Luchthaven Haneda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tokyo International Airport
Logo
Luchthaven Haneda
IATA: HND ICAO: RJTT
Algemene informatie
Type publiek
Eigenaar Tokyo Aviation Bureau, Ministry of Land, Infrastructure and Transport (terrein); Japan Airport Terminal Co., Ltd. (terminals)
Plaats Tokio
Hoogte 11 m
Coördinaten 35° 33′ NB, 139° 47′ OL
Website www.tokyo-airport-bldg.co.jp/
Locatie in Japan
Luchthaven Haneda (Japan)
Luchthaven Haneda
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
16R/34L 3000m Asfalt
16L/34R 3000m Asfalt
04/22 2500m Asfalt
05/23 2500m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Tokyo International Airport (Japans: 東京国際空港, Tōkyō Kokusai Kūkō) is een luchthaven in Ōta (Tokio), Japan. De luchthaven staat beter bekend als Haneda Airport (羽田空港, Haneda Kūkō) om het te onderscheiden van Narita Airport in de prefectuur Chiba. Narita Airport handelt sinds 1978 de meeste internationale vluchten naar deze regio af.

Haneda is een van de drukste luchthavens in de wereld (4e in 2014), ondanks het feit dat de meeste vluchten binnenlandse zijn omdat het internationale vliegverkeer verdeeld wordt over Haneda en het verder van de stad gelegen vliegveld Narita International Airport. Als naar passagiersaantallen gekeken wordt is Haneda op Beijing Capital International Airport na de drukste luchthaven van Azië met 69,5 miljoen passagiers in 2014, waarvan ongeveer 9 miljoen internationaal reisden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Haneda werd geopend in 1931 op een smalle landtong op het zuidelijke puntje van de huidige luchthaven. Het was Japans grootste luchthaven voor de burgerluchtvaart in die tijd. In de jaren 30 werden er binnenlandse vluchten verzorgd en vluchten naar Mantsjoerije.

In 1945 namen de strijdkrachten van de Verenigde Staten bezit van de luchthaven en veranderden de naam in Haneda Army Air Base. Het leger onteigende veel in de buurt gelegen woningen om ruimte te maken voor de luchthaven. Als militaire basis ontving Haneda in 1947 zijn eerste internationale vlucht toen Northwest Orient begon met een lijndienst naar de VS, China, Zuid-Korea en de Filipijnen. Japan Airlines begon in 1951 met zijn eerste binnenlandse vluchten vanaf Haneda. In 1952 gaf het Amerikaanse leger een gedeelte van de basis terug aan Japan. Dit gedeelte werd bekend als Tokyo International Airport. De rest van de basis werd in 1958 teruggegeven.

Europese luchtvaartmaatschappijen begonnen in de jaren 1950 te vliegen naar Haneda: BOAC vloog met De Havilland DH.106 Comet van en naar Londen via de zuidelijke route in 1952. SAS vloog met een DC-7 van en naar Kopenhagen via Anchorage vanaf 1957. JAL en Aeroflot begonnen een gezamenlijke lijndienst vanaf Haneda naar Moskou in 1967. Andere maatschappijen die in die periode van en naar Henade vlogen waren Pan Am, Sabena, Swissair, Canadian Pacific, Cathay Pacific en Air Siam. Door zowel Pan Am als Northwest Orient werd Haneda gebruikt als regionale overstapplaats voor Azië.

Haneda's instrument landing system werd in 1961 in gebruik genomen.

De Tokio Monorail begon een dienst tussen Haneda en het centrum van Tokio in 1964, net op tijd voor de Olympische Zomerspelen 1964. Gedurende 1964 werden reisverboden in Japan opgeheven waardoor het vliegverkeer toenam. Een nieuwe landingsbaan en een internationale terminal werden in 1970 opgeleverd, maar door de continue groei werd er ook voortdurend uitgebreid.

Nadruk op binnenlandse vluchten[bewerken | brontekst bewerken]

Internationale Terminal

In 1978 werd Narita International Airport geopend, waardoor bijna al het internationale vliegverkeer op dat vliegveld wordt afgehandeld. Hierdoor werd Haneda een luchthaven voor binnenlandse vluchten. Uitzondering was vele jaren Taiwan. Om de betrekkingen met China te verbeteren in 1974 werden alle vluchten van en naar Taiwan tijdelijk stopgezet. Japan Asia Airways nam de lijn Tokio-Taipei over het daaropvolgende jaar en werd later een combinatie van China Airlines voor vluchten naar Taipei en Honolulu. Deze internationale vluchten werden verplaatst naar Narita in 2002; in 2003 begonnen JAL, ANA, KAL en Asiana ook een lijndienst naar Gimpo Airport in de buurt van Seoel. Dit is nu de enige dagelijkse internationale vlucht die van en naar Haneda vliegt. De oude internationale terminal, behalve de immigratiefaciliteiten, werden gebruikt als Haneda’s hoofdterminal. Het immigratiegedeelte werd gebruikt als Haneda’s hoofdterminal tot in 1993 een nieuwe Westelijke passagiersterminal werd geopend met de naam "Big Bird". Dit werd de terminal voor binnenlandse vluchten. In 2004 werd terminal 2 geopend.

Verondersteld wordt dat Haneda Airport een grotere internationale rol krijgt, omdat verwacht wordt dat Narita Airport te druk wordt; een vierde landingsbaan wordt nu gebouwd en een derde terminal voor internationale vluchten staat gepland. Momenteel reizen veel reizigers voor Groot-Tokio van Haneda naar Kansai Airport of andere internationale vliegvelden in Japan om dan een internationale vlucht te pakken. Dit om tijd en kosten te besparen om in Narita te komen.

Ongevallen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1982: Japan Airlines vlucht 350 crasht in de buurt van het vliegveld.
  • 12 augustus 1985: Japan Airlines-vlucht 123, onderweg naar Osaka International Airport, Itami/Toyonaka, verliest controle en crasht tegen een berg na de start vanaf Haneda. Dit is de ergste ramp in de geschiedenis waarbij 1 vliegtuig betrokken is met meer dan 500 doden.
  • 1999: All Nippon Airways vlucht 61 werd kort na de start gekaapt. De kaper schoot de piloot dood voordat hij werd overmeesterd. Het vliegtuig landde alsnog veilig.

Terminals, luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Haneda Airport is 24 uur per dag open. Er zijn drie terminals. De hoofdterminals, 1 en 2, zijn verbonden door een tunnel. Een gratis shuttlebus rijdt om de 5 minuten tussen de hoofdterminals en de kleinere Internationale Terminal.

Alle terminals zijn eigendom van Japan Airport Terminal Co., Ltd. (日本空港ビルディング株式会社, Nippon Kūkō Birudingu Kabushikigaisha). De rest van de luchthaven is eigendom van de overheid.

Terminal 1[bewerken | brontekst bewerken]

Terminal 1

Terminal 1, genaamd "Big Bird" werd geopend in 1993 en verving de kleinere terminal uit 1970. Het gebouw heeft een noord- en zuidvleugel en een zes verdiepingen hoog restaurant, een winkelgebied en een observatiedek op het dak.

Luchtvaartmaatschappijen:

Terminal 2[bewerken | brontekst bewerken]

Terminal 2

Terminal 2 werd geopend op 1 december 2004. Hij heeft een restaurant op het dak, een zes verdiepingen hoog winkelcentrum met restaurants en winkels en een 387 kamers tellend hotel, het Haneda Excel Tokyu Hotel. De constructie van terminal 2 werd gefinancierd door ¥100 toeslag te heffen voor passagiersservice.

Luchtvaartmaatschappijen:

Internationale terminal[bewerken | brontekst bewerken]

Haneda's internationale terminal handelt tegenwoordig alleen maar charters en uitgeweken vluchten vanaf Narita Airport af. De internationale vluchten zijn lijnvluchten van en naar Seoel Gimpo Airport. Deze vluchten worden uitgevoerd door[All Nippon Airways, Asiana Airlines, Japan Airlines, en Korean Air. Elke maatschappij voert twee vluchten per dag uit. De terminal handelt ook chartervluchten in de nacht en de vroege ochtend af als Narita Airport gesloten is.

Na besprekingen tussen de Japanse Minister President Shinzo Abe en de Chinese Premier Wen Jiabao zijn beiden overeengekomen om een dienstregeling op te stellen tussen Haneda Airport en Shanghai. Het vliegveld in Shanghai is Hongqiao Airport, dat nog een binnenlandse luchthaven is. Over al het andere zoals uitvoerende luchtvaartmaatschappijen is nog niets bekend.

Een grote uitbreiding of vervanging van de internationale terminal wordt gepland.

Andere faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Haneda Airport heeft een speciale VIP-terminal en twee parkeergelegenheden voor privévliegtuigen. Deze ruimte wordt vaak gebruikt als een staatshoofd Japan bezoekt en voor de vliegtuigen van de Japanse overheid die de keizerlijke familie, de minister-president en de andere hoogwaardigheids bekleders vervoeren. (Narita wordt ook regelmatig gebruikt voor dit soort vluchten ondanks het feit dat het veel verder van het centrum van Tokio is verwijderd.)

Haneda heeft ook een aantal vrachtfaciliteiten en is de derde doorvoerluchthaven in Japan na Narita en Kansai.

Transport over land[bewerken | brontekst bewerken]

Trein[bewerken | brontekst bewerken]

Tokyo Monorail station bij Terminal 1.

Naar Haneda Airport rijden zowel de Keihin Kyuko Railway als de Tokio Monorail.

Keikyu stopt in een station tussen de terminals. Keikyu rijdt naar Station Shinagawa (19 minuten) en Station Yokohama (27 min.) en heeft een aansluiting op de Toei Asakusa-lijn, met diverse stops in Oost-Tokio. Sommige treinen van Keikyu sluiten aan op de lijnen van Keisei Oshiage-lijn en de Keisei Main-lijn, waardoor het mogelijk is om door te reizen naar Narita International Airport per trein. Hoewel er in de ochtend een paar treinen rechtstreeks rijden is een overstap naar de Keisei Line normaal gesproken nodig om Narita te bereiken. De treinreis naar Narita duurt ongeveer 2 uur.

De Tokio Monorail heeft twee stations, in elke terminal een. De monorail rijdt naar Station Hamamatsucho (19 min.), waar passagiers kunnen overstappen op de Yamanote-lijn.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn regelmatige busverbindingen naar veel bestemmingen in Kanto (regio). De onderstaande reistijden zijn schematijden en kunnen langer zijn vanwege files rondom Tokio.

Tokyo International Airport in films[bewerken | brontekst bewerken]

  • De luchthaven speelt een belangrijke "rol" in de film Nobody Knows (2004).
  • Noa en Asuma van Patlabor vliegen naar de luchthaven in een aflevering.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Tokyo International Airport.