Lijst van ridderorden in Italië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Italië heeft tot ver in de 19e eeuw alleen als geografische eenheid bestaan. Een aantal van de vele, men telt er zeker 37, Italiaanse staten en de grote Europese machten die delen van het schiereiland bezaten, hebben eigen ridderorden ingesteld. Er waren ook kruisridderorden en militaire orden, want Italië lag op de grens van de islamitische en christelijke wereld en om de heerschappij in de Middellandse Zee werd eeuwenlang fel gevochten.

De Duitse Orde

De Tempeliers

De Orde van Sint Jan

De Constantinische Orde

De stadstaten en andere staten in Italië[bewerken]

De lijst noemt geen staten die voor de elfde eeuw al verdwenen zijn. De oudste ridderorden zijn immers rond 1090 ontstaan.

A[bewerken]

De Republiek Amalfi Van het in 1137 door Pisa veroverde Amalfi is geen ridderorde bekend.

De Ambrosiaanse Republiek Deze republiek heeft slechts drie jaar bestaan. Er is geen ridderorde bekend.

C[bewerken]

De Cisalpijnse Republiek De naam werd in januari 1802 veranderd in de Italiaanse Republiek en in 1805 ging deze samen met Venetië op in het Koninkrijk Italië. Zie aldaar.

De Cispadaanse Republiek In de zes maanden van haar bestaan heeft deze rond Bologna gelegen Franse vazalstaat geen ridderorden ingesteld.

E[bewerken]

Het Koninkrijk Etrurië Ertrurië nam een van de orden van Parma over.

F[bewerken]

De Florentijnse Republiek Volgens het laat-middeleeuwse orderecht was een republiek niet gerechtigd om ridderorden te stichten. Friuli De Venetiaanse en Oostenrijkse landsheren stelden voor hun markgraafschap Friuli geen ridderorden in.

G[bewerken]

De Republiek Genua Volgens het laat-middeleeuwse orderecht was een republiek niet gerechtigd om ridderorden te stichten.

I[bewerken]

Het Markgraafschap Istrië De Oostenrijkse landsheren stelden voor hun markgraafschap Istrië geen ridderorden in.

Het Katapanaat van Italië Het Katapanaat was in de 10e eeuw een Byzantijnse provincie. De ridderorden ontstonden aan het einde van de 11e eeuw. In de 12e eeuw stichtte Gilbert, graaf van Gravina een nieuw Katapanaat, maar van een ridderorde is niet bekend.

De Italiaanse Sociale Republiek De fascistische republiek van de uit handen van de Italiaanse Koning bevrijde Benito Mussolini stichtte

Het Koninkrijk Italië (1805-1814) Napoleon I stelde voor zijn Koninkrijk een eigen ridderorde in.

Het Koninkrijk Italië (1861-1946) Het Koninkrijk Italië nam de ridderorden van Savoye en het Koninkrijk Sardinië over. Ook de huisorde van de vorsten van Savoye, de Orde van de Verkondiging, functioneerde in de praktijk als een orde van de Italiaanse staat.

Daar kwamen na 1860 nog de Italiaanse ridderorden bij.

De in 1946 verdreven koning Umberto II bleef gedurende zijn leven "zijn" ridderorden nog verlenen. Zijn zoon verleent alleen de twee huisorden, de eeuwenoude Orde van de Verkondiging en de Orde van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus. Deze hebben in de laatste decennia het karakter van een internationale ridderorde naar het model van de Orde van Malta gekregen. In heel de wereld bestaan nu afdelingen.

De Republiek Italië (1947- ) De Italiaanse republiek heeft de koninklijke Italiaanse ridderorden afgeschaft. Alleen de Militaire Orde van Savoye keerde onder een andere naam, maar met vrijwel ongewijzigde versierselen en lint, weer terug. In 1999 werden de eretekenen opnieuw vormgegeven. Men keerde terug naar de vooroorlogse, koninklijke, modellen voor sterren en kruisen.

K[bewerken]

De Kerkelijke Staat Rome en de Marche waren een onafhankelijke staat die tot 1870 (val van Rome) en 1860 (annexatie van de Marche door Savoye) door de Paus werd bestuurd. Er waren meerdere pauselijke ridderorden.

De Paus trok zich na het verlies van zijn wereldlijke macht terug in het Vaticaan. Daar werden in 1905 de orden van Sint-Silvester (nu weer ontdaan van de toevoeging "Militia Aurarta") en Christus gereorganiseerd.

L[bewerken]

Het koninkrijk Lombardije-Venetië Ten behoeve van hun koninkrijk in Italië stichtten de Habsburgers

De Ligurische Republiek In de zes jaar van haar bestaan heeft deze rond Genua gelegen Franse vazalstaat geen ridderorden ingesteld.

Het Hertogdom Lucca

Het Vorstendom Lucca en Piombino

De Republiek Lucca Lucca kende als republiek geen ridderorden.

M[bewerken]

Het hertogdom Modena en Reggio

De republiek San-Marino De kleine republiek stelde in de 19e en 20e eeuw twee ridderorden in.

De republiek van Montefiorino

De soevereine militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem, genoemd van Rhodos en Malta
Deze oude kruisridderorde, meestal "Orde van Malta" genoemd, is naar internationaal recht een soeverein lichaam. De Grootmeester resideert in Rome. Daar werd in 1929 het oorspronkelijk aan het Oostenrijkse Grootprioraat verbonden Kruis van Verdienste van de Souvereine Militaire Orde van Malta gereorganiseerd tot een internationale orde van verdienste van de Maltezer Orde.

N[bewerken]

Het koninkrijk Napels Napels, ook Koninkrijk der Beide Siciliën genoemd, bezat meerdere ridderorden. Sommigen dezer worden ook nu nog door de pretendenten van de Napolitaanse kroon verleend.

  • De Orde van Sint-Januarius (1738) is een aan de persoon van het hoofd van het Huis Bourbon-Beide Siciliën verbonden ridderorde.

Werkelijk Napolitaanse ridderorden waren:

P[bewerken]

Het hertogdom Parma en Piacenza De hertog van Parma kocht

Als Hertogin van Parma stichtte Keizerin Marie-Louise in 1818 opnieuw een

De Parthenopeïsche Republiek In de enkele maanden van haar bestaan heeft deze staat geen ridderorden ingesteld.

De Republiek Pisa Volgens het laat-middeleeuwse orderecht was een republiek niet gerechtigd om ridderorden te stichten.

R[bewerken]

De Romeinse Republiek (1798-1799) De republiek stichtte waarschijnlijk geen ridderorde.

De tweede Romeinse Republiek (1849) De republiek stichtte waarschijnlijk geen ridderorde.

S[bewerken]

Het koninkrijk Sardinië Zie onder Savoye.

Het koninkrijk Sicilië Zie onder Napels.

Het koninkrijk der Beide Siciliën Zie onder Napels.

T[bewerken]

Het Vorstelijk Graafschap Tirol en het Land Vorarlberg

Het Groothertogdom Toscane

De Transpadaanse Republiek

V[bewerken]

De republiek Venetië

Ridderorden in het hedendaagse Italië[bewerken]

In het huidige Italië zijn veel ridderorden actief. Er zijn internationale ridderorden die door de Italiaanse staat officieel zijn erkend en ridderorden van de in 1860 onttroonde vorstenhuizen in Parma, Modena en Napels die door de Italiaanse staat als "niet door de regering ingestelde Italiaanse orden" zijn ingeschaald. In een wet van 3 maart 1951 (https://web.archive.org/web/20070825192934/http://www.dirittonobiliare.com/civile.html) staat de Italiaanse staat haar burgers het dragen van deze "niet nationale" orden desondanks toe. Er zijn ook talloze pseudo-orden. De Italiaanse staat heeft duidelijkheid willen scheppen door een lijst van pseudo-orden, soms onschuldige fantasieën, maar in een aantal gevallen organisaties die goedgelovigen bedriegen, te publiceren.

De Orde van de Romeinse Adelaar wordt door de familie Mussolini voor haar eigen politieke doeleinden gebruikt.