Nederlands Letterenfonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Nederlands Letterenfonds (Dutch Foundation for Literature)
Motto van het Nederlands-Vlaams gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016

Het Nederlands Letterenfonds is één van de publieke cultuurfondsen in Nederland. Het Letterenfonds stimuleert door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.[1] Zo wil het fonds bijdragen aan een rijk en divers klimaat, waarin literatuur van kwaliteit en belang kan ontstaan, die vervolgens succesvol in het buitenland kan worden verspreid.[2]

Het fonds is 1 januari 2010 ontstaan uit de fusie van de Stichting Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF).

Huidig directeur-bestuurder van het Nederlands Letterenfonds is Tiziano Perez (sinds 1-4-2014).[3] Zijn voorgangers zijn Henk Pröpper (2010-2011)[4] en Pieter Steinz (2012-2015)[5][6].

Het Nederlands Letterenfonds organiseert ook grootschalige gelegenheidsmanifestaties met en rond Nederlandse auteurs in het buitenland. Zo werden in 2015 in Sao Paulo en Rio de Janeiro (Brazilië) en in 2013 in Buenos Aires (Argentinië) onder de titel Café Amsterdam presentaties georganiseerd.[7] In samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren organiseert het Nederlands Letterenfonds het Nederlands-Vlaamse Ehrengast-programma op de Frankfurter Buchmesse in 2016.[8]

Letterenfonds Vertaalprijs[bewerken]

De Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijks toegekende oeuvreprijs en wordt sinds 2005 toegekend aan literair vertalers in het Nederlands die zich door een hoge kwaliteit van het vertaalwerk hebben onderscheiden. In de even jaren ook aan een literair vertaler uit het Nederlands.

Externe links[bewerken]

Portal.svg Portaal Literatuur

Categorie:Nederlandse literatuurprijs