Liefde in tijden van cholera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Liefde in tijden van cholera (Spaans: El amor en los tiempos del cólera) is een roman van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (in het Nederlands vertaald door Mariolein Sabarte Belacortu).

Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1985 en gaat over een onmogelijke liefde tussen twee mensen, Florentino Ariza en Fermina Daza. Hoofdthema in het boek is liefde, maar ook ouderdom en eenzaamheid. Plaats van handeling: Zuid-Amerika, 19e eeuw.

Inhoud[bewerken]

Het belangrijkste vrouwelijke personage in de roman, Fermina Daza, is ook de spil van het verhaal. Fermina verdedigt haar liefde voor Florentino Ariza ten koste van alles tegenover haar vader, die haar daarop op reis stuurt, ver weg van haar jeugdliefde. Ze houden contact via hun brieven, het enige contact dat ze ooit gehad hebben. Wanneer Fermina terugkeert ziet ze toevallig Florentino, en beseft de naïviteit van hun eerste liefdesavontuur.

Zij huwt daarop Juvenal Urbino, die ze eerst afwees, wanneer ze 21 is, de uiterste datum die ze voor zichzelf had vastgesteld om in het huwelijk te treden. Juvenal Urbino is een ernstige dokter, iemand met een aanzienlijke sociale status die voor haar als huwelijkspartner aantrekkelijker is dan de jonge Florentino Ariza. De dokter is voor haar ook een goede echtgenoot, maar zijn liefde voor Fermina is nooit van de 'verheven aard' zoals Florentino voor haar voelt. Florentino zal ook heel zijn leven op haar wachten, ook al beleeft hij intussen tal van oppervlakkige verhoudingen. Fermina denkt haast niet meer aan Florentino. Ze heeft een ruzie met haar echtgenoot, waarop ze, in haar ogen definitief, gaat wonen bij haar nicht. Daar beseft ze dat ze Juvenal Urbino nodig heeft, dat ze hem mist.

Uiteindelijk keert ze terug, en daar beleven ze zo goed en zo kwaad als het kan hun laatste jaren, want uiteindelijk sterft Juvenal Urbino. (wat je eigenlijk in de inleiding al kan lezen) Florentino ziet zijn kans om Fermina terug te winnen, en de dag zelf nog gaat hij haar hand vragen. Fermina weigert, maar ze beginnen wel terug brieven te schrijven, waar ontmoetingen en later zelfs een romantische bootreis op volgen. Aan het eind van het boek zullen ze in hun oude dag weer samen zijn en hun liefde voor elkaar zal weer openbloeien zoals voorheen, of zelfs nog meer.