière et compagnie (1995) · Funny Games (1997) · Code inconnu (2000) · La Pianiste (2001) · Le Temps du loup (2003) · Caché (2005) · Funny Games U.S. (2007) · Das weiße Band (2009) · Amour (2012) · Happy End (2017)