Loek van Mil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loek van Mil
VanMil2009.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Ludovicus Jacobus Maria van Mil
Geboortedatum 15 september 1984
Geboorteplaats Oss, Nederland
Gooit R
Slaat R
Clubinformatie
Huidige club Curaçao Neptunus
Rugnummer 46
Positie Werper
Interlandcarrière
Interlands 25
Portaal  Portaalicoon   Sport

Ludovicus Jacobus Maria (Loek) van Mil (Oss, 15 september 1984) is een Nederlandse honkballer, die momenteel speelt voor Curaçao Neptunes Rotterdam. Hiervoor speelde hij bij Tohoku Rakuten Golden Eagles in Japan. Daarvoor was hij vijf jaar in dienst van Minnesota Twins, gevolgd door twee jaar bij Los Angeles Angels of Anaheim en Cleveland Indians en een jaar bij Cincinnatti Reds. In het profhonkbal is hij een opvallende verschijning vanwege zijn lengte (2.15 meter). Hiermee is hij de langste honkballer in de geschiedenis van het Amerikaanse profhonkbal. Van Mil heeft een fastball van 94-96 mijl per uur (in juli 2009 werd zelfs 99 gemeten), en gooit daarnaast een slider en een change-up.

Carrière in Nederland[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Loek van Mil begon op 8-jarige leeftijd met honkbal bij de Vos Cardinals in Oss als catcher. Na een blessure en een aanzienlijke groeispurt, begon Van Mil op 16-jarige leeftijd met werpen. Zijn harde pitches op die leeftijd, gepaard met zijn indrukwekkende lengte, leverden hem een promotie op naar het eerste herenteam van de Cardinals.

De stap hogerop[bewerken]

Via de toenmalige hoofdcoach van de Cardinals kwam Van Mil in 2002 terecht bij Jong Oranje, waar hij 1 jaar voor uitkwam. Vanaf dit moment kreeg Van Mil serieuze aandacht van scouts van de Minnesota Twins en werd nauwkeurig in de gaten gehouden door deze organisatie, waarvoor destijds ook al de Eindhovense Alexander Smit uitkwam. In 2004 maakte hij de overstap naar HCAW in Bussum. Na een zeer succesvol seizoen in het 2e team van HCAW, debuteerde Van Mil in 2005 in het 1e team van HCAW in de Nederlandse Hoofdklasse, waar hij werd ingezet als startend werper. Na een succesvol optreden voor HCAW in het toernooi om de Europa Cup l, kreeg hij een profcontract aangeboden door de Minnesota Twins. Seattle Mariners had destijds ook interesse, maar de keuze viel op Minnesota. Hij tekende in juli 2005 een 7-jarige verbintenis met deze Amerikaanse profclub.

Carrière in de Verenigde staten[bewerken]

Seizoen 2006[bewerken]

In maart 2006 begon Van Mil aan Spring Training, de intensieve voorbereiding op het Amerikaanse honkbalseizoen, in Fort Myers, Florida. Hierna werd hij ingedeeld bij de Gulf Coast Twins, dat uitkomt in de Rookie Gulf Coast League. In dit team spelen voornamelijk eerstejaars profspelers. Na een succesvol debuutseizoen voor Van Mil, werd hij opgeroepen voor Instructional League, een exclusieve trainingsstage na afloop van het reguliere seizoen.

Seizoen 2007[bewerken]

Na Spring Training verdiende Van Mil een promotie naar de Elizabethton Twins in Elizabethton, Tennessee. Dit team komt uit in de Advanced Rookie Appalachian League. Hij maakte hier wederom een goed seizoen door, en werd zelfs kampioen met zijn team. Na afloop van het seizoen werd Van Mil wederom opgeroepen voor Instructional League in Fort Myers. Het toonaangevende tijdschrift Baseball America plaatste hem op nummer 14 in de top 20 van grootste talenten in de Appalachian League in 2007. Dit ondanks een blessure, die hem 4 weken van het 10 weken durende seizoen aan de kant hield.

Seizoen 2008[bewerken]

In 2008 kwam Van Mil uit voor de Beloit Snappers (A-) in de Midwest League. Tijdens het seizoen werd hij geselecteerd voor de Allstar Game van deze competitie. Van Mil ontbrak bij de laatste maand van het seizoen om Nederland te vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen in Peking.

Seizoen 2009[bewerken]

In mei 2009 werd Van Mil toegevoegd aan de spelerslijst van Fort Myers Miracle (A+) in de Florida State League. Na 25 keer in actie te zijn gekomen voor dit team, werd hij in augustus gepromoveerd naar New Britain Rock Cats (AA) in de Eastern League. Na afloop van het seizoen, werd Van Mil door de Twins toegevoegd aan het 40-man roster. Hierdoor was hij beschermd voor de Rule V draft, waarbij andere clubs hem konden overnemen.

Seizoen 2010[bewerken]

Na een schouderblessure tijdens MLB Spring Training, keerde Van Mil in juni terug in New Britain na 4 wedstrijden in Fort Myers. 2010 werd voor hem een teleurstellend seizoen, waarin wederom enkele blessures een grote rol hadden. Op 1 september verhuisde Van Mil naar de Los Angeles Angels of Anaheim, in een ruil die All-star Brian Fuentes bij de Twins bracht. Van Mil gooide vervolgens 1 inning voor Arkansas Travelers in de Texas League (AA). Naar verwachting zou hij zijn debuut maken voor de Angels tijdens Spring Training in maart 2011.

Op 21 december 2012 tekende Van Mil een minor-leaguecontract met de Cincinnati Reds.

Nederlands honkbalteam[bewerken]

Van Mil werd in oktober 2007 voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands honkbalteam. Hij debuteerde voor Oranje in een oefenwedstrijd tegen Italië. Tijdens het wereldkampioenschap in Taiwan, maakte hij grote indruk. In 12 2/3 inning kreeg hij slechts één punt tegen (0.71), en gooide hij 8 maal 3 slag. Nederland behaalde uiteindelijk de 4e plaats. Van Mil was opgenomen in de definitieve selectie van de Olympische Spelen van 2008 in Peking, maar moest zich terugtrekken op de openingsdag op 8 augustus. Dit vanwege een ingescheurde pees in zijn elleboog. Deze blessure zorgde er ook voor dat hij niet beschikbaar was voor de World Baseball Classic 2009 en de eerste 6 weken van het Minor League seizoen 2009.