Mariolein Sabarte Belacortu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mariolein Sabarte Belacortu (1988)

Mariolein Sabarte Belacortu (1944) is een Nederlands vertaalster van Spaanse literatuur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sabarte Belacortu groeide op in Wageningen. Haar moeder was Nederlandse, haar vader was Baskisch en werkte aan de landbouwhogeschool.[1] Er kwamen in haar ouderlijk huis uitwisselingsstudenten uit Spanje en Latijns-Amerika. Sabarte raakte daardoor gefascineerd door het accent en de melodie van het Spaans.

Sabarte Belacortu studeerde Spaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.[1] Tussen 1969 en 2010 vertaalde ze meer dan zeventig titels uit Spanje en vooral Zuid-Amerika. Ze ontsloot vrijwel alle grote namen uit de Latijns-Amerikaanse literatuur: Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes en Gabriel García Márquez. Ook vertaalde ze werk van Jorge Luis Borges, José María Arguedas, Juan Rulfo en Juan Carlos Onetti.

Voor Poetry International vertaalde ze sinds 1990 dichters van diverse pluimage. Ze introduceerde in het Nederlands taalgebied het werk van de Argentijnse dichter Roberto Juarroz.

In 1997 ontving Sabarte Belacortu de eerste Meulenhoff Vertalersprijs ‘voor haar jarenlange inzet ten behoeve van de Latijns-Amerikaanse literatuur’. Voor haar hele vertaaloeuvre kreeg ze in 2010 de vertaalprijs van het Nederlands Letterenfonds.[1]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Naast haar werk als vertaler werkte Sabarte bij de poëziewerkgroep van het Centrum voor Chileense Cultuur, aan de Nacht van de Poëzie en aan Poetry International. Van 1990 t/m 1994 was zij bestuurslid van het Fonds voor de Letteren. Zij was ook jurylid van verschillende prijzen: Literaire Prijs Dirk Hartog (1988), Charlotte Köhler Stipendium (1992) en Meulenhoff Vertalersprijs (1999), C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie (2000 en 2010).[1]

Zij schreef verschillende artikelen over Spaanstalige schrijvers.[2]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c d [https://www.letterenfonds.nl/images/2014-08/juryrapport-sabarte-definitief_dec-2010.pdf JURYRAPPORT, Nederlands Letterenfonds Prijs 2010 voor de vertaler als cultureel bemiddelaar voor Mariolein Sabarte Belacortu]. Geraadpleegd op 8 augustus 2019.
  2. Mariolein Sabarte Belacortu. DBNL. Gearchiveerd op 16 juli 2020. Geraadpleegd op 8 augustus 2019.
  3. Vertaling in samenwerking met Mieke Westra.
  4. Klassieke roman van Nobelprijswinnaar Márquez. RD.nl. Geraadpleegd op 8 augustus 2019.