Johannes Franciscus Hoppenbrouwers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Franciscus Hoppenbrouwers
Portret van Johannes Franciscus Hoppenbrouwers door Adrianus Johannes Ehnle.
Persoonsgegevens
Geboren Den Haag, 16 apr 1819
Overleden Den Haag, 17 jul 1866
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Bekende werken Winterlandschap, Duinlandschap, 'Souvenir du Rhin'
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Franciscus Hoppenbrouwers (Den Haag, 16 april 1819 - aldaar, 17 juli 1866) was een Nederlands kunstschilder. Hij maakte vooral landschappen in een romantische stijl. Ook schreef hij gedichten.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hoppenbrouwers studeerde rechten in Leiden en vestigde zich als advocaat in Breda. Later werd hij ook rechter. In zijn vrije tijd beoefende hij de dicht- en schilderkunst. Zijn schildersopleiding kreeg hij aan de Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en vervolgens in het atelier van Andreas Schelfhout. Hij schilderde in een romantische stijl, die qua compositie en atmosfeer sterk aan zijn leermeester Schelfhout doet denken.

Hoppenbrouwers werd vooral bekend door zijn winter- en zomerlandschappen, waarbij hij de figuurstoffage vaak overliet aan zijn vriend Charles Rochussen, soms ook wel aan anderen als David Bles en Salomon Verveer. Daarnaast maakte hij ook een aantal panoramische vergezichten op klein formaat, vaak met de bergachtige Rijnoever als onderwerp.

Hoppenbrouwers exposeerde regelmatig tijdens de Tentoonstelling van Levende Meesters. Hij was de leermeester van Louis Apol. In 1867 overleed hij op 47-jarige leeftijd. Zijn werk bevindt zich onder andere in het Rijksmuseum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Amsterdam Museum, het Teylers Museum te Haarlem. en het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook het Metropolitan Museum te New York heeft een winterlandschap van Hoppenbrouwers in haar collectie.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • M. van Heteren, G. Jansen, R. de Leeuw: Poëzie der werkelijkheid; Nederlandse schilders van de negentiende eeuw. Rijksmuseum Amsterdam, Waanders Uitgevers, blz. 84-85 , 2000. ISBN 90-400-9419-5

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Johannes Franciscus Hoppenbrouwers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.