Flughafen Frankfurt-Hahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luchthaven Frankfurt-Hahn)
Ga naar: navigatie, zoeken
Frankfurt-Hahn
Flughafen Frankfurt-Hahn
Terminal2 hahn airport.jpg
IATA: HHN ICAO: EDFH
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Flughafen Frankfurt-Hahn GmbH
Plaats Kirchberg, Vlag van Duitsland Duitsland
Hoogte 503 m
Coördinaten 49° 57′ NB, 7° 16′ OL
Tijdzone UTC+1
Website www.hahn-airport.de
Locatie in Duitsland
Flughafen Frankfurt-Hahn
Flughafen Frankfurt-Hahn
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
03/21 3.800 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Binnenzicht van Terminal 1

Frankfurt-Hahn is een internationale luchthaven die in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts ligt, ten westen van Kirchberg. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bevindt de luchthaven zich op circa 125 kilometer ten westen van Frankfurt am Main.

Geschiedenis[bewerken]

In 1947 bouwden de Franse bezettingstroepen de luchthaven in de gemeente Lautzenhausen. Later werd ze door de US Air Force overgenomen. Daar vele Amerikanen moeilijkheden hadden met de uitspraak van de gemeentenaam werd gekozen voor de naam van de andere gemeente op welker grondgebied de basis gedeeltelijk lag: Hahn.

Toen de Amerikaanse luchtmacht de basis niet langer nodig had, werd de militaire luchthaven in 1990 voor burgerlijk gebruik vrijgegeven. Er werd een uitbatingsvennootschap onder leiding van het land Rijnland-Palts opgericht. Op 23 mei 1993 vindt de eerste officiële burgervlucht plaats: een chartermachine van de toeroperator TUI vertrok er naar Mallorca. De passagierafhandeling vond plaats in het voormalige officierscasino.

In september 1993 werd de militaire luchthaven officieel terug aan de Duitse burgerlijke autoriteiten overgedragen.

In juni 1997 nam Air France-Cargo er een nieuw gebouwd luchtvrachtcentrum in gebruik. In april 1999 startte Ryanair er met de eerste lowcostlijnverbinding van Duitsland: tweemaal dagelijks van Hahn naar Londen Stansted. Er wordt een 'nieuwe' passagiersterminal gebouwd, die in maart 2000 in gebruik genomen wordt. In 2002 werden er voor het eerst meer dan 1 miljoen passagiers verwerkt.

Een van de belangrijkste investeerders was Fraport AG, dat ook Frankfurt International Airport bij Frankfurt beheert. Fraport wil deze belangrijke luchthaven door middel van Hahn ontlasten. Na onderhandelingen tussen Lufthansa en Ryanair mag de luchthaven tegenwoordig officieel Frankfurt-Hahn worden genoemd. Frankfurt-Hahn gebruikt het woord international niet, opdat passagiers het niet verwarren met het veel grotere Frankfurt International Airport.

In juni 2003 werd een tweede passagiersterminal in gebruik genomen, waardoor de totale verwerkingscapaciteit tot 5 miljoen passagiers per jaar steeg.

In januari 2005 volgt een hervorming van de uitbatingsvennootschap. De deelstaat Hessen wordt mede-eigenaar van de "Flughafen Frankfurt-Hahn GmbH" met 17,5% van de aandelen. Ook het land Rijnland-Palts heeft 17,5% van de aandelen. De rest is in handen van de Fraport AG.

Luchthavengegevens[bewerken]

Frankfurt-Hahn ligt niet vlak bij grote agglomeraties zoals Frankfurt am Main, Keulen of het Ruhrgebied, maar is wel, door een goede aansluiting op het autosnelwegennet vlot te bereiken. Bovendien bestaan er busverbindingen met onder andere Frankfurt en Frankfurt Flughafen, Saarbrücken, Luxemburg en Metz.

Hierdoor, en mede door de lage luchthavenkosten voor de luchtvaartmaatschappijen is het tot een populaire vertrekplaats voor goedkope vluchten ("Low cost carriers") vanuit West-Duitsland en cargo-luchthaven uitgegroeid. Vooral prijsvechter Ryanair gebruikt Frankfurt-Hahn als hub.

Het vliegveld kan passagiersvliegtuigen zo groot als een Boeing 747 afhandelen.

In 2004 verwerkte de luchthaven ongeveer 2,8 miljoen passagiers, en zou ze voor ongeveer 2400 directe en 8000 indirecte banen aan werkgelegenheid bijdragen.

De IATA-luchthavencode is HHN, de ICAO-code is EDFH.

Externe link[bewerken]