Naar inhoud springen

Letterenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Vysotsky (overleg | bijdragen) op 8 jul 2014 om 14:00. (Overzicht van thematische tentoonstellingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
AMVC – Het Letterenhuis
Letterenhuis
Locatie Minderbroedersstraat 22
Antwerpen, België
Type Literatuur
Thema Vlaamse Letterkunde
Opgericht 1933
Personen
Directeur Leen van Dijck
Lid van Stedelijke Musea
Stad Antwerpen
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Letterenhuis te Antwerpen is het algemene museum en archief voor de Vlaamse letterkunde.

Activiteiten

In het Letterenhuis is er een vaste tentoonstelling over 200 jaar literatuur in Vlaanderen en een wisselende thematische tentoonstelling. Daarnaast worden er ook literaire activiteiten georganiseerd, zoals poëzielezingen, studiedagen en boekpresentaties. Het Letterenhuis geeft zelf publicaties uit, waaronder het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd (veelal ZL genoemd) en het zesmaandelijkse berichtenblad Zuurvrij.

In het archief van het Letterenhuis bevinden zich zo’n twee miljoen brieven en handschriften van schrijvers of als deel van de hier bewaarde archieven van uitgevers, literaire clubs en tijdschriften. De collectie omvat bovendien zo’n 130.000 foto's, 40.000 affiches, schilderijen, grafiek en beeldhouwwerk, naast een uitgebreid knipsel- en documentatiesysteem. Dit kan in de leeszaal worden geraadpleegd voor onderzoek.

Enkele hoogtepunten uit de collectie zijn uitgebreide handschriftenarchieven van onder meer Willem Elsschot en Paul van Ostaijen, maar ook modernere beroemde schrijvers zoals Louis Paul Boon en Tom Lanoye zijn vertegenwoordigd.

Geschiedenis

De voorgeschiedenis van het Letterenhuis begint in 1899, toen de stad Antwerpen het literair archief van Hendrik Conscience kocht. In 1912 werd er met dit materiaal een grote tentoonstelling ingericht, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van deze schrijver. De grote belangstelling deed plannen rijzen voor een permanent Consciencemuseum, maar die zijn nooit uitgevoerd. Wel werd in 1933 het Museum van de Vlaamsche Letterkunde gesticht, en ondergebracht in het oude Huis De Beukelaer aan de Minderbroedersrui waar een vaste tentoonstelling over Conscience liep. Vanaf dan begon het museum met het verzamelen van archiefmateriaal van andere Vlaamse schrijvers.

In 1944 werd het gebouw zwaar beschadigd door een V2, maar aangezien de collectie in het begin van de oorlog al in veiligheid was gebracht, was de schade aan het archiefmateriaal beperkt. Na de bevrijding kreeg de instelling de nieuwe naam Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (AMVC). In 1959 werd een nieuw Letterenhuis in gebruik genomen, dat gebouwd werd door stadsarchitect André Fivez. Het oude gebouw, om de hoek, werd voor administratieve functies behouden.

Sinds 1 januari 2004 is het Letterenhuis erkend als cultureel thema-archief met betrekking tot het literaire erfgoed.

Klapper

In 1955 verscheen de eerste klapper: een trefwoordenoverzicht van alles waarover het AMVC archiefmateriaal bewaart. De gedrukte klapper werd in 1985 vervangen door een geautomatiseerde versie. Vanaf 1996 is informatie over de collectie te vinden in de online databank Agrippa.

Overzicht van thematische tentoonstellingen

Jaar Thema
2002 Leeuwen van Vlaanderen Expo over het begin van de moderne literatuur in Vlaanderen
2003 Expo ‘Eindelijk!
Lanoye genaaid,
gebonden & in leer’
Klank, beeld en bibliofiele edities: Tom Lanoye als museumobject
2003 Godfried Bomans,
de fluwelen duivel
Tentoonstelling over het archief van Godfried Bomans
2005 Jeroen Brouwers Tentoonstelling over het archief van Jeroen Brouwers
2006 Verre horizonten Expo over hoe schrijvers omgaan met grenzen tussen culturen, talen, volkeren, landen en mensen
2008 Installatie van
Johan van Geluwe
Johan van Geluwe reflecteert over 75 jaar Letterenhuis en over het nut van culturele archiefinstellingen
2009 Dooreman naar de letter Overzichtstentoonstelling van affiche-ontwerper, boekvormgever en graficus Gert Dooreman
2010 Dicht bij Elsschot Overzichtstentoonstelling over Willem Elsschot als schrijver, zakenman en Antwerpenaar
2012 Vila Isengrimus Overzichtstentoonstelling over Louis Paul Boon naar aanleiding van het Boonjaar 2012
2013 (najaar) HAUSER.Expo. Een multimediaal epos Tentoonstelling over Kaspar Hauser en de brievenwisseling tussen dichters Annemarie Estor en Lies van Gasse
2014 Verre vrienden. Brieven van buitenlandse schrijvers Contacten tussen Vlaamse en buitenlandse auteurs en kunstenaars
Zie de categorie Letterenhuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.