Lansana Conté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lansana Conté
Lansana Conté
Geboren ca. 1934
Dubréka
Overleden 23 december 2008
Politieke partij PUP
Partner verschillende
President van Guinee
Aangetreden 5 april 1984
Einde termijn 22 december 2008
Premier Diarra Traoré
Sidya Touré
Lamine Sidimé
François Lonseny Fall
Cellou Dalein Diallo
Eugène Camara
Lansana Kouyaté
Ahmed Tidiane Souaré
Voorganger Louis Lansana Beavogui (waarnemend)
Opvolger Moussa Dadis Camara
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Lansana Conté (Moussayah Loumbaya (Dubréka), 30 november 1934Conakry, 22 december 2008[1]) was van 1984 tot aan zijn dood president van het West-Afrikaanse land Guinee. Na een coup volgde hij de interim-president Louis Lansana Beavogui als regeringsleider op. De moslim Conté behoorde tot de Sosso-stam. Hij groeide op in Dubréka en bezocht na de Koranschool aldaar de militaire academies in Bingerville, Ivoorkust en Saint-Louis (Senegal). In 1955, toen Guinee nog een Franse kolonie was, ging hij in het Franse leger en hij werd uitgezonden naar Algerije waar hij vocht in de onafhankelijkheidsoorlog.

Opstanden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn lange autocratische bewind ondervond Conté veel tegenstand vanuit de Guineese bevolking. Begin 2007 kwam het tot opstanden in de hoofdstad Conakry.[2] Conté had na eerdere kritiek Eugène Camara aangewezen als premier en hem veel macht toegeschoven. Dit accepteerde de bevolking niet en het kwam tot hevige rellen waarbij doden vielen.

Weinige uren na zijn dood aan leukemie op 22 december 2008 greep Moussa Dadis Camara op 23 december de macht als zijn opvolger.

Zie de categorie Lansana Conté van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.