Lou Onvlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Louis Onvlee (Baarn, 23 november 1893Bennekom, 9 maart 1986) was een Nederlands taalkundige, Indonesiëkundige, zendeling en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Onvlee werd in 1914 door het Nederlands Bijbelgenootschap benoemd om als Bijbelvertaler naar Soemba te gaan. Onvlee was toen nog student in de theologie aan de VU. In 1915 deed hij zijn kandidaatsexamen en ging Oosterse Talen studeren aan de Universiteit Leiden.

In 1925 promoveerde hij op een proefschrift over het Soembanees. In 1926 kwam hij aan op Soemba en vestigde zich in Waikabubak. Zo raakte hij nauw betrokken bij de Zending op Soemba. Van 1956 tot 1966 was hij buitengewoon hoogleraar culturele antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Twee taalgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Taalgebieden van Soemba: 1 Laura, 2 Mamboru, 3 Kodisch, 4 Wanukaka, 5 Lambojaas, 6 Wadjewaas, 7 Anakalangu, 8 Kamberaas, 9 Savoenees

Na grondig onderzoek kwam Onvlee tot de conclusie dat de oorspronkelijke bewoners van Soemba globaal ingedeeld kunnen worden in twee taalgroepen:

Het Wadjewaas is enigszins verwant aan het: Laura (1), Mamboru (2), Wanukaka (4), Lambojaas (5) en het Anakalangu (7).

De bewoners van Kodi (3) in het uiterste westen waren bij geen van beide taalgroepen onder te brengen evenals de Savoenezen (9). Voor deze beide groepen zou Maleis voor de zending de aangewezen taal blijven.

Klein beginnen[bewerken | brontekst bewerken]

Dr. Onvlee begon met het schrijven van schoolboekjes en een bijbels leesboek. In 1937 begon hij met de vertaling van het Evangelie volgens Lucas. Het Soembanees kende geen woorden voor essentiële zaken uit het evangelie als: zonde en schuld, liefde en genade, vergeving en verzoening. Hiermee wordt duidelijk hoe ingewikkeld een goede Bijbelvertaling dan wordt. In 1941 werd het eerste bundeltje psalmen en gezangen in het Kamberaas gedrukt in Pajeti.

Biografische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • schreef samen met anderen in 1939 het eerste leesboekje in het Kamberaas
  • schreef rond 1941 een aantal leesboekjes en vertaalde enkele psalmen en gezangen in het Kamberaas.
  • het Evangelie volgens Lucas verscheen in 1949. De Handelingen der Apostelen in 1950.
  • vertaalde het Nieuwe Testament in het Kamberaas in 1961 en in het Wadjewaas in 1970
  • Cultuur als antwoord, verzamelde opstellen van prof. dr. L. Onvlee, uitgegeven ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, 23 november 1973, Den Haag, Martinus Nijhoff (inclusief een volledige Bibliografie)