Anthonie Waldorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Antonie Waldorp)
Ga naar: navigatie, zoeken
Anthonie Waldorp, Zeilschepen in de haven, 1862, Olieverf op doek

Anthonie Waldorp, of Antoine de Saaijer Waldorp (Den Haag, gedoopt 28 maart 1802 - Amsterdam, 12 oktober 1866) was een Nederlandse kunstschilder, leerling van J.H.A.A. Breckenheimer jr.[1]

Leven en werk[bewerken]

Anthonie Waldorp werd in 1802 in Den Haag geboren in Huis ten Bosch, als zoon van Abel de Saaijer Waldorp (1774-1882), de stiefzoon van kunstschilder Jan Gerard Waldorp (1740-1808), en Jacomina Goddee. Hij was de tweelingbroer van Jean de Saaijer Waldorp (1802-1872). In zijn jonge jaren was hij werkzaam in het atelier van de decoratieschilder Berckenheimer. Op 25 februari 1824 trouwde Waldorp met Johanna Sophia van Hove, een huwelijk waaruit drie kinderen werden geboren: Jan Abel Adriaan Waldorp, Jacomina Maria en Johanna Sophia. De laatste trouwde in 1845 met de dichter J.J.L. ten Kate. Bij het huwelijk in Den Haag werd Anthonie, door een verschrijving of foutieve weergave in de huwelijksbijlagen, per abuis ingeschreven als Anthonie Waldorp in plaats van Anthonie de Saaijer Waldorp, waardoor de naam Waldorp als familienaam in de Burgerlijke Stand 'gefixeerd' werd.

Na zijn 23e wijdde hij zich geheel aan zijn eigen schilderkunst en hij werd een voorloper van de Haagse School. Aanvankelijk schilderde hij kerkinterieurs, portretten en binnenhuistaferelen. Later legde hij zich toe op het schilderen van landschappen, rivier- en zeegezichten, waarmee hij grote bekendheid verwierf. Zijn werken brachten veel geld op. Zo verkocht hij een schilderij aan de koning van Pruisen voor 4000 gulden.

In 1833 maakte hij een studiereis door Frankrijk, België en Duitsland. Hij gaf onder meer les aan A.D. 't Hoen, Charles Rochussen en Jan Weissenbruch. Tot 1857 woonde hij op de Prinsessegracht 87 in Den Haag, daarna vestigde hij zich in Amsterdam waar hij lid werd van de Koninklijke Academie. Hij ontving verschillende onderscheidingen: in 1845 werd Waldorp door de Belgische koning benoemd tot ridder van de Leopoldsorde, in 1847 door koning Willem II tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1849 door Willem III tot ridder in de Orde van de Eikenkroon.

Amsterdam vernoemde op 23 oktober 1957 een straat naar hem: Anton Waldorpstraat, naar die straat werd in 2017 een viaduct vernoemd Anton Waldorpbrug.