Naar inhoud springen

Louis Henri de Fontenay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ronn (overleg | bijdragen) op 21 okt 2015 om 19:46. (correctie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Louis Henri de Fontenay
Zelfportret (1840)
Zelfportret (1840)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 1 oktober 1813
Overleden tussen 1850 en 1864
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder, tekenaar en lithograaf
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Louis Henri de Fontenay, ook Ludovicus Henricus de Fontenaij, (Amsterdam, 15 mei 1800Parijs?, tussen 1853 en 1864) was een Nederlandse schilder, tekenaar en lithograaf.[1]

Leven en werk

De Fontenay was een zoon van Anthonius Augustinus de Fontenay en Maria Borgman. Volgens Immerzeel was zijn vader een Frans edelman en militair, die zijn land tijdens de Franse Revolutie had ontvlucht.[2] Hij trouwde met Thérèse la Vielle en Constance Egenberger.

De Fontenay was een leerling van de tekenschool van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Amsterdam en van Jacob Smies. Hij schilderde en tekende historische stukken, interieurs en portretten. Na een geslaagde opdracht voor een portret van koning Willem I werd hij in 1824 aangesteld als hofschilder van miniatuurportretten. Ten tijde van de Belgische Opstand nam hij vrijwillig dienst in het leger, waar hij sergeant-majoor was van de Haagse schutterij.

De schilder woonde en werkte in Amsterdam, met een onderbreking van enkele jaren in Den Haag (1822-1828). Hij nam tussen 1818 en 1840 deel aan diverse tentoonstellingen in beide steden. Hij was lid van de Amsterdamse tak van de in 1841 opgerichte Vereenigde Commissiën tot oprigting van een standbeeld voor Rembrandt, die verantwoordelijk was voor de totstandkoming van het Rembrandtmonument.[3] De Fontenay gaf les aan onder anderen zijn zwager Johannes Hinderikus Egenberger, Bernardus Theodorus van Loo, Johan Heinrich Neuman en Henriëtta Christina Temminck.

De Fontenay vertrok in 1850 naar Parijs. In 1853 bood hij keizer Napoleon III een miniatuurportret aan van diens vader, de Hollandse koning Lodewijk Napoleon.[4] De Fontenay is in of voor 1864 overleden.[5]

Werken

Zie de categorie Louis Henri de Fontenay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.