Landing Craft Assault

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LCA (Landing Craft Assault) voor Juno beach in 1944
Nederlandse LCVP/LCA in gebruik bij het Korps Mariniers op oefening in Schotland 1978 lost een Engelse Land Rover op het strand.

Een Landing Craft Assault (LCA), tegenwoordig ook wel LCVP (Landing Craft Vehicle and Personnel) genoemd is een landingsvaartuig in gebruik bij diverse marine strijdkrachten over de gehele wereld. Het Nederlandse Korps Mariniers heeft er ook een aantal in gebruik.
Het is bestemd voor amfibische landingen vooral uitgevoerd door mariniers maar ook door andere eenheden.

Een LCA is lichter en kleiner dan de landingsvaartuigen die bekendstaan als LCI's, LCT's, LSI's en LST's. De vaartuigen zijn over het algemeen tussen de 15 en 20 meter lang en 3 tot 4 meter breed, heeft meestal een dieselmotor en één of twee schroeven en lichte boordbewapening.

Geschiedenis[bewerken]

LCA's werden veelvuldig gebruikt tijdens landingen op Anzio, Sicilië, Noord-Afrika, Normandië en ook op Tarawa, Okinawa, Iwo Jima en vele andere plaatsen in de Stille Oceaan. Zij stonden aan dek van grote troepentransportschepen en Victory-schepen. Met kranen en laadbomen werden zij vanaf deze schepen in zee gezet. Langs klimnetten aan de scheepswand klommen de troepen vervolgens omlaag naar de landingsboten. Een bemanning van twee of drie matrozen aan boord van de LCA's moest trachten eventuele aanvallen te ontwijken en ervoor zorgen dat hun kameraden heelhuids aan land konden komen.

Opeengepakt stonden de troepen tijdens de overtocht te wachten in de LCA's, totdat het strand was bereikt en de voorklep openging. Zodra de manschappen van boord waren, werd de voorklep met een hydraulisch gedreven ketting weer gesloten. Tijdens sommige landingsoperaties zijn door vijandelijk vuur veel dodelijke slachtoffers gevallen. Sommige manschappen werden geraakt zodra zij het landingsvaartuig verlaten hadden en verdronken nog voordat zij het strand konden bereiken.

Hedendaags gebruik[bewerken]

Tegenwoordig worden LCA's/LCVP's vervoerd in Amfibische transportschepen. Deze zijn voorzien van een intern dok waarin de LCA/LCVP's beladen kunnen worden zodat het klimmen langs netten overbodig is geworden