Charles Rochussen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles Rochussen
Buste van Rochussen, door Bart van Hove in de Statenpassage
Buste van Rochussen, door Bart van Hove
in de Statenpassage
Persoonsgegevens
Volledige naam Charles Rochussen
Geboren 1 augustus 1814
Overleden 22 september 1894
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder, grafisch ontwerper
RKD-profiel
Portaal:  Kunst & Cultuur
De Osjessluis in Amsterdam, een aquarel van Rochussen uit 1855

Charles Rochussen (Kralingen, 1 augustus 1814 - Rotterdam, 22 september 1894) was een Rotterdams kunstenaar en ontwerper.

Charles Rochussen kwam uit een welgestelde familie. Hij was een zoon van de zeep- en zoutfabrikant Hendrik Rochussen, een verzamelaar van kunst en oudheden, en Judith Bethlemine Charlotte Hubert. Zijn broer Henri (1812-1889) was eveneens schilder en tekenaar. Aanvankelijk voor een carrière in de handel bestemd, volgde Charles Rochussen zijn opleiding aan de academie in Den Haag. Na een lange periode van werken in Amsterdam (van 1849 tot 1869) keerde hij terug naar Rotterdam. In het negentiende-eeuwse Rotterdam was Rochussen een toonaangevende persoonlijkheid. De Rotterdamse notabele was zowel kunstenaar en ontwerper (van bijvoorbeeld historische optochten) als bestuurder van de Rotterdamse kunstacademie en diverse organisaties op cultureel gebied.

Rochussen schilderde vooral veel taferelen uit de vaderlandse geschiedenis. In de eerste helft van de negentiende eeuw stonden deze historieschilderingen in hoog aanzien. Kunst moest lijken op die uit de Gouden Eeuw en een verhaal vertellen, het liefst over gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Kunst, zo wordt nog weleens verteld, bekeek men in die tijd met de oren. Tientallen jaren heeft men de geschiedenis gezien zoals Rochussen deze aan het doek toevertrouwde. Later vonden velen hem echter te modern worden. Hij ging wat losser schilderen, meer in de trant van het opkomend impressionisme. Rochussen leefde dan ook op het breekpunt van twee tijdperken: de periode die haar waarden aan het verleden ontleende en de tijd waarin de kunst zich van de oude tradities probeerde te bevrijden.

Charles Rochussen, die ongehuwd bleef, overleed op 80-jarige leeftijd in 1894. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

In de Rotterdamse wijk Dijkzigt is er een weg naar Rochussen vernoemd: de Rochussenstraat. Ook is er in Deventer, in de wijk de Vijfhoek, een straat naar hem vernoemd: Charles Rochussenstraat.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]