Naar inhoud springen

Lek (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Thijs!bot (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2007 om 13:22. (robot Anders: et:Lek)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Rivier De Lek is een Nederlandse rivier die vanaf Wijk bij Duurstede de voortzetting vormt van de Nederrijn en zich bij Kinderdijk verenigt met de Noord: als Nieuwe Maas zet de rivier zich in westelijke richting voort. De lengte bedraagt 62 kilometer. De Lek is een oude zijarm van de Rijn die, sinds de route via de Kromme Rijn en de Oude Rijn door verzanding zijn betekenis verloor en werd afgedamd, de hoofdstroom is geworden.

De Lek vormt tot even voor Vianen de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland, doorkruist bij Vianen Utrechts gebied, vormt dan tot even voor Schoonhoven de Utrechts-Zuid-Hollandse grens, en loopt tenslotte geheel over Zuid-Hollands grondgebied.

Aan de Lek liggen geen grote steden, maar wel een groot aantal historische stadjes: achtereenvolgens Wijk bij Duurstede, Culemborg, Vianen, Ameide, Nieuwpoort en Schoonhoven. Bij de monding zijn Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek grotere plaatsen. De grootste plaats aan de Lek is echter Nieuwegein, waarvan het moderne centrum weliswaar niet aan de rivier ligt, maar de historische kern Vreeswijk wel.

De Lek staat onder meer via het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal in verbinding met andere waterwegen. Het Amsterdam-Rijnkanaal kruist de Lek even voorbij Wijk bij Duurstede en het Merwedekanaal bij Vianen. Een oudere waterverbinding is de Vlist die vanaf Schoonhoven de verbinding vormt met de Hollandse IJssel. Deze rivier is overigens een oude zijarm van de Lek.

Bij Hagestein bevindt zich een groot stuwcomplex.

Lekbruggen zijn er aan weerszijden van Vianen en bij Culemborg (spoorbrug). Verder kan de rivier uitsluitend via de talrijke pontveren worden overgestoken.