Naar inhoud springen

Louis Apol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis Apol
Louis Apol in 1920
Persoonsgegevens
Volledige naam Lodewijk Franciscus Hendrik Apol
Geboren Den Haag, 6 september 1850
Overleden Den Haag, 22 november 1936
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) kunstschilder, fotograaf
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Haagse School
Bekende werken Winterlandschap
Een januari-avond in het Haagse bos
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Apol in zijn atelier (1903), foto van Sigmund Löw.

Lodewijk Franciscus Hendrik (Louis) Apol (Den Haag, 6 september 1850 – aldaar, 22 november 1936) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, fotograaf en etser. Hij behoorde tot de Haagse School.

Louis Apol was leerling van onder anderen Johannes Franciscus Hoppenbrouwers en Pieter Stortenbeker aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (1867-1872). In 1871 ontving hij de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst en in 1874 een zilveren medaille op een tentoonstelling te Amsterdam. In 1880 voer hij mee op een expeditie van de schoener Willem Barents[1] naar Nova Zembla. De vele indrukken en schetsen van deze reis boden hem de rest van zijn leven veel stof voor zijn werken.

Apol is vooral bekend door zijn winterlandschappen, voornamelijk schilderijen en aquarellen van besneeuwde bosgezichten. Daarin spelen mensen, en door de mens gebouwde dingen, een ondergeschikte rol. Werk van Apol is onder andere te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam, het Singer in Laren, het Teylers Museum in Haarlem en in het Kunstmuseum Den Haag.

  • Suzanne Veldink, Louis Apol op Nova Zembla. Den Haag, 2019 (Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in museum Panorama Mesdag, Den Haag
[bewerken | brontekst bewerken]