Lac de Serre-Ponçon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lac de Serre-Ponçon
Lac de Serre-Ponçon (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Lac de Serre-Ponçon
Situering
Hoogte 780 m
Coördinaten 44° 31′ NB, 6° 21′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 28 km²
Soort water stuwmeer
Maximale lengte 20 km
Maximale breedte 3 km
Maximale diepte 90 m
Overig
Belangrijkste bronnen Durance, Ubaye
Belangrijkste uitlopen Durance
Foto's
Barrage de Serre-Ponçon
Barrage de Serre-Ponçon
Portaal:  Geografie

Het Lac de Serre-Ponçon is een stuwmeer in de Franse Hautes-Alpes. De dam (gebouwd van 1955-1961) bij Serre-Ponçon, waar de rivieren Durance en de Ubaye samenkomen, is 124m hoog en 630m breed. In alle informatie die men ter plaatse kan krijgen spreekt men van het grootste kunstmatige meer van Europa.

Algemene informatie[bewerken]

Aan de oevers van het meer liggen drie gemeenten: Embrun, Chorges en Savines-le-Lac. In totaal 1500 mensen moesten verhuizen voor de aanleg van het meer. Eén van de twee dorpen die verplaatst zijn, was Savines, nu Savines-le-Lac. Het andere dorp dat geheel verdwenen is, was Ubaye, zoals de zijrivier die in het meer samenvloeit met de Durance.

Het 20 km lange stuwmeer is meer dan 29 vierkante km groot en bevat bij hoog-water meer dan 1,2 miljard kubieke meter water. Dit alles wordt gebruikt voor de opwekking van elektrische energie. In en achter de dam zijn voorzieningen getroffen voor de opwekking van 700 miljoen kilowattuur per jaar; dat is ongeveer een tiende van wat er in Frankrijk aan waterkrachtenergie gewonnen wordt. Dit vermogen wordt geleverd door 16 waterkracht-generatoren. Stroomafwaarts, tot aan de rivier Rhône, wordt de Durance nog vaker onderbroken door waterkrachtcentrales van EDF, de Franse nationale energiemaatschappij die ook de Barrage de Serre-Ponçon beheert.

Een andere functie van de dam is het bedwingen van de rivier Durance, waarmee irrigatie en drinkwatervoorziening gewaarborgd kunnen worden. In het verleden (1843 en 1856) hadden zich nogal wat overstromingen voorgedaan waarbij de schade kon reiken tot de omgeving van Avignon. In 1895 was daarom al een begin gemaakt met het onderzoeken naar mogelijkheden om de Durance in te dammen.

Het meer heeft tegenwoordig ook een toeristische functie. Veel waterrecreatie en -sporten alsmede faciliteiten daarvoor hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld rond het meer. Vooral de regio rondom Embrun profiteert hier enorm van.

Lac de Serre Poncon-Panorama.jpg
De omgeving van Chanteloube gezien vanaf de weg van Chorges naar Serre-Ponçon. De weg linksachter de aanloophelling naar de viaduct is het voormalige platform van de spoorlijn naar Briançon (die de pointe de Chanteloube passeerde via een tunnel)

Externe link[bewerken]