Lang leve de liefde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lang leve de liefde
Alternatieve titel Lang leve de liefde XL
Genre dating / reality
Speelduur per afl. 30-45 minuten (regulier)
60 minuten (XL; extra)
Bedenker John de Mol
Voice-over Henk Blok
Muziek Guus Meeuwis
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf Talpa Studios
Uitzendingen
Start 20 januari 2020
Afleveringen 965 (24 mei 2024)
Seizoenen 6
Netwerk of omroep Talpa Network
Zender SBS6
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Lang leve de Liefde is een Nederlands televisieprogramma dat wordt uitgezonden door SBS6. Het televisieprogramma haalde meerdere malen de landelijke media door bijzondere taferelen die in het huis gebeurden zoals erge ruzies en ongemakkelijke situaties.[1][2][3][4]

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma gaan twee onbekende kandidaten met elkaar samen in een huis overnachten om te daten met elkaar. Het huis is verdeeld in twee delen waardoor er elke aflevering twee koppels gevolgd worden, deze koppels gaan los van elkaar te werk en zien elkaar dan ook niet.

De kandidaten zorgen zelf voor het vermaak in het huis, zo moeten ze zelf eten maken en elkaar vermaken in het huis door gesprekken te voeren en samen activiteiten in het huis te ondernemen zoals elkaar masseren, een potje kaarten of op een spelcomputer spelen. Als de eerste 24 uur in het huis erop zitten moeten de kandidaten aan elkaar laten weten of ze hun tijd in het huis samen willen verlengen of dat ze het huis willen gaan verlaten om zonder elkaar verder te gaan. Het verblijf in het huis kan uiteindelijk verlengd worden tot vijf dagen, echter moeten ze elke dag samen beslissen of ze het willen verlengen. Als een koppel de vijf dagen samen vol maakt, gaan ze samen een weekend weg om hun liefde verder te ontdekken.

Als een koppel het huis verlaat omdat ze elkaar niet leuk vinden of omdat hun termijn van vijf dagen is afgelopen komen er twee nieuwe kandidaten het huis in om hun liefde te ontdekken.

Op een onbekend moment werd het verblijf in het huis ingekort tot maximaal vier dagen.

Sinds april 2023 kan een koppel, als ze samen willen verlengen, na een verblijf van 24 uur slechts een dag extra verlengen in plaats van tot vier dagen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het televisieprogramma wordt opgenomen in de oude villa van het televisieprogramma De Gouden Kooi, in de villa werd voorheen ook het RTL 4-programma Koffietijd opgenomen.[5] In het programma zijn ook enkele bekende Nederlanders te zien geweest die op zoek gingen naar de liefde zoals stylist en zanger Roy Donders en presentator Sander Janson.[6][7]

Sinds het voorjaar van 2021 kwam naast de reguliere afleveringen ook nog een extra lange aflevering in de late avond. Deze werden uitgezonden onder de naam Lang leve de liefde XL en startte op 15 februari 2021, deze afleveringen duurden twee keer zolang als de oorspronkelijke afleveringen.[8] Na drie XL-afleveringen werden deze geschrapt omdat deze lagere kijkcijfers behaalden dan de reguliere afleveringen.

Sinds 14 februari 2021 wordt dit format ook in België uitgezonden onder de titel Blijven slapen. Het wordt daar van maandag t/m donderdag uitgezonden op VTM 2. Ze gebruiken daar echter twee verschillende huizen die op een terrein van 2.500 m² staan.

De reguliere afleveringen duren 30 minuten (inclusief reclames). Tussen april en juni 2023 duurden de afleveringen 45 minuten (inclusief reclames) door het wegvallen van HLF8. Sinds oktober 2023 duren de afleveringen weer 45 minuten (inclusief reclames) vanwege het programma De Bondgenoten.