Nederlands Letterenfonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Nederlands Letterenfonds (Dutch Foundation for Literature)
Motto van het Nederlands-Vlaams gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016

Het Nederlands Letterenfonds is een van de publieke cultuurfondsen in Nederland. Het Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.[1] Zo wil het fonds bijdragen aan een rijk en divers klimaat, waarin literatuur van kwaliteit en belang kan ontstaan, die vervolgens succesvol in het buitenland kan worden verspreid.[2]

Het fonds is 1 januari 2010 ontstaan uit de fusie van de Stichting Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF).

Huidig directeur-bestuurder van het Nederlands Letterenfonds is Tiziano Perez (sinds 1-4-2014).[3] Zijn voorgangers zijn Henk Pröpper (2010-2011)[4] en Pieter Steinz (2012-2015)[5][6].

Het Nederlands Letterenfonds organiseert ook grootschalige gelegenheidsmanifestaties met en rond Nederlandse auteurs in het buitenland. Zo werden in 2015 in São Paulo en Rio de Janeiro (Brazilië) en in 2013 in Buenos Aires (Argentinië) onder de titel Café Amsterdam presentaties georganiseerd.[7] In samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren organiseert het Nederlands Letterenfonds het Nederlands-Vlaamse Ehrengast-programma op de Frankfurter Buchmesse in 2016.[8]

Letterenfonds Vertaalprijs[bewerken | brontekst bewerken]

De Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijks toegekende oeuvreprijs en wordt sinds 2010 toegekend aan literair vertalers in het Nederlands die zich door een hoge kwaliteit van het vertaalwerk hebben onderscheiden. In de even jaren ook aan een literair vertaler uit het Nederlands. De prijs ontstond uit de fusie (in 2010) van twee andere prijzen: de Fonds voor de Letteren Vertaalprijzen (FvdL Vertaalprijzen) en de Vertalersprijs van het Nederlands Literaire Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF-Vertaalprijzen).[9] Aan de prijs is een bedrag van vijftienduizend euro verbonden en wordt uitgereikt tijdens de Literaire Vertaaldagen.

Fonds voor de Letteren Vertaalprijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Vertalersprijs van het Nederlands Literaire Productie- en Vertalingenfonds[bewerken | brontekst bewerken]

Werd uitgereikt aan buitenlandse vertalers die zich behalve voor hun vertaling ook op andere manieren verdienstelijk maakten voor de Nederlandse literatuur.

Europese Literatuurprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Europese Literatuurprijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2011 geeft het fonds de Europese Literatuurprijs uit, voor de beste roman die uit een Europese taal naar het Nederlands vertaald is.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]