Latin rock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Latinrock)
Ga naar: navigatie, zoeken

Latin rock, ook wel rock en español genoemd, is een mengeling van (blues)rock met Latijns-Amerikaanse ritmes en percussie-instrumenten als conga's, bongo's en timbales.

Het genre is min of meer uitgevonden door Carlos Santana nadat hij midden jaren 60 tegelijkertijd een bluesband en een percussiegroep hoorde spelen. Latin rock was vooral in de hoogtijdagen van Santana populair, maar eind jaren 70 stond er (in de Verenigde Staten) een nieuwe generatie latino's op die liever naar Ango-Amerikaanse muziek luisterde dan naar het eigen culturele erfgoed. Sindsdien is latin rock ook een verzamelnaam geworden voor gitaarbands uit de Spaanstalige gebieden.

Lijst van latin rockbands[bewerken]

Groep/artiest Beschrijving
Malo met gitarist Jorge Santana (broer van Carlos). Nena werd in 1978 gecoverd door Massada. De band treedt nog steeds op.
Sapo afsplitsing van Santana bij wie congaspeler Raul Rekow zich in 1976 - na het uiteenvallen van de band - aansloot voor 37 jaar trouwe dienst.
Seguida Newyorkse formatie waarin tegenwoordig een promninente rol is weggelegd voor zangeres Lori Rose.
Norma Zenteno zangeres/gitarist uit Houston, Texas; dochter van de eenarmige Mexicaanse trompettist/orkestleider Roberto Zenteno. Begin jaren 80 vormde Zenteno met haar jongere broers een eigen band waarmee ze bijna dertig jaar zou optreden. In februari 2013 overleed ze aan borstkanker.
Massada Nederlands-Molukse band uit Huizen met zanger/percussionist/constante factor Johnny Manuhutu en de veelgevraagde congaspeler Nippy Noya. De hits stammen uit de periode 1978-1981, maar de optredens zijn nog altijd succesvol.