Liguster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liguster
Wilde liguster (Ligustrum vulgare)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Oleaceae (Olijffamilie)
Geslacht
Ligustrum
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Liguster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Liguster (Ligustrum) is een geslacht van planten uit de olijffamilie (Oleaceae) waartoe onder ander de wilde liguster en de haagliguster behoren. Ze komt van nature voor op alle continenten behalve Amerika. Na invoer gedraagt liguster zich daar als invasieve exoot en wordt bestreden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kan uit groeien tot een hoogte van 5 meter, maar blijft vaak gehouden tot maar 2 meter. De bloemen bloeien in juni en juli, deze zijn wit en geuren sterk zoet. In september-oktober ontstaan er giftige, zwarte bessen aan de plant.[1] De wilde liguster is winterhard tot -17 °C.

Voedselbron[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een geslacht van struiken waartoe bekende tuinplanten behoren, die een belangrijke voedselbron is voor veel dieren, zoals een aantal rupsen van nachtvlinders (bijvoorbeeld de ligusterpijlstaart). De geurende bloesems trekken insecten aan, zoals honingbijen en vlinders.

De besjes van de liguster zijn voor de mens giftig. Ze zijn in de winter in trek bij vogels, bijvoorbeeld de kramsvogel eet ze graag.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De haagliguster (Ligustrum ovalifolium) wordt veel gebruikt voor het maken van heggen. Deze soort wordt ook veel op stam aangeboden.