Lieven van der Schelden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hof van Sint-Baafs. Aquarel van Lieven van der Schelden uit 1585

Lieven van der Schelden was een Vlaamse kunstschilder die in de tweede helft van de 16e eeuw bekendheid verwierf met zijn miniaturen en heraldische schilderwerken. Hij was een leerling van Lucas d'Heere en genoot in zijn tijd groot aanzien. In 1584 werd hij benoemd tot deken van het schildersambacht.

Nadat hij in 1579 een wapenboek voor de ambachten van de stad Gent had gemaakt, gaf de stad regelmatig opdrachten aan Van der Schelde. Hij werd bijvoorbeeld gevraagd voor het beschilderen van vaandels en wapenschilden.

Van der Schelde had zijn leermeester D'Heere in 1582 geassisteerd bij de organisatie van de feestelijke inkomst en huldiging van de Hertog van Anjou, die toen graaf van Vlaanderen werd. Nadat Gent zich op 17 september 1584 had onderworpen aan de Hertog van Parma, werden plannen gemaakt voor diens feestelijke inhaal. Omdat D'Heere echter eerder dat jaar was overleden, kreeg Van der Schelden ditmaal zelf het toezicht op de voorbereidingen en decoraties.

Van der Schelden liet een groot aantal versieringen oprichten, waaronder twee obelisken en de triomfboog die D'Heere twee jaar eerder had gemaakt en die door Van der Schelden zorgvuldig werd aangepast. De plechtige inhuldiging vond echter nooit plaats, omdat de Hertog van Parma in verband met de op hande zijnde belegering van Antwerpen niet in staat was naar Gent af te reizen en pas in 1587 voor het eerst in Gent arriveerde. Tegen die tijd waren Van der Scheldens versieringen reeds verdwenen.

In 1586 had Van der Schelde echter een handschrift vervaardigd, voorzien van aquarellen en gedetailleerde beschrijvingen van alle decoraties, waardoor deze deels bewaard zijn gebleven.

Bron[bewerken]

  • Schouwende fantasye. Opstellen van Werner Waterschoot. Gent, Academia Press (2002), pag. 227 e.v.