Naar inhoud springen

Landschapspark Vlaamse Ardennen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Landschapspark Vlaamse Ardennen

Het Landschapspark Vlaamse Ardennen is een Landschapspark in Vlaanderen. Het omvat een deel van de Vlaamse Ardennen (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen), het heuvelachtige zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen.

Het Landschapspark werd opgericht in oktober 2023 als één van de vijf Vlaamse Landschapsparken.[1][2][3][4] Zoals ieder Vlaams Landschapspark is het Landschapspark Vlaamse Ardennen een landschappelijk waardevol gebied met minstens 70% open ruimte en minstens 15% natuur.

Het landschappelijke kerngebied van het Landschapspark wordt in het westen begrensd door de Scheldevallei, in het zuiden door de hoogste heuvelkam tussen de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines (Kluisberg, Muziekberg, Pottelberg, Oudenberg), en in het noorden en het oosten door het stroomgebied van de Zwalm en de Munkbosbeekvallei.

Het Landschapspark Vlaamse Ardennen omvat (delen van) de gemeentes Oudenaarde, Zottegem, Ronse, Geraardsbergen, Zwalm, Horebeke, Maarkedal. De gemeenten Brakel en Kluisbergen besloten niet deel te nemen, hoewel ze puur landschappelijk gesproken natuurlijk ook zouden behoren tot het kerngebied van het park. De oprichtingsakte werd ondertekend in juni 2024. [5][6]

[bewerken | brontekst bewerken]