Lac de Serre-Ponçon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lac de Serre-Ponçon
Lac de Serre-Ponçon (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Lac de Serre-Ponçon
Situering
Stroomgebied Rhône
Hoogte 780 m
Coördinaten 44° 31′ NB, 6° 21′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 28 km²
Soort water stuwmeer
Maximale lengte 20 km
Maximale breedte 3 km
Maximale diepte 90 m
Overig
Belangrijkste bronnen Durance, Ubaye
Belangrijkste uitlopen Durance
Foto's
Barrage de Serre-Ponçon
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Lac de Serre-Ponçon is een stuwmeer in de Franse Hautes-Alpes. De dam (gebouwd van 1955-1961) bij Serre-Ponçon, waar de rivieren Durance en de Ubaye samenkomen, is 124 m hoog en 630 m lang. De centrale voorziet bijna 300.000 personen van stroom. Het 20 km lange stuwmeer heeft een oppervlakte van 28,2 km2 en bevat bij hoogwater meer dan 1,2 miljard kubieke meter water. Aan de oevers van het meer liggen drie gemeenten: Embrun, Chorges en Savines-le-Lac.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Al in de 19e eeuw werden plannen gemaakt om de Durance af te dammen, met name om verwoestende overstromingen te voorkomen waarbij de schade kon reiken tot de omgeving van Avignon, bij de monding van de Durance in de Rhône. In 1843 en 1856 waren er zeer zware overstromingen. De eerste plannen voor stuwdammen in de Durance werden al gemaakt in 1895. In 1955 waren de plannen afgerond en werd er een wet gestemd die de bouw en de exploitatie (als concessionaris) van de stuwdam toevertrouwde aan EDF. In totaal moesten 1500 mensen verhuizen voor de aanleg van het meer. Twee dorpen moesten wijken voor het meer en hierbij werden 400 gebouwen gedynamiteerd. Savines werd nieuw opgebouwd als Savines-le-Lac naar plannen van architect Achille de Panaskhet. Het andere dorp Ubaye is geheel verdwenen. Bij de bouw waren 3000 arbeiders betrokken. Het vullen van het meer was afgerond in mei 1961.[1]

Bij een lage waterstand worden de resten van het dorp Ubaye zichtbaar. Hetzelfde geldt voor het spoorwegviaduct van Chanteloube (gebouwd tussen 1909 en 1934 maar nooit in gebruik genomen). Van het oude dorp Savines rest nog de hoger gelegen kapel Saint-Michel, die nu op een eiland in het meer ligt.

Waterkrachtcentrale[bewerken | brontekst bewerken]

Het water wordt gebruikt voor de opwekking van elektrische energie. In en bij de dam bevinden zich installaties met een capaciteit van 700 miljoen kilowattuur per jaar, ongeveer een tiende van alle in Frankrijk opgewekte waterkrachtenergie. Dit vermogen wordt geleverd door 16 waterkracht-generatoren. De waterkrachtcentrale werd ontworpen door Jean Prouvé en Jean de Mailly en is gedeeltelijk uitgehouwen in de rotswanden. De centrale wordt vanop afstand bestuurd vanuit een centrale in Sainte-Tulle.

Stroomafwaarts, tot aan de rivier Rhône, bevinden zich in de Durance nog enkele waterkrachtcentrales, die evenals de Barrage de Serre-Ponçon in beheer zijn bij de Franse nationale energiemaatschappij EDF.

De waterkrachtcentrale werd beschermd als Patrimonium van de XXe eeuw.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijke functie van de stuwdam is het voorkomen van overstromingen. In het verleden hadden zich nogal wat overstromingen voorgedaan. Het debiet van de Durance kon sterk variëren, tussen 18 en 1800 m³ per seconde.

Tenslotte heeft het stuwmeer een functie voor de constante aanvoer van water voor de drinkwatervoorziening en de irrigatie van agrarisch gebied. Tenslotte is het stuwmeer ook toeristisch belangrijk geworden. Veel waterrecreatie en -sporten, alsmede faciliteiten daarvoor hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld rond het meer, vooral in de omgeving van Embrun. Hiervoor wordt in de zomermaanden gezorgd voor een geschikt waterniveau in het stuwmeer.

Lac de Serre Poncon-Panorama.jpg
De omgeving van Chanteloube gezien vanaf de weg van Chorges naar Serre-Ponçon. De weg linksachter de aanloophelling naar de viaduct is het voormalige platform van de spoorlijn naar Briançon (die de Pointe de Chanteloube passeerde via een tunnel)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lac de Serre-Ponçon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.