Lac de Serre-Ponçon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lac de Serre-Ponçon
Lac de Serre-Ponçon (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Lac de Serre-Ponçon
Situering
Hoogte 780 m
Coördinaten 44° 31′ NB, 6° 21′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 28 km²
Soort water stuwmeer
Maximale lengte 20 km
Maximale breedte 3 km
Maximale diepte 90 m
Overig
Belangrijkste bronnen Durance, Ubaye
Belangrijkste uitlopen Durance
Foto's
Barrage de Serre-Ponçon
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Lac de Serre-Ponçon is een stuwmeer in de Franse Hautes-Alpes. De dam (gebouwd van 1955-1961) bij Serre-Ponçon, waar de rivieren Durance en de Ubaye samenkomen, is 124 m hoog en 630 m lang en vormt een stuwmeer met een oppervlak van 28,2 km2. In alle informatie die men ter plaatse kan krijgen spreekt men van het grootste kunstmatige meer van Europa, maar het Alqueva-stuwmeer in Portugal is met een oppervlak van 250 km2 veel groter.

Algemene informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de oevers van het meer liggen drie gemeenten: Embrun, Chorges en Savines-le-Lac. In totaal 1500 mensen moesten verhuizen voor de aanleg van het meer. Een van de twee dorpen die verplaatst zijn, was Savines, nu Savines-le-Lac. Het andere dorp, dat geheel verdwenen is, was Ubaye met dezelfde naam als de zijrivier die hier samenvloeit met de Durance.

Het 20 km lange stuwmeer is ruim 28 vierkante km groot en bevat bij hoog-water meer dan 1,2 miljard kubieke meter water. Het water wordt gebruikt voor de opwekking van elektrische energie. In en bij de dam bevinden zich installaties met een capaciteit van 700 miljoen kilowattuur per jaar, ongeveer een tiende van alle in Frankrijk opgewekte waterkrachtenergie. Dit vermogen wordt geleverd door 16 waterkracht-generatoren. Stroomafwaarts, tot aan de rivier Rhône, bevinden zich in de Durance nog enkele waterkrachtcentrales, die evenals de Barrage de Serre-Ponçon in beheer zijn bij de Franse nationale energiemaatschappij EDF.

Een belangrijke functie van de stuwdam is het voorkomen van overstromingen. In het verleden hadden zich nogal wat overstromingen voorgedaan waarbij de schade kon reiken tot de omgeving van Avignon, bij de monding van de Durance in De Rhône. In 1843 en 1856 waren er zeer zware overstromingen. Eerste plannen voor stuwdammen in de Durance werden al gemaakt in 1895.

Tenslotte heeft het stuwmeer een functie voor de drinkwatervoorziening, de irrigatie van agrarisch gebied en het toerisme. Veel waterrecreatie en -sporten, alsmede faciliteiten daarvoor hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld rond het meer, vooral in de omgeving van Embrun.

Lac de Serre Poncon-Panorama.jpg
De omgeving van Chanteloube gezien vanaf de weg van Chorges naar Serre-Ponçon. De weg linksachter de aanloophelling naar de viaduct is het voormalige platform van de spoorlijn naar Briançon (die de pointe de Chanteloube passeerde via een tunnel)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lac de Serre-Ponçon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.