Naar inhoud springen

Lijsten van diersoorten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lijst van diersoorten)

Lijsten van diersoorten is een overzicht van lijsten met op alfabetische volgorde per groep de in de Wikipedia beschreven diersoorten.

Dit is gedaan volgens de systematiek hieronder:

  • De lijsten zijn opgesteld volgens een taxonomische, ecologische en/of geografische indeling. Overlap tussen verschillende lijsten is mogelijk. In sommige lijsten zijn (vrijwel) uitsluitend soorten opgenomen die een eigen lemma hebben. In sommige gevallen worden meerdere verwante soorten in een enkel lemma beschreven.
  • Gezien het grote aantal diersoorten zullen de meeste lijsten niet uitputtend zijn. Het aantal diersoorten wordt geschat op 7,77 miljoen, waarvan in 2011 zo'n 12% geldig beschreven was, minder dan 1 miljoen dus. Vooral van dieren die in het water leven en van kleine dieren is nog maar een klein deel beschreven.[1]
  • Elk Wikipedia-artikel over een diersoort is gecategoriseerd in een passende taxonomische rang, die onderaan de betreffende pagina te vinden is. De lezer kan zijn weg zoeken via dit categoriesysteem.

Gewervelde dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Ongewervelde dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Ongewervelde dieren zijn bijvoorbeeld insecten, die hebben geen botten. Er bestaat geen overkoepelende lijst van geleedpotigen of insecten, omdat deze onhanteerbaar zou worden. Ter illustratie: alleen al de vlinders omvatten meer dan honderd families. Over een daarvan, de familie van de spinneruilen, heeft de Nederlandse Wikipedia anno 2018 artikelen over bijna 24.000 soorten in meer dan duizend geslachten.

Uitgestorven dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]