Liepāja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 20 apr 2020 om 18:11. (Nog even gezocht; "luchthaven vanwaaruit" lijkt gangbaarder ("lichthaven vanwaaraf" leverde maar één andere treffer op, en dat is op Wikipedia zelf (Astrachan)))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voor het voormalige district, zie Liepāja (district).
Liepāja
Stad in Letland Vlag van Letland
Vlag van Liepāja
Wapen van Liepāja
Liepāja (Letland)
Liepāja
Situering
Gemeente Stadsgewest Liepāja
Coördinaten 56° 31′ NB, 21° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 60 km²
Inwoners
(2016)
78.144[1]
Foto's
Markthal
Markthal
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Liepāja (Duits, historisch: Libau) is een stad in het zuidwesten van Letland, de voornaamste stad van het landsdeel Koerland (Lets: Kurzeme) en de op twee na grootste van Letland. De stad ligt op een smalle strook tussen de Oostzee en het Meer van Liepāja (Liepājas ezers) en telt 82.413 inwoners (2012). Liepāja is een belangrijke havenstad: het heeft zowel een commerciële haven (met veerverbindingen naar Zweden en Duitsland) als een marinehaven. De laatste, Karosta, was een belangrijk steunpunt voor de Sovjet-vloot, maar werd al onder de tsaren aangelegd. De havens van Liepāja zijn ijsvrij. De stad heeft bovendien een vliegveld, de Internationale Luchthaven Liepāja, vanwaaruit in 2019 5 lijnvluchten per week naar Riga door airBaltic werden uitgevoerd.

Geschiedenis

Liepāja ontstond bij de monding van de Līva en werd in 1253 voor het eerst genoemd. Hertog Frederik Kettler van Koerland verleende het in 1625 stadsrechten. De Grote Noordse Oorlog en een pestepidemie maakten in 1710 een einde aan de eerste bloeiperiode. Aan het eind van de 19de eeuw kwam de stad door de aanleg van de marinehaven opnieuw tot bloei. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad onder Sovjet-bewind een gesloten stad: Sovjet-burgers mochten de stad alleen met speciale toestemming bezoeken, buitenlanders helemaal niet.

Hoewel Liepāja nooit tot de Hanze heeft behoord, beschikt de stad over oude handelscontacten met Nederland, getuige het pakhuis Libau, dat in Groningen te vinden is.

Stadsbeeld

De lutherse Drievuldigheidskerk (Sv.Trīsvienības baznīca, 17421758) heeft een beroemd orgel, dat tot 1912 het grootste ter wereld was. De stad heeft tevens een Russisch-orthodoxe kathedraal (19001903) en is de zetel van een rooms-Katholieke bisschop (St. Jozefkathedraal, Sv. Jāzepa katedrāle, 1762). Behalve de orthodoxe kathedraal herinneren ook gebouwen in jugendstil aan de bloeitijd die Liepāja beleefde als tsaristische vlootbasis. Een merkwaardige bezienswaardigheid is de militaire gevangenis van Karosta, die is opengesteld voor het publiek.

De Sint-Meinardkerk (Sv. Meinarda baznīca) werd in 2002 in Liepāja opgebouwd, nadat hij aanvankelijk als het Vaticaanse paviljoen in gebruik was geweest op Expo 2000, de Wereldtentoonstelling in Hannover.

Het Oostzeestrand van Liepāja beschikt over de blauwe vlag.

Bevolking

Liepāja is na Riga en Daugavpils de derde stad van Letland en de grootste waar de Letten de talrijkste bevolkingsgroep vormen. In 2000 had 48% van de inwoners van Liepāja de Letse nationaliteit en 36% de Russische.

Onderwijs

In de stad is de Universiteit van Liepāja gelegen.

Geboren

Externe links

  • (lv) (en) (ru) (de) Officiële website
  • (lv) (en) (ru) (lt) (de) Gevangenis van Karosta
Zie de categorie Liepāja van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.