Lareb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bijwerkingencentrum Lareb (acroniem voor Landelijke registratie evaluatie bijwerkingen) is een Nederlands meld- en kenniscentrum dat als taak heeft het signaleren van risico's van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk en het verspreiden van kennis hierover. Bijwerkingencentrum Lareb is een onafhankelijke stichting en is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Het ontvangt voor de uitoefening van deze wettelijke taak subsidie van het ministerie van VWS en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Directeur van Lareb is sinds 2013 Agnes Kant.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum is in de jaren tachtig ontstaan op initiatief van apotheker Fred de Koning die samen met apothekers en artsen uit de regio Tilburg het Regionale Evaluatie Bijwerkingen systeem opzette.[1] In 1991 werd een stichting opgericht en volgden ook in andere regio's centra. Sinds 1996 is Bijwerkingencentrum Lareb op het gebied van geneesmiddelenbewaking een rechtspersoon met wettelijke taak.[2] Per januari 2001 werd het team Veiligheidsbewaking van Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM ondergebracht bij Lareb.[3] Tot 2009 had Lareb bij vijf academische ziekenhuizen regionale kantoren.[4] Per 1 januari 2011 is de Teratologie Informatie Service (TIS teratologie-informatie) en de bijwerkingenregistratie van inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM overgegaan naar het Lareb.[5][6]

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Lareb verzamelt en analyseert meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Tevens is de Teratologie Informatie Service van Lareb het kenniscentrum op het gebied van de mogelijke effecten van geneesmiddelengebruik en andere blootstellingen op de zwangerschap, het ongeboren kind en de lactatieperiode (borstvoeding). Sinds de jaren 60 van de 20e eeuw worden de bijwerkingen van geneesmiddelen landelijk geregistreerd. Aanleiding tot deze registratie waren de gevolgen van het gebruik van het geneesmiddel Softenon (thalidomide), waardoor meer dan tienduizend kinderen met aangeboren afwijkingen werden geboren. Iedereen kan bij Lareb melding doen van een (vermoede) bijwerking via een meldformulier, op papier of op de website. In 2015 kreeg Lareb zo'n 24.000 meldingen. Al deze meldingen worden opgenomen in de landelijke kennisdatabank – deze is (via de website) voor iedereen toegankelijk. Bij Lareb werken artsen en apothekers die alle meldingen beoordelen en analyseren. De bevindingen van deze analyses worden direct aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen doorgegeven dat, indien nodig, maatregelen kan treffen.

Certificering[bewerken | brontekst bewerken]

Het Lareb heeft twee certificeringen verkregen: in 2015 voor het kwaliteitsmanagementsysteem: ISO 9001; in 2017 voor het volledig voldoen aan de norm voor informatiebeveiligingseisen: NEN 7510.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]