Lopend Vuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lopend Vuur
Genre wekelijkse talkshow over media
Speelduur 45 minuten
Bedenker Leo Kool
Presentatie Philip Freriks, Leoni Jansen
Redactie (in seizoen 1989-1990) Cornald Maas, Eelco Meuleman, Tia Lücker, John de Zwart, Paul Kramer en (in seizoen 1990-1991) John Jansen van Galen
Eindredactie Ad van Liempt a.i. (okt 1989),Theo Uittenbogaard (1989-1990), Gijs van de Westelaken (1990), Ineke Hilhorst (1991)
Regie Roelof Spoor, Leo van der Goot, Alan van Bekkum, Charles Ruys
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Vlag van Nederland Nederland
Productie
Productie Monique van Dijk
Productiebedrijf NOS(1989-1990) en Jef Rademakers (1990-1991)
Uitzendingen
Start 4 okt 1989
Einde 27 mei 1991
Seizoenen 2
Netwerk of omroep NOS
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Lopend Vuur was een talkshow op de Nederlandse televisie, rechtstreeks uitgezonden tussen 1989 en 1991 door de NOS. Het was een wekelijks praatprogramma met wisselende studiogasten en korte reportages over actuele ontwikkelingen bij radio en televisie, kranten en tijdschriften, boeken en films. Het werd aanvankelijk gepresenteerd door Philip Freriks en Leoni Jansen, een seizoen later alleen door Freriks.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De leiding van de NOS wilde, na het aannemen van de in 1988 in werking getreden Mediawet, de status van deze publieke zendgemachtigde profileren door nadrukkelijk nieuws- en actualiteitenrubrieken te programmeren, zoals NOS-Laat, TV3, en Buitenhof. In het licht van de opkomst van de commerciële zenders moest Lopend Vuur zich met name richten op de ontwikkelingen in de media. Het talkshow-format van Lopend Vuur werd -op nogal prozaïsche gronden- mede bepaald doordat het programma niet te veel mocht kosten, en dus werd besloten om het in een leegstaande Hilversumse studio te maken. De uitzending moest rechtstreeks zijn, want dan werd er geen btw berekend. De studiogasten kwamen maar al te graag en hoefden niet gehonoreerd te worden -dus die kregen ter compensatie een reiskostenvergoeding, of werden gehaald en gebracht per taxi. Het decor bestond slechts uit enkele strakke lichtbundels in een donkere ruimte. De maat van de tafel kon worden aangepast aan het aantal gasten.

Het programma werd snel een groot succes, door de inbreng van de inventieve en jonge redactie, die aanvankelijk vooral op het punt van kwaliteit in onderlinge competitie uitblonk. Redacteur Cornald Maas coachte de zangeres/presentator Leoni Jansen daartoe in interview-techniek. Echter, na het eerste seizoen bleken de onderlinge competitie, de schurende chemie tussen allen, en de grote ambities van de redacteuren het programma te ontstijgen, constateerde men vrolijk dat Lopend Vuur "wegens succes was geïmplodeerd" en vertrokken de redactieleden massaal naar elders in omroepland.

Of, zoals Philip Freriks er in 2013 in de VARA-gids op terugkeek [1]:

"‘Je moet je Lopend Vuur voorstellen als een mediaprogramma dat heel breed was, ook met boeken, film, enzovoorts. Ik werd gevraagd voor de presentatie, samen met Leoni Jansen. Cornald Maas zat in de redactie. De eindredacteur was Theo Uittenbogaard, een heel creatieve VPRO’er. Die zocht altijd naar een andere invalshoek, of, zoals hij zei: een kwartslag gedraaid. Al tijdens de voorbereiding bleek dat er een hoop verschillende ideeën bestonden over hoe het moest. Het was een kakofonie van gedoe, van confrontaties. Wij waren allemaal jong en ontzettend ambitieus. Na een jaar gingen Theo en Leoni weg. Ik presenteerde voortaan alleen – conform mijn ambitie – maar het is niet meer geworden wat het was. Het bijzondere was verdwenen.
Als ik nu erover nadenk, dan zeg ik: wat hebben we onszelf voor de voeten gelopen, en dat programma naar de filistijnen geholpen. Ik heb er veel van geleerd. Dat je soms een stapje terug moet doen, bijvoorbeeld. En dat je meer in teamverband moet werken, in plaats van vinden dat je gelijk hebt. Iedereen had gelijk. Dat gaat niet. Volgens mij hebben we allemaal het gevoel dat we daar toen onvolwassen mee zijn omgegaan. Of ik een haantje was? Misschien wel. Misschien nog steeds wel. Maar ik was niet de enige, hoor. Lopend Vuur was een kippenhok met veel hanen."

Onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

1e seizoen (1989)[bewerken | brontekst bewerken]

5 oktober 1989

21:12:31 COMMERCIËLE TELEVISIE Met Ben Bunders, algemeen directeur TV10, Wouter Hins, jurist mediarecht, Reinier Hopmans, voorzitter NVJ, en Jeltje van Nieuwenhoven, Kamerlid PvdA, over o.m. de kijkcijfers van de eerste drie uitzenddagen van RTL-Véronique en de plannen van TV10 om "op de kabel te gaan"; de mogelijkheden om commerciële zenders op de kabel te verbieden; de oude en de nieuwe Mediawet; wat commerciële zenders moeten betalen om uit te zenden op de kabel; uitbreiding van werkgelegenheid voor journalisten door de komst van commerciële zenders.
21:46:59 Televisieserie De Bezetting Met presentator en programmamaker Pier Tania, over de heruitzending van de door historicus Lou de Jong van 1960 tot 1965 gemaakte televisieserie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog De Bezetting.
21:49:59 HERMAN BRUSSELMANS Herman Brusselmans, over zijn boek De geschiedenis van de wereldliteratuur, met columns, waarin hij op ironische wijze slechte boeken en schrijvers besprak in het Vlaamse blad De Morgen en waarom hij nu niet meer voor dit blad mag schrijven.

12 oktober 1989

21:12:27 BAS HEIJNE Ironisch commentaar van Bas Heijne op prijsuitreikingen in het algemeen, over de actualiteit in zijn columns in Vrij Nederland en zijn boek Heilige Monsters.
21:13:38 ZILVEREN "REISSMICROFOON" Roel van Broekhoven, die namens de makers van het VPRO-radioprogramma Standplaats de Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst nam spreekt over de betekenis van de prijs, de onontbeerlijke subsidie voor Standplaats, en hoe dit programma gemaakt wordt.
21:18:00 KINDERKAST Ruud Schuitemaker, schrijver en regisseur, over het IKON-televisieprogramma Kanjers -genomineerd voor de Kinderkast-prijs- over de casting voor het programma en het gebrek aan geld voor kinderprogramma's.
21:24:17 HET CIRCUIT Reportage over hoe Gert-Jan Dröge de societyrubriek Milieu in de Haagse Post maakt.
21:35:50 DE OPMARS Reportage over Radio Gelderland. Studiogesprek met Ton Daalhuisen (TROS-radio), Piet van Tellingen (NCRV-radio) en Roel van Broekhoven (VPRO-radio) over wat de landelijke radio moet doen om de opmars van de regionale omroepen het hoofd te bieden.

19 oktober 1989

21:15:15 MAI SPIJKERS Over Mai Spijkers' plannen met de nieuwe uitgeverij Prometheus, het omgaan met schrijvers en zijn plan om een boek over de Nederlandse taal uit te geven.
21:21:57 HANS AARSMAN Fotograaf Hans Aarsman in zijn fotostudio over het maken van zijn boek Hollandse taferelen.
21:25:59 JOHANNA KOELMAN Art-director Johanna Koelman over het kleine aantal creatieve vrouwen in de reclame; haar bestuursfunctie (als eerste vrouw) in de Art Directors Club Nederland, de vele transfers bij reclamebureaus, de manier waarop de posters van haar tot stand komen, haar reclamecampagne voor KING pepermunt, het boek Art Directors Archief over 140 jaar reclame.
21:43:52 SLUIKRECLAME OP TELEVISIE Will Moerer (Commissariaat voor de Media) over de boetes voor sluikreclame, over het nut van het Commissariaat. En programmamaker Manus van der Kamp, over de boete die de RVU kreeg n.a.v. een documentaire waarin de KLM werd genoemd. Repo: korte interviews met medewerkers Kijkdienst, die sluikreclame trachten op te sporen.

26 oktober 1989

21:19:44 AKTIE: "FAX VOOR DE VRIJHEID" Met journalist John Jansen van Galen, over de actie die tot doel heeft het Chinese Volksdagblad, dat als bijlage bij de Haagse Post verschijnt, naar adressen in China te faxen.
21:22:48 ANNIE M.G. SCHMIDT Annie M.G. Schmidt over haar nieuwe boek Simpele zielen en nog wat, met columns die zij in de jaren 1950 in Het Parool schreef en over haar nieuwe toneelstuk Los zand.
21:33:10 DERTIG JAAR NEDERLANDSE LIEDTEKSTEN Met Kick van der Veer en Jacques Klöters, samenstellers van het boek Ik zou je het liefste in een doosje willen doen met Nederlandse liedteksten van de afgelopen dertig jaar. Shots: optredens van Drs P, Jules de Corte, Hans Dorrestijn, Harrie Jekkers; uitreiking eerste exemplaar van het boek aan Annie M.G. Schmidt.
21:38:54 GEBROKEN VREDE Met journalist Aad van Kamsteeg over zijn werk voor het programma EO-Tijdsein, waarbij hij de bijbel als richtlijn hanteert.
21:47:16 TV10 Met programmamaker/producent Jef Rademakers over het contract met Joop van den Ende om programma's voor TV10 te maken. En met Koos Postema over Jef Rademakers en TV10.
21:53:42 FUSIE HAAGSE POST EN DE TIJD Met John Jansen van Galen (Haagse Post) en T.van der Meulen (De Tijd), over de voor- en nadelen van de komende fusie tot HP/De Tijd.

2 november 1989

15:35:27 YOUP VAN 'T HEK Cabaretier Youp van 't Hek, sportcolumnist voor NRC, over zijn ergernis over sommige sportjournalisten op televisie, voetbalvandalisme en zijn aanstaande verslaggeving van het WK voetbal - 1990 voor het NRC.
15:39:30 KABINETSFORMATIE Reportage: De Haagse redactie van Veronica Radio vindt het moeilijk om politici uitspraken te ontlokken over de kabinetsformatie. Studiogesprek met Erik van Venetië, (De Volkskrant), Arendo Joustra, (Elsevier), en Henk Hofland, publicist, over het boek met interviews over Ruud Lubbers.
15:56:19 JACQUES TARDI Reportage: De striptekenaar Jacques Tardi in zijn atelier in Parijs over de commotie die is ontstaan omdat het heruitgegeven boek Reis naar het einde van de nacht (1938) van Louis-Ferdinand Céline, door Tardi van illustraties is voorzien.
16:02:30 ACADEMISCHE BEROEPSOPLEIDING VOOR JOURNALISTEN Op initiatief van NRC Handelsblad, Volkskrant en De Telegraaf wordt op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam een opleiding gestart voor academici die journalist willen worden. Gesprek hierover met Huub Elzerman van de School voor de Journalistiek in Utrecht, Bert Vuijsje, adjunct-hoofdredacteur Volkskrant, en Henk Hofland,

9 november 1989

21:13:21 INFORMATIEVE PROGRAMMA'S OP TELEVISIE Paul van Liempt, cultureel antropoloog, over zijn boek Over televisie een bundeling van interviews met televisiemedewerkers.
Rondetafelgesprek met tv-presentatoren Sonja Barend, VARA, Henk Mochel, NCRV, Aad van den Heuvel, KRO, Feike Salverda, TV-10, en Cees den Daas, programmadirecteur TROS, over commerciële televisie in Nederland, het belang van kijkcijfers, de waardering voor hun programma's, het hoog scoren van leed, het "verpakken" van informatie in amusement.
Reportage: Iemand die meewerkt aan kijk- en luisteronderzoek. Instarts: TROS-omroepster Ellen Brusse in gesprek met Cees Wolzak, voorzitter TROS over hun ledenwerving; interview met de Amerikaanse media-socioloog Neil Postman, auteur van Wij amuseren ons kapot over de geestdodende werking van televisie in de VS.

16 november 1989

21:15:33 VAL BERLIJNSE MUUR Rondetafelgesprek met Pauline Broekema, (NOS Journaal), Jan Rodenburg (adjunct-hoofdredacteur NOS Journaal), Sietse van der Hoek (tv-criticus), Leo Kool (adjunct-programmadirecteur NOS), en Hans Emans, (eindredacteur Veronica Nieuwslijn) over de trage verslaggeving over de val van de Berlijnse Muur op de Nederlandse televisie.
21:32:09 HOORSPELEN Over de plannen een week lang iedere avond op Radio 4 een hoorspel uit te zenden, gesprekken hierover met Marlies Cordia, hoorspelregisseur en Beer Gertenbach, geluidstechnicus. Shots: Ferry van Nimwegen, inspiciënt, demonstreert geluidseffecten in hoorspelstudio; hoorspelacteurs tijdens opname.
21:36:25 HOMOSEKSUALITEIT IN DE MEDIA Rondetafelgesprek met Petra Schedler, onderzoeker, Chiem van Houweninge, toneelschrijver, Robert Long, zanger/tv-presentator en Jan Nauta, radio-programmamaker, over de beeldvorming van homoseksuelen op radio en televisie.
Paul Haenen geeft als Dominee Gremdaat commentaar op de Oost-Berlijnse homomens. Dupes: Paul Haenen interviewt Annemarie Grewel en Zeg 'ns Aaa.

22 november 1989

21:12:28 DE POLEMIEK Woordenstrijd tussen de auteurs Renate Dorrestein en Marijke Höweler n.a.v. de komende uitreiking van de Anna Bijnsprijs, voor auteurs die niet de erkenning krijgen die zij verdienen, en over "de vrouwelijke stem" in de literatuur.
21:18:26 TAAL VAN HET JOURNAAL Met P. van Sterkenburg, auteur van Taal van het Journaal, over duidelijke teksten in het NOS Journaal en het Journaal als producent van nieuwe woorden. Dupe: NOS Journaal 23.11.89 gepresenteerd door Pia Dijkstra.
21:23:39 BEELDTAAL Vincent Mentzel, fotograaf NRC, bezoekt de tentoonstelling in Parijs van veertig jaar fotografisch meesterwerk van persbureau Magnum.
Gesprek met Arjen Ribbens, fotoredacteur NRC, over het het zenden van fotografen naar oorlogsgebieden, de functie van fotoredacteur, en (ongelukkige) bijschriften bij foto's.
21:32:40 DE RECENSIE Liesbeth Koenen, taalkundige, recenseert de boeken Mooipraat, Jongerentaal, Luilebol en Kunt u Breukelen. Aansluitend gesprek met Liesbeth Koenen, Jan Kuitenbouwer (van Turbotaal), P. van Sterkenburg, Renate Dorrestein en Marijke Höweler, over nieuw uitgekomen (woorden)boeken, taal rond eten en wijn, democratisering van de taal, jongerentaal, invloed van turbotaal op schrijvers.
Rob Tempelaars, redacteur Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT), over de letter W.

29 november 1989

21:13:13 DE AVONDEN Rondetafelgesprek over de film, naar het boek De Avonden uit 1947 van Gerard van het Reve, met regisseur Rudolf van den Berg, actrice Viviane de Muynck, neerlandicus Ton Anbeek, schrijver Karel van het Reve (kruisgesprek), oa over de kritieken op en de beklemmende sfeer in het boek van Gerard Reve. Shots: commentaar op de film door Peter van Bueren (journalist/filmdeskundige), Frans Kotterer (Het Parool), Joyce Roodnat (NRC Handelsblad), Henk ten Berge (De Telegraaf), Rogier Proper (Vrij Nederland), afgewisseld met fragmenten uit De Avonden.
21:32:10 DE PERS IN ONTWIKKELINGSLANDEN Journaliste Vera Illes, na een reis door Thailand, Indonesië en de Filipijnen waarin zij onderzocht hoe de pers daar functioneert, en in hoeverre de media een rol spelen bij politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in die landen.
21:35:48 DE WAARHEID Reportage vanuit Praag over het functioneren van de pers na de omwenteling in Tsjecho-Slowakije. Interviews, afgewisseld met shots van mensenmenigten op straat, met: Jan Foll, ondergronds publicist, over de rol van de media bij de voorbereidingen van het hervormingsproces. Na de onvrijheid gedurende veertig jaar het opnieuw moeten leren wat vrijheid is. En met een journalist van een socialistisch dagblad, over de onzin waar hij vroeger over moest schrijven en de verantwoordelijkheid om nu wel de waarheid naar buiten te kunnen brengen;
In een kruisgesprek geeft Karel van het Reve commentaar.
Verder praten Van het Reve, Vera Illes en Rudolf van den Berg over het bestaansrecht van de op het Oostblok gerichte zender Radio Free Europe en het min of meer verdwijnen van de dictatuur in het Oostblok.

7 december 1989

21:14:09 GEDRAGSCODE VOOR JOURNALISTEN Peter Brusse leidt een reportage in over de Britse pers, met de adjunct-hoofdredacteur van de Sunday Times en de adjunct-hoofdredacteur van News of the World over de gedragsregels bij hun verslaggeving. Aansluitend gesprek met Ton van Dijk van Panorama, en Peter Brusse van Elsevier, over gedragsregels voor journalisten in Nederland, over "undercover" werken, roddelbladen etc.
21:28:35 A. OOSTVEEN Reportage: Met de ongeneeslijk zieke journalist A. Oostveen in zijn huis, over waarom hij en zijn vrouw wekelijks in Panorama over zijn naderende dood wil schrijven.
21:36:53 VOORLICHTINGSCAMPAGNE AIDS-BESTRIJDING Gesprek met Janherman Veenker van de Commissie aidsbestrijding, Nick van Loendersloot van het reclamebureau PMS en Gerjo Kok, hoogleraar gezondheidsvoorlichting, over de vorm en inhoud van de nieuwe voorlichtingsspot die gemaakt is om niet alleen risicogroepen te bereiken, maar ook het algemene publiek. Shots: Nederlandse en Britse voorlichtingsspots AIDS.

14 december 1989

20:23:43 KAN FICTIE IN DOCUMENTAIRES ? Naar aanleiding van het IDFAdocumentairefestival een rondetafelgesprek met de cineasten Jan Vrijman, Louis van Gasteren, Pieter Verhoeff en Hans Otten, over de vraag of documentaires fictie mogen bevatten.
FRAGMENTEN uit de documentaires De rijdende psychiater (1989) van Hans Otten, Identity (1971) van Jan Vrijman, Modern leven (1979) van Pieter Verhoeff, Een zaak van niveau (1989) van Louis van Gasteren, Borinage (1933) van Joris Ivens.
Juryleden en filmregisseurs geven hun mening over het gebruik van fictie in documentaires; Amerikaanse reclamespot voor cosmetica. Dupes: NOS Journaal over lichamelijke, geestelijke en materiële verwaarlozing van ouderen en over dood door wurgseks; KRO Brandpunt over het vervaardigen van xtc-pillen.

21 december 1989

20:23:37 TELEVISIE COMEDY Gesprek met de kunstenaar, televisiemaker Wim T. Schippers, over het publiek bij de opnamen, de verkoop van Nederlandse comedy's aan het buitenland, de term "dramady" voor zijn nieuwe serie We zijn weer thuis. Dupes: Zeg 'ns AAA en We zijn weer thuis; kerstprogramma met de braakscène van Sjef van Oekel.
20:35:36 KERSTFILMTIPS Rogier Proper geeft enkele (ironische) tips voor de komende kerstdagen.
20:37:46 CULINAIR DRAMA Reportage: Met twee Volkskrant-journalisten als 'mysteryguests' over de Nederlandse horeca, gesprek met enkele restaurateurs over de negatieve publiciteit die zij kregen.
20:43:10 BLAUWGERUITE KIEL Gesprek met Aukje Holtrop, die stopt als redacteur van de Blauwgeruite Kiel, (enkele pagina's in Vrij Nederland, de redenen waarom zij er ooit mee begon, op welke manier voor kinderen moet worden geschreven en haar plannen voor een kinder-weekkrant.
20:48:04 IN VREDESNAAM Gesprek met Adriaan Slooff, hoofdredacteur van de tweemaandelijkse krant In Vredesnaam die vier jaar lang verscheen, en dat deze door de veranderde oost-westverhoudingen overbodig is geworden.
20:51:12 FILM "KOSTEN-BATEN" Twistgesprek met Krijn ter Braak, hoofd Drama VPRO-TV en Erik van Lieshout, regisseur, over waarom de film Kosten-Baten niet door de VPRO werd uitgezonden.
21:01:46 KERSTGEDACHTE Uitgesproken door Wilhelmina Kuttje junior

1e seizoen (1990)[bewerken | brontekst bewerken]

03 januari 1990 17 januari 1990 24 januari 1990 31 januari 1990 07 februari 1990

14 februari 1990
NEWS NIGHT uitzending gewijd aan, en met een reportage over, het toen vermaarde, dagelijkse BBC-actualiteitenprogramma Newsnight, met Peter Snow als belangrijkste presentator, dat er in slaagde om een dag na de val van De Muur een rechtstreekse uitzending te maken vanuit een Oost-Berlijnse tv-studio.[1]

28 februari 1990 07 maart 1990 14 maart 1990 21 maart 1990 28 maart 1990 04 april 1990

11 april 1990

00:02:24 - 00:42:29 CORRESPONDENTENDAG Met correspondenten van het NOS-Journaal, die eenmaal per jaar terugkomen naar Hilversum. Haye Thomas (Groot-Brittannië), Tine van Houts (Engeland), Robbert Bosschart (Spanje), Marie-Annet van Grunsven (Suriname), Hetty Hessels (West-Duitsland), Paul Sneijder (VS), Erik van Ees (Zuid-Afrika) , Bert Tigchelaar (Berlijn), Marc Leijendekker (Italië), Eddo Rosenthal (Israël), Marten Levendig (USSR), Elly Wempe (Nederlandse Antillen).
FRAGMENTEN: - 11:51 A day in Cambridge een straatinterview door Haye Thomas over de Britse verkiezingen.
- 26:47 Erik van Ees in een straatinterview met zwarte Zuid-Afrikaan die hem hopend op gelijkheid de hand drukt.
- 42:01 In het Journaal wacht anchor Harmen Siezen op contact met geërgerde Haye Thomas.

18 april 1990

KUIFJE IN BRUSSEL Lopend Vuur rechtstreeks vanuit Brussel

25 april 1990

16 mei 1990

19:56:55 DE AKO LITERATUURPRIJS Lopend Vuur rechtstreeks vanuit het Amstel Hotel, Amsterdam. De genomineerde kandidaten voor de AKO-literatuurprijs (behalve de lauweren ook nog 50 duizend gulden):
Christine d'Haen, met Zwarte sneeuw, waarom haar boeken in Nederland meer verkocht worden dan in België (met enkele voorbeelden uit haar boek die in België niet kunnen), de biografie die ze geschreven heeft van Guido Gezelle.
Joost Niemöller, met Wraak, over de heftige reacties en kritiek op zijn boek.
Atte Jongstra, met De psychologie van de zwavel, over de voetnoten in zijn boek waardoor hij erg geleerd lijkt.
Louis Ferron, met Karelische nachten, of deze nominatie eindelijk de erkenning is als schrijver.
Frans Pointl, met De kip die over de soep vloog, over de druk die op hem wordt uit geoefend na het uitkomen van dit boek.
Gerrit Komrij, (niet aanwezig) met Humeuren & temperamenten en interview met Gerrit (in Portugal) over wat Nederland hem heeft aangedaan.
Ter sprake komt: of deze nominatie invloed heeft op de verkoop cijfers van hun boeken, hun boeken autobiografisch zijn, ze moeilijkheden hebben om zo openhartig te zijn over bijvoorbeeld seks in hun boeken, de waarde van deze prijs, de slechte pers over de keus van de jury en welk boek ze zouden kiezen als ze zelf in de jury zaten.

23 mei 1990

20:10:23 LOPEND ZUUR Rondetafelgesprek over het ergerlijkste tv-programma van het afgelopen seizoen. Monoloog van Boudewijn Büch: hij vindt de TV-dokter van de TROS "ziekmakend". Büch trekt zich alleen gefundeerde, inhoudelijke kritiek aan; hij is per slot van rekening zelf tv-criticus;
met cabaretier en programmamaker Paul de Leeuw (vanuit New York). Zijn De schreeuw van de Leeuw kwam na een kijkersenquête als meest irritante tv-programma uit de bus.
met Violet Falkenburg, presentatrice van radioprogramma Ratel, over haar programma en de klachten van luisteraars. "Programmamakers kunnen niet zo goed tegen kritiek";
met Annemarie Grewel, columnist/politicus. Zij vindt het nodig dat kijkers ergens hun klachten/grieven kunnen deponeren
met Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay-Krant.
20:25:57 HANIF KUREISHI Schrijfster Marion Bloem met scriptschrijver Hanif Kureishi (van oa Sammy and Rosie get laid enMy beautiful laundrette) nav het verschijnen van zijn boek The Buddha of Suburbia, over (Pakistaanse) immigranten in de klassenbewuste, maar veranderende Engelse samenleving, racisme en discriminatie.
20:33:00 "Outing" is het publiek bekendmaken van de homoseksuele geaardheid. Met de studiogasten Boudewijn Büch, Annemarie Grewel, Henk Krol en Paul de Leeuw. Zij zijn het er over eens dat niemand anders dan de desbetreffende persoon zijn of haar homoseksuele geaardheid zelf naar buiten moet brengen.
INTERVIEWS: met Gabriel Rotello, hoofdredacteur van Outweek, Amerikaans tijdschrift voor en over homoseksuelen. Hij vindt dat zijn tijdschrift het recht heeft de homoseksualiteit van een bekende Amerikaan te onthullen, tenzij daarmee een carrière in gevaar wordt gebracht; en Michelangelo Signorile, redacteur van Outweek, over de outing van oa een tycoon als Malcolm Forbes door Outweek en de hypocrisie die sommige (homo)journalisten hebben t.a.v. (homo)sterren.

31 mei 1990

20:22:13 LOPEND ZUUR Column van Jan Mulder waarin hij de in de voetbaljournalistiek gehanteerde brij van spelersnamen en jargon op de hak neemt.
20:23:52 DOELPUNT De studiogasten vertellen iets over hun favoriete voetbaldoelpunt: - René Appel: zw/w Ajax - ADO Den Haag 1972, boogbal Cruijff (De Krul); - Martin van Amerongen: EK-finale 1988 Nederland - Sovjet-Unie met de winnende 2-1 door Marco van Basten; - Herman Brusselmans: WK-finale 1970 Brazilië - Italië met de 4-1 door aanvoerder Carlos Alberto op aangeven van Pelé; - Jan Mulder: doelman uit Guyana soleert langs de rechter zijlijn en plaatst de bal achter zijn collega aan de overkant; - Mart Smeets: de rentree van Johan Cruijff bij Ajax in 1981 in de thuiswedstrijd tegen Haarlem en zijn doelpunt met een boogbal over doelman Edward Metgod.
20:31:24 VOETBALTAAL Taalkundige René Appel schreef een boek over voetbaljargon, het specifieke taalgebruik van voetballers, trainers, supporters en verslaggevers. Hij geeft voorbeelden bij uitspraken van trainer Rinus Michels en sportcommentator Evert ten Napel. Discussie met de studiogasten over voetbaltaal en de kwaliteit van de voetbalverslaggeving.
20:44:30 GULLIT Martin van Amerongen schreef een boek over international Ruud Gullit. Hij beschouwt Gullit als een "emancipator" voor donkergekleurde Nederlanders.

2e seizoen (1990)[bewerken | brontekst bewerken]

1 oktober 1990

00:04:08 - 00:07:41 SPORT Blooper van Veronicaverslaggever bij voetbalwedstrijd Nederland-Italië, waarin hij twee Italiaanse keepers door elkaar haalt. Commentaar hierop door Johan Derksen, hij vindt Studio sport goed, maar Veronica maakt er een kermis van.
00:07:54 - 00:11:09 SM VAN ELSINK Yvonne Kroonenberg met Henk Elsink die een sadomasochistische thriller heeft geschreven. Zijn informatie over SM had hij uit een artikel in Vrij Nederland.
00:11:09 - 00:17:10 DE WEDUWE Over het boek van weduwe Rost van Tonningen gesprek met oud-verzetsman dhr. Wildschut en journaliste J. Joosten.
00:17:10 - 00:23:14 TELEVIZIERRING Verslag uitreiking Televizierring 1990 waarin de acteurs, van Medisch Centrum West denken te hebben gewonnen, maar worden verrast als het programma Ook dat nog wint. Ook Keek op de week had volgens velen een goede kans.
00:23:14 - 00:40:36 MONARCHIE Intro boek Brief aan een postzegel van de Belgische publicist Johan Anthierens en gesprek over monarchie en schijndemocratie, doet uitspraken over Koning Leopold en Koning Boudewijn.
Aansluitend gesprek over de affaire "Greet Hofmans" met de oud-directeur van de RVD Van den Berg en Koninklijk Huisverslaggever van De Telegraaf, Van Loon, verslaggever en met Johan Anthierens.
30:46 Filmfragment uit een film van Frederique Mitterrand over Koningin Juliana

8 oktober 1990

00:05:31 - 00:11:23 DAMESBLADEN Rob van Vuure over Libelle, Margriet en Viva.
00:11:30 - 00:14:17 DORRESTEIJNS PERSAGENTSCHAP meldt: 1. Samengaan VS en USSR de nieuwe naam wordt; Verenigde Staten van de Sovjet-Amerikaanse Unie. 2. Boris Croweljov, uit de Opperste Sovjet, is veroordeeld tot dwangarbeid omdat hij probeerde President Gorbatsjov te wippen. 3. Lubbers vordert alle in Nederland aanwezige kamelen i.v.m. de Golfcrisis. 4. Er is een verkeersslachtoffer in Medisch Centrum West bezweken aan de acteerprestaties van de chirurgen. 5. Groeiend aantal files komt door het letterlijk nemen van de borden "sta eens even stil bij het werk aan de weg". 6. Depressieve jongen wordt veroordeeld tot het dienst nemen in het Vreemdelingenlegioen. 7. Johan Beumans wint het kampioenschap zwartrijden. 8. Het weer: Door het hele land ondervinden rukwinden ernstige hinder van het verkeer.
00:14:22 - 00:22:38 DRS. F. Frits Abrahams (NRC Handelsblad) en Henk van Hoorn (NOS radio) over publiceren over "Drs. F." (die is veroordeeld wegens zedenmisdrijven). Rob van Vuure vindt bv dat het geen onderwerp zou zijn voor een vrouwenblad.
00:22:38 - 00:29:41 MOHAMED RASOUL Uitgever Gerard Timmer over het boek De ondergang van Nederland (land der naïeve dwazen) geschreven door de moslim Mohamed Rasoel. Interview met de Engels sprekende Mohamed Rasoel, in vermomming, die verklaart waarom hij het boek schreef en zegt zich nooit bekend te zullen maken. Straatinterview met een moslim hierover: "Islammed altijd moet goed" .
00:29:50 - 00:44:10 DIE WENDE Henri Beunders van de Erasmus Universiteit over zijn politiek-maatschappelijk epos over de DDR in de tijd van Die Wende. Lieve Joris, over haar tijd in Hongarije waarover zij schreef De melancholieke revolutie. Henk van Hoorn en Rob van Vuure over sponsoring van buitenland verslaggevers.

15 oktober 1990

00:03:40 - 00:11:05 CULINAIR Vanuit het restaurant in het NOB-Videocentrum een interview met Pia Dijkstra over het verschrikkelijke duo van de Volkskrant, de culinair-journalisten Adriaan de Boer en Wouter Klootwijk, tevens een gesprek met hen. Reacties op hun werk van Ischa Meijer, Johannes van Dam, Marjan Berk, Rik Zaal, Anne Scheepmaker.
00:11:05 - 00:19:07 MOHAMED RASOUL (vervolg) Terugblik. Fragment uit Keek op de week hierover. Philip Freriks zegt de identiteit te weten van M. Rasoel. Gesprek over de identiteit van M. Rasoel met speurneuzen van HP/De Tijd, Jhim Lamoree, Henri de By en Henk Hofland
00:19:09 - 00:23:58 POLITIEK Gesprek met Herman Vuijsje over zijn boek Lof der dwang dat bij de PvdA wordt gezien als een partij-ideologisch boek. Henk Hofland over hoe hij gevraagd is voor de VVD en het opstarten van een nieuwe krant De Krant op Zondag.
00:23:58 - 00:29:18 DE KRANT OP ZONDAG Reportage van Derk Bolt over de Krant op Zondag, en een interview met hoofdredacteur René de Bok. Rien Robijns van De Krant op Zondag over reacties van collega's. Bob Bartelds, Nederlandse Dagblad Pers, waarom de Nederlandse pers zo krampachtig reageert op nieuwe initiatieven. Adriaan de Boer zou het als eindredacteur niet toejuichen als men bij de Krant op Zondag zou gaan werken.

22 oktober 1990

00:05:30 - 00:09:08 MOHAMED RASOUL (slot) Fragment uit zendtijd voor Politieke Partijen: de CD ofwel de Centrum Democraten met Hans Janmaat. Jan Beerenhout tegen het boek van Mohamed Rasoel De ondergang van Nederland. Philip Freriks sluit de discussie over M. Rasoel en vertelt dat HP/ De Tijd de identiteit van M. Rasoel bekend maakt.
00:12:04 - 00:16:17 ALCOHOL Philip Freriks bij het Ministerie van WVC over het hoge alcohol gebruik bij de jongeren, aangevuld met spotje van Phil Collins. Minister d'Ancona over waarom dit spotje niet op RTL4 mag.
00:16:17 - 00:22:22 ZWIJMEL LECTUUR Lisette Thooft, over het blad Mijn Geheim wat zij in eerste instantie behoorlijk feministisch vond. En César Becx, hoofdredacteur van Mijn Geheim, over hoe hij aan de verhalen komt en waarom bij een uitgave een monster Libresse-maandverband werd bijgesloten.
00:22:22 - 00:27:38 OP HET NIEUWS Reportage van Derk Bolt over fotograaf Cornelis Toorenspits die werkt met een scanner en mobilofoon om bovenop het nieuws te zitten. Hij zegt vaak sneller te zijn dan de politie.
00:27:38 - 00:33:26 OORLOGSVERSLAGGEVING Jan Kuitenbrouwer met spottend betoog over het verslag van de Golfoorlog door Job Frieszo verslaggever van het Journaal. Job Frieszo vertelt waarom zijn verslagen eruit zagen zoals zij waren. Hij verdedigt zich tegen de kritieken van columnisten, die vonden dat het te veel gericht was op de Nederlandse gijzelaars in Bagdad. Jacqueline de Gier en Arnold Karskens, journalisten, over hun manier van verslaggeving en wat hun beweegt om naar gevaarlijke gebieden te gaan.

29 oktober 1990

00:03:30 - 00:16:43 HIER IS DE VARA Ivm 65-jarig bestaan van de VARA, interviews met "VARA-gezichten" van weleer over hun tijd bij de VARA en welke toekomst de VARA heeft: ds. Albert van den Heuvel, Arie Kleijwegt, VPRO, Herman Wigbold, Ati Dijckmeester NCRV, Wim Bosboom TROS, Joop Daalmeijer VOO, Koos Postema RTL4. Gesprek met Paul Witteman over hoe de VARA zich nu presenteert, de "redding" van de VARA door Marcel van Dam, de overstap van VARA-mensen naar andere omroepen.
00:16:43 - 00:24:14 UIT EIGEN WERK Philip Freriks over voordracht van eigen werk van schrijvers. Jan Mulder over Ivo Niehe. Dichter Bart Chabot over God. Remco Campert over zijn te laat komen bij een voordracht.
00:24:14 - 00:40:10 PRIMEUR Philip Freriks over een nieuwe krant voor jongeren. Reportage van Derk Bolt: Kinderen op schoolplein lezen de nieuwe kinderkrant Primeur, positieve en negatieve reacties. Aukje Holtrop van Primeur over de verkoop en de onderwerpen in deze krant. Gesprek met Remco Campert, Jan Mulder, Bart Chabot en Paul Witteman over hoe zij als kind de krant lazen en naar de radio luisterden.
00:40:10 - 00:41:04 TOT ZOVER Philip Freriks sluit het programma af met een grappig voorbeeld over hoe Dieuwertje Blok dit doet bij RTL4. Vervolgens gebruikt hij dezelfde wijze: Programma wegdraaien met Ned 3 logo.

5 november 1990

00:04:08 - 00:21:49 ROEMENIË Luxury Hotel, reclamespot voor het paleis van Ceausescu als hotel. Gesprek met Thom Hoffman, acteur in Luxury Hotel. Hij speelt een jonge man die ontdekt hoe de maatschappij in elkaar zit. Philip Freriks in Amsterdam op het logeeradres van Coen Stork, ambassadeur te Boekarest tijdens de revolutie. Vertraagde beelden van het begin van de revolutie in Roemenië met telefonisch verslag van Coen Stork (Uit het programma Het Gebouw 22 december 1989) 54". Gesprek met Coen Stork die de revolutie toch succesvol vindt. Hij vertelt dat hij in een Roemeens blad is uitgemaakt voor een spion in de tijd van Ceausescu, dit om aan te geven dat er persvrijheid is. Hij twijfelt aan de juistheid van berichtgeving omdat het Roemeense volk een "gewond volk" is. Journaliste en Roemeens vluchtelinge, over de Roemeense pers "vele kranten geven een opinie waardoor de lezers zelf maar moeten zien wie er gelijk heeft".
00:21:49 - 00:44:55 KRITIEK OP ISRAËL Philip Freriks leest een brief van Renate Rubinstein over NRC columnist Van Doorn, die beschuldigd wordt van antisemitisme. Gesprek met Max Pam, Annemarie Grewel, Sytze van der Zee, hoofdredacteur van het Parool, over de columnist van Doorn, en dat kritiek op Israël antisemitisme is. Commentaar van Van Doorn: "Als niet-Jood mag je blijkbaar niet meediscussiëren over Israël"

12 november 1990

00:03:46 - 00:18:17 DE AVRO Ferry Hoogendijk, Peter Knegjens, Karel Prior en Hans van der Togt geven hun mening (met een vleugje rancune) over hoe de AVRO het doet anno 1990. Gesprek met Boudewijn Klap, directeur AVRO, reageert en hij vindt dat de AVRO moet gaan scoren met nieuwe programma's. Fragment van het programma De Uitdaging met Angela Groothuizen Fragment uit Glamourland.
00:18:17 - 00:24:20 19e EEUW Marita Mathijsen, neerlandica, over haar boek De geest van de dichter waarin 19e-eeuwse schrijvers door haar 'worden geïnterviewd' en hoe zij dat deed.
00:24:20 - 00:31:35 PRESENTATIE Herman van Run, perswetenschapper, over journaallezer Gerard Arninkhof die BVDers les geeft over hoe zij zich moeten presenteren op de televisie. Mogen journalisten lesgeven aan politici e.d., hoe zij moeten omgaan met media. Herman van Run vindt dat het niet mag. Gesprek met Frits Bolkestein, fractievoorzitter VVD en Hein Roethof, oud-Kamerlid PVDA, over televisie-training.
00:31:35 - 00:41:40 POLITIEK BESCHREVEN Gesprek met Hein Roethof over zijn boek Dwars over het Binnenhof en met Frits Bolkestein over zijn boek De Engel en het Beest. Hein Roethof vertelt waarom hij wegging, als journalist, bij de NRC. Frits Bolkestein praat over intellectuelen van Nieuw Links en ideologie en werkelijkheid.

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]

  • onderdeel van Lopend Vuur dd 15 feb 1990) over Newsnight [2]
  • onderdeel van Lopend Vuur (dd mei 1990?) met de uitgever/auteur Johan Polak over zijn Penquin reisgids voor Amsterdam [3]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]