Lothar Baumgarten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lothar Baumgarten, Documenta IX 1992. Kassel, Duitsland
Lothar Baumgarten, Zwehrenturm, Documenta IX

Lothar Baumgarten (Rheinsberg, 5 oktober 1944Berlijn, 2 december 2018) was een Duits conceptuele kunstenaar die in New York en Düsseldorf woonde en werkte. Zijn werk omvat fotografie, installaties en film.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Baumgarten was tussen 1969 en 1971 leerling van Joseph Beuys aan de Kunstacademie Düsseldorf. Tussen 1977 en 1986 bezocht Baumgarten Brazilië en Venezuela,[1] en deze bezoeken resulteerden in werken zoals Terra Incognita, een driedimensionaal diagram van de grens tussen twee landen.[2]

Hij vertegenwoordigde Duitsland voor de Biënnale van Venetië in 1984, waar zijn werk bestond uit de namen van Yanomami-mensen, die in de Amazone leven, gegraveerd in een marmeren vloer en gevuld met zuur.[2] Dit werk werd bekroond met de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië.

In 1985 had hij een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Een plafondstuk gemaakt voor het Carnegie Museum of Art in 1988 toont handgeschilderde letters van het Cherokee alfabet.[1] Voor zijn solo-expositie in 1993 in het Guggenheim Museum bracht hij de namen van Noord-Amerikaanse indianen aan op de binnenronding van de rotunda.

Zijn werk is opgenomen in vele museale collecties, waaronder het Tate,[3] Museum De Pont[4] en het Stedelijk Museum. Hij nam meerdere keren deel aan de documenta in Kassel (Duitsland).

Hij overleed in 2018 op 74-jarige leeftijd.[5]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b John Russell, Lothar Baumgarten's discreet provocations, The New York Times, November 6, 1988. Page 1.
  2. a b John Russell, Lothar Baumgarten's discreet provocations, The New York Times, November 6, 1988. Page 2.
  3. Lothar Baumgarten bij tate.org.uk
  4. Foto's van Baumgarten bij De Pont
  5. Lothar Baumgarten, Politically Engaged German Conceptualist, Dies at 74, Artnews, 6 december 2018.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]