Ligconcert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een ligconcert in de Metaal Kathedraal in De Meern

Een ligconcert is een muziekvoorstelling tijdens welke het publiek een liggende houding aanneemt. Voor een minimaal comfort ligt men daarbij vaak op een matje, luchtbed, deken of matras en eventueel onder een laken, deken of onder of in een slaapzak.

Ligconcerten worden in het Westen al sinds de zestiger jaren georganiseerd met klankschalen als een vorm van alternatieve therapie en meditatie. De als rustgevend ervaren klanken van de klankschalen vormen daarbij een compositie die al improviserend ter plaatse ontstaat.

Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw worden ligconcerten ook gegeven door met name pianisten. In Nederland zijn Jeroen en Sandra van Veen met vertolkingen van het minimalistische Canto Ostinato van Simeon ten Holt bekend. Hun pianospel wordt regelmatig aangevuld door een organist (Aart Bergwerff), carillonist (Frank Steijns), harpist (Gwyneth Wentink) of marimbist (Peter Elbertse) of door andere pianisten, zoals Jeroen Riemsdijk, Tamara Rumiantsev, Marcel Bergmann en Elizabeth Bergmann. Hun concerten worden gegeven in schouwburgen, waarbij het publiek tot vlak bij de instrumenten kan liggen, en op alternatieve locaties, tot aan plekken in de open lucht toe, zoals een strandterras (Beachclub Offshore in Bergen aan Zee, tot zijn dood de woonplaats van de componist). Ook andere minimalistische pianowerken zoals van Philip Glass worden als ligconcert uitgevoerd. Steven Francken geeft sinds mei 2008 voornamelijk in België ligconcerten, in zalen, kapellen, huiskamers en in de natuur.


Externe adressen[bewerken]