Larry Knechtel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Larry Knechtel
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Lawrence William Knechtel
Geboren 4 augustus 1940 te Bell
Overleden 20 augustus 2009 te Washington D.C.
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) rock, popmuziek
Beroep toetsenist, bassist
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Larry Knechtel, geb. Lawrence William Knechtel, (Bell, 4 augustus 1940 - Washington D.C., 20 augustus 2009) was een Amerikaans keyboardspeler en bassist. Hij was vooral bekend als sessiemuzikant voor onder meer Simon & Garfunkel, The Beach Boys (Pet Sounds, Smile), The Mamas and the Papas, The Doors en als lid van de muziekgroep Bread.

Knechtels muziekopleiding startte met pianolessen. In 1957 werd hij lid van de rock-'n-roll groep "Kip Tyler and the Flips" uit Los Angeles en in 1959 werd hij lid van "The Rebels", de tourneegroep van Duane Eddy. Hij bleef met Eddy werken in de opnamestudio's en werd een bekend sessiemuzikant in Hollywood, die als pianist met Phil Spector het bekende Wall of Sound-effect uitwerkte. Zijn bekendste pianowerk is te horen in het lied "Bridge over Troubled Water" van Simon & Garfunkel, dat in 1971 bekroond werd met een Grammy.

Zoals vele andere sessiemuzikanten was Knechtel ook bedrijvig met andere muziekinstrumenten, vooral met de mondharmonica en de elektrische basgitaar (te horen onder meer op opnames van The Doors, die zelf geen bassist hadden). In 1971 werd hij lid van Bread, en was onder meer bekend voor zijn gitaarsolo op de hitsingle The guitar man. Knechtel werkte als keyboardspeler ook met platenproducer Rick Rubin op albums van Neil Diamond en de Dixie Chicks.

Externe links[bewerken]