Lepidosauromorpha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lepidosauromorpha
Brughagedis
Brughagedis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Infrastam: Tetrapoda (Viervoeters)
Superklasse: Amniota
Klasse: Sauropsida (Reptielen)
Onderklasse: Diapsida
Infraklasse
Lepidosauromorpha
Benton, 1983
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Lepidosauromorpha is een groep reptielen die alle reptielen bevat die nauwer verwant zijn aan de hagedissen dan aan de dinosauriërs. De enige huidige vertegenwoordigers zijn leden van de Lepidosauria: hagedissen, slangen en de brughagedis.

Classificatie[bewerken]

Nieuwe indeling[bewerken]

Een nieuwe fylogenetische analyse geeft aan dat de stamboom van de reptielen twee grote takken heeft, de Archosauromorpha en de Lepidosauromorpha. Dit weerspiegelt een vrij grondige herziening van de indeling van de reptielen.[bron?]

Lepidosauromorpha nieuwe stijl[bewerken]

In de traditionele interpretatie werden de Lepidosauromorpha gezien als een relatief onbelangrijke zijtak van de Diapsida. Een aantal moeilijk te plaatsen vroege vormen en een aantal groepen die min of meer op zichzelf stonden, zoals de pareiasauriërs en de pterosauriërs, kregen er een plekje in. In de nieuwe interpretatie zijn zij een veel grotere groep omdat de aftakking in haar geheel tegenover de Archosauromorpha geplaatst wordt.

Aan de voet van de Lepidosauromorpha staat Cephalerpeton. Verder ontwikkelde claden omvatten de Capitorhinida; een nog niet benoemde clade die de caseïden, Milleretta, Oedaleops, Eunotosaurus en Acleistorhinus omvat; Belebey en de Bolosaurus; de Diadectomorpha; Procolophon; de Pareiasauridae met inbegrip van de schildpadden; Lanthanosuchus; Nyctiphruretus; Owenettidae; Paliguana; Saurosternon; Coelurosauravus; de Kuehneosauridae; Homoeosaurus en Sphenodontida (incl. Rhynchosaura and Trilophsaura); en ten slotte de drie claden van de Lepidosaura.

De drie claden omvatten de twee traditionele met hun huidige leden, de Iguania en de Scleroglossa. De derde en nieuwste Lepidosaurus clade heeft Huehuecuetzpalli aan zijn basis, gevolgd door Jesairosaurus + de Drepanosaurida en Macrocnemus + de Fenestrasauria; deze sluiten de Tanystropheiden en de pterosauriërs in.

Acerosodontosaurus en de Sauropterygia zijn Archosauromorpha in de nieuwe analyse.