LocLoods 1877 (Bad Nieuweschans)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door HAM46 (overleg | bijdragen) op 21 apr 2019 om 12:07.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De oude locloods in 2008

LocLoods1877 is een voormalige locomotiefloods van de Staatsspoorwegen in Bad Nieuweschans in de Nederlandse provincie Groningen.

De loods is gelegen in Oudezijl bij het station Bad Nieuweschans, waar de spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans en de spoorlijn Ihrhove - Nieuweschans in elkaar overgaan. Deze polygonale locomotiefloods bood bij gereedkoming in 1877 plaats aan acht stoomlocomotieven en werd later uitgebreid voor twaalf.[1] Elke locomotief kon worden gestald in zijn eigen bakstenen segment met zadeldak en aan zowel voor- als achterzijde een topgevel. Hoewel alle segmenten rechte muren hebben, wekt de schakeling van de segmenten aan elkaar de indruk van een halve cirkel. De sporen vanuit elk segment kwamen aan de voorzijde van de loods samen op een draaischijf. De dakconstructie wordt gekenmerkt door zeshoekige kolommen van gietijzer, die de kapspanten ondersteunen.

In 1935 werd de loods buiten gebruik gesteld. Van 1948 tot 1980 diende het pand als busgarage van het streekvervoerbedrijf GADO. Van 1984 tot 1998 werd het grootste deel van de loods gebruikt als graanopslagplaats door de Noordelijke Graanhandel. In 1996 werd het gebouw opgenomen in een reeks van industrieel erfgoed in de provincie Groningen.

In 1999 werd de toenmalige gemeente Reiderland eigenaar van de locomotiefloods. Drie jaar later kwam de loods in het bezit van de Stichting DBF, die het gebouw restaureerde en een culturele bestemming gaf. In april 2004 werd het pand officieel in gebruik genomen. In het gebouw, een rijksmonument,[2] waren o.a. horeca, kunstmuseum en een 'legostenen'-museum gevestigd.

In 2019 is de Stichting Graanrepubliek 2.0 eigenaar. Er worden nu graangerelateerde streekproducten vervaardigd door o.a. een bierbrouwerij, moutmakerij, bakkerij, pastamakerij, jeneverstokerij etc. Er is een productenwinkel, terras en horeca met evenementenruimte.

Zie de categorie Locomotiefloods, Bad Nieuweschans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.